1 Haziran’da alanlardayız!

Yurt Dışı Haberleri —

Tecrit/protesto-foto: Hakan TÜRKMEN

Tecrit/protesto-foto: Hakan TÜRKMEN

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında Avrupa’nın her yerinde 1 Haziran’da alanlarda olacaklarını söyleyen KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Tecrit sistemini kırmak ve Öcalan’ın özgürlüğünü haykırmak için Kürtler ve dostları Avrupa’nın her yerinde 1 Haziran’da eş zamanlı olarak alanlarda olacak.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle dünyanın 74 merkezinde 10 Ekim 2023’te “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası başlatıldı. Küresel çapta başlatılan kampanya, Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) başta olmak üzere uluslararası düzeyde tanınan çok sayıda kurum, enternasyonalist grup, siyasetçi, akademisyen, yazar, aktivistin de desteğiyle günden güne büyüyerek sürüyor.

Kampanyanın ilk aşamasında, uzun yürüyüşler, basın açıklamaları, Abdullah Öcalan'a kartpostal gönderilmesi ve Öcalan’ın kitaplarının okunması gibi çalışmalar organize edildi. Mart ayında Köln mitingiyle başlatılan ikinci aşamada ise Newroz, 8 Mart gibi kitlesel eylemlerle tecride dikkat çekildi. Ayrıca “İmralı’ya 100 bin kartpostal”, “CPT’ye mektup gönderme” gibi kampanyalar da devam ediyor.

1 Haziran’da ise yeni bir eylem sürecinin startının verilmesi bekleniyor. Tecrit sistemini kırmak ve Öcalan’ın özgürlüğünü haykırmak için Kürtler ve dostları 1 Haziran’da Avrupa’nın her yerinde eş zamanlı olarak alanlarda olacak.

Tecridi, Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan kampanyayı, yürütülen çalışmaları KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ile konuştuk.

 

 

CPT’nin tutumu kabul edilemez

İmralı’da uygulanan tecrit politikalarını değerlendiren Zübeyde Zümrüt, uluslararası bir kurum olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı’yı ziyaret etmesine rağmen 4 yıla yakın bir süredir herhangi bir bilgi vermemesi, rapor yayınlamamasının kaygı verici olduğunu belirterek şunları söyledi: “İmralı denen işkence adasında 4 duvar arasında 12 metrekarelik bir odada disiplin cezası adı altında verilen cezalar işkencenin boyutunu gösteriyor. Bu, toplumun sınırlarını zorlamaya dönük bir tutumdur. Uluslararası hukuka göre ‘umut hakkı’ 25 yıldır İmralı işkence sisteminde yer alan Abdullah Öcalan’ı kapsamasına rağmen disiplin cezalarıyla görüşlerin engellenmesi kabul edilemez. Bu hukuksuzluk yalnızca İmralı’ya değil Kürt halkına, barıştan yana olan herkese karşı dayatılıyor.”

Önder Apo’nun dost ordusu

Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle 10 Ekim’de başlatılan hamlenin sonuç alınana kadar süreceğini vurgulayan Zümrüt, “Çalışmalarımız ve etkinliklerimiz yalnızca Kürtler tarafından değil Önder Apo’nun oluşturduğu dost ordusu tarafından da yürütülüyor. Önder Apo’nun fikirlerini, düşüncelerini, paradigmasını benimseyen çok sayıda dünyaca tanınmış isim var. Onlar da çalışmalarda yerini alıyor; çaba içerisine girip düşünsel ve fikirsel olarak çalışma yürütüyor” dedi.

Demokratik Güç Birliği’yle

Kampanyanın bu ayağının ise Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) çatısı altında örgütlendiğini söyleyen Zümrüt,  ADGB’nin “Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara özgürlük, Kürtler barış istiyor” şiarıyla eylem planlamasında olduğunu kaydetti. Zümrüt, “Yapılan planlamalar çerçevesinde Avrupa’nın her yerinde eş zamanlı olarak 1 Haziran’da kitlesel eylemler düzenlenecek. ADGB’nin bir parçası olarak herkesin örgütleme ve çalışmaların alt yapısını oluşturmak için çaba göstermesi gerekiyor” diyerek, eylemlere katılım çağrısı yaptı.

Özgürlüğe kadar nöbetteyiz!

Nelson Mandela’nın Avukatı Essa Moosa’nın önerisiyle 25 Haziran 2012’de “Özgürlüğe kadar nöbetteyiz” başlıklı basın açıklamasıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde başlayan “Öcalan’a Özgürlük Nöbeti” 12’nci yılını geride bırakıyor. Zümrüt, bu uzun soluklu nöbet eyleminin yıl dönümünde de hamle kapsamında Strasbourg’da kitlesel bir eylem organize edileceğini söyledi. “25 Haziran’da Özgürlük Nöbeti’ni ziyaret edip, CPT önünde kitlesel eylem gerçekleştireceğiz” diyen Zümrüt ekledi: “Sonuç alana, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Yapılacak olan tüm eylemselliklerimiz de hamle kapsamında olacak.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.