449 başvurudan sonuç yok
- İmralı'daki tecrit, 31. ayına girdi. Bu süre içinde hiçbir iletişim sağlanmadı; haber veya bilgi alınamadı. Yapılan 449 görüşme başvurusu ise ya yanıtsız bırakıldı ya da “disiplin cezaları” uydurularak reddedildi.
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan, kardeşi Mehmet Öcalan ile 25 Mart 2021’de yaptırılan 4-5 dakikalık telefon görüşmesinden bu yana haber alınamıyor. Öcalan'ın yanı sıra İmralı’da tutulan Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar'dan da haber alamama hali, 31. ayına girdi.
Öcalan, avukatlarıyla en son 2019 ‘da görüşebildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 8 Kasım 2018’de başlatılan ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevleri sonrası oluşan kamuoyu baskısı üzerine 2019’da 5 görüşme gerçekleşti. En son avukat görüşmesinin tarihi ise 7 Ağustos 2019. Avukatlar, söz konusu tarihten bu yana müvekkilleriyle görüştürülmüyor. Ailelerin ise 12 Ağustos 2019’dan beri tüm görüşme talepleri, ya yanıtsız bırakılıyor ya da reddediliyor.
Kesilen görüşmedeki sözleri
Abdullah Öcalan ile son temas, kardeşi Mehmet Öcalan ile 25 Mart 2021’de yapılan “kısıtlı” telefon görüşmesi oldu. Öcalan, yaklaşık 4 buçuk dakika süren ve kesilen bu görüşmede, duruma tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa, bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir.”
312 avukat ve 137 aile başvurusu
Uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak geçen mutlak tecrit sürerken, avukat ve ailelerin girişimleri de sürüyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021’den bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı Cezaevi’ne en az 312 avukat; en az 137 aile başvurusu yapıldı. Başvurular, ya yanıtsız bırakılıyor ya da gerekçesiz “disiplin cezaları” ile engelleniyor.
10 Temmuz’daki başvuruya da
Bursa İnfaz Hakimliği, avukatların aile görüşlerinin sağlanması talebiyle 10 Temmuz’da yaptığı başvuruyu "disiplin cezası" gerekçesiyle reddetti. Hakimlik, söz konusu cezanın gerekçesi ve tarihine dair de herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı.
2 milyon 646 bin 211 imza
Tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için ulusal ve uluslararası düzeyde birçok eylem, etkinlik ve kampanya düzenlenirken; mutlak iletişimsizliğin 29. ayında bu taleplerle toplanan 2 milyon 646 bin 211 imza, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine (OHCHR) teslim edildi.
CPT’ye ‘acil ziyaret’ başvurusu
Son olarak Asrın Hukuk Bürosu, Avrupa İşkencenin Önlemesi Komitesi’ne (CPT) 30 Nisan 2023 ile 31 Temmuz 2023 tarihlerini kapsayan gelişmelere dair başvuru yaptı. Avukatlar, avukat ve aile ziyaret haklarının hukuk dışı yollarla engellenerek “ıncommunicado” haber alamama halinin kesintisiz bir şekilde sürdüğünü belirtti. Tüm bu nedenlerden dolayı CPT’ye “Yarın çok geç olabilir” uyarısında bulunan avukatlar, CPT’nin ziyaret takvimi dışına çıkarak “acil” olarak İmralı’yı ziyaret etmesi gerektiğini vurguladı. Başvuruda 7 talep sıralandı. MA/İSTANBUL