Bağdat’tan 3 partiye yasak kararı

Dünya Haberleri —

Irak Yüksek Yargı Konseyi

Irak Yüksek Yargı Konseyi

  • Irak yargısı yaklaşan Federe Kurdistan Bölgesi genel seçimleri öncesi Tevgera Azadî, PADÊ ve Demokratik Ulusal Cephe’yi yasaklayarak seçime girmelerini engelledi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi, üç aydan az bir süre kalan Federe Kurdistan Parlamentosu seçimleri öncesi iki Kürt bir de Iraklı Arap partisini kapatma kararı aldı. Kararla yasaklı duruma gelen partilerin seçimlere girmesi engellenirken, kararın en büyük mağduru yine Êzîdîler oldu. 74. Ferman ardınan siyasi iradelerinin temsili için kurdukları Partiya Azadî û Demokrasiyê ya Êzidiyan (PADÊ) ile yerel yönetimler seçimlerine de katılan Êzîdî halkı KDP’ye mecbur edimeye çalışılıyor. PADÊ ile birlikte Tevgera Azadî ve Demokratik Ulusal Cephe’nin de kapatılacağını açıklayan yargı kararında mal varlıklarına da el konulacağı gelen bilgiler arasında. Başûrê Kurdistanlı ve Iraklı siyasi partiler hakkında alınan kararın Kurdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılandırıldığı bildirildi. Xendan haber ajansı da Irak Seçim Komisyonunun (IEC) her üç partinin lisanslarını iptal ederek seçime giremeyecekleri kararını manşetten duyurdu. 

Iraklı ajanslar Yüksek Yargı konseyi kararının Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci'nin talebi üzerine gerçekleştiğini duyurdu. Federe Kurdistan’ın başkenti Hewlêr’i ziyaretlerinde Barzani ailesi ile yakın ilişkileri göze çarpan Iraklı bürokratın, bu başvurusunda KDP’nin ne düzeyde etkili olduğu tartışılıyor. Seçimlerde yüzde 20’lerin altını görmesi beklenen Barzaniler yönetimindeki KDP’ye bu karar ile can suyu taşınmaya çalışıldığı yorumları yapılıyor. Demokratik Ulusal Cephe partilerinin asılsız gerekçelerle feshedilmesine karar verdi. Bu adım, özellikle Êzidî toplumunun, DAİŞ çeteleri tarafından soykırıma uğramasının 10’uncu yıldönümüne yakın bir tarihe denk getirildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, 23 Temmuz’da devlet kurumlarına tüm resmi yazışmalarda PKK için ‘yasaklı örgüt’ ifadesinin kullanılması yönünde talimat vermişti. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.