‘Benim Hesabım’ projesine ret

‘Benim Hesabım’ projesi

‘Benim Hesabım’ projesi

  • YNK, maaşların Barzanilerin bankası üzerinden ödenmesini öngören ‘Benim Hesabım’ projesini tüm yönleriyle reddetti.

YNK'nin 129. Liste Sözcüsü Karwan Gazneyi, YNK’nin Irak hükümetinin banka projesi olan Tawtin projesine desteğini duyurdu.

Sözcüsü Karwan Gazneyi, dün düzenlediği basın toplantısında, YNK’nin ‘Benim Hesabım’ banka projesini tüm yönleriyle reddettiğini bildirdi. Karwan Gazneyi, “Partimiz, Federal Mahkeme’nin aldığı kararı da gözeterek, Federe Kürdistan'daki kamu çalışanlarının maaşları için önerilen Tawtin projesini destekliyor. YNK ekibi bu konu hakkında ciddi bir çalışma yürütüyor. Bu proje kapsamında Irak hükümetinin Tawtin projesinin bir şubesinin Süleymaniye’de açılması konusunda girişimlerimiz sürüyor. Tüm siyasi partilere, ‘Benim Hesabım’ projesini tüm yönleriyle reddetme ve Tawtin projesini destekleme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Kimin hesabına?

Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani, Federe Kürdistan'daki kamu çalışanlarına ‘Benim Hesabım’ isimli Bağdat’ın ödeyeceği maaşların yatırılması için oluşturulan banka hesaplarını kapsayan ve çalışanların bu sisteme kaydolmasını zorunlu kılan projeyi dayatıyor. Hem memurlar hem de siyasi çevreler, bu projeyi Mesrur Barzani’nin kişisel çıkarlarını gözeten bir girişim olarak değerlendiriyor ve rant amaçlı olduğu gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

Her geçen gün daha fazla kurum ve kuruluş, bu projeyi reddettiklerini bildiren açıklamalarda bulunuyor. YNK Lideri Bafil Talabani, 5 Eylül günü yaptığı mitingde ‘Benim Hesabım’ projesine sert bir dille karşı çıkarak, “Bu proje ne benim ne de halkımızın projesidir. Bu tamamen ‘Mesrur Hesabı’ projesidir” ifadesini kullanarak halkı projeye karşı durmaya çağırdı. Talabani’nin bu açıklamaları, sendikalar ve geniş kesimlerden destek buldu. SILÊMANÎ

 

* * *

Silêmanî'yi parçalama stratejisi

YNK’nin geleneksel olarak güçlü olduğu Silêmanî'de, birçok yeni parti, ittifak ve bağımsız adayın sahneye çıkması dikkat çekiyor. Bu durum, KDP'nin YNK’yi zayıflatma stratejisi olarak işliyor.

Seçim kampanya ve propaganda sürecinin 25 Eylül’de başlamasıyla birlikte seçime katılacak olan adayların listeleri de Irak Yüksek Seçim Komisyonu tarafından açıklandı. Buna göre Silêmanî'de Hewlêr’e oranla fazladan 119 aday yarışacak. Silêmanî 38, Hewlêr 34, Dihok 25 ve Halepçe 3 sandalye ile temsil edilecek. Seçim sistemindeki bu yeni düzenleme, Silêmanî’deki rekabetin yoğunlaşmasına neden oldu. Silêmanî toplamda 516 aday yarışırken, Hewlêr’de bu sayı 395’te kaldı. Silêmanî’deki yoğun rekabetin ardında yatan sebeplerin başında, YNK’ye karşı bir cephe oluşturma stratejisi geliyor.

Silêmanî YNK’ye rakip olarak ortaya çıkan partilerin ve ittifakların çoğu, KDP’nin dolaylı ya da doğrudan desteğiyle hareket ediyor. KDP’nin, kontrolü altındaki Hewlêr ve Dihok’ta benzer ittifak ve bağımsız adayların çıkmasına izin verilmiyor. Silêmanî'de bu seçimlerde dikkat çeken birçok yeni oluşum var:

* Berey Gel/Halk Cephesi: Lahur Talabani liderliğinde kurulan bu ittifak, YNK’ye karşı en sert eleştirileri yöneltiyor ve burada güçlü bir varlık gösteriyor. Partinin Silêmanî’de 44, Hewlêr’de ise 40 adayı bulunuyor.

* Serdem İttifakı: Bapîr Kamela’nın liderliğindeki bu ittifak, Hewlêr’e kıyasla Silêmanî’ye daha fazla ağırlık veriyor. 22 adayını Hewlêr’de, 10 adayını ise Silêmanî’de çıkarmış olsa da güçlü isimlerini Silêmanî’de konumlandırmış durumda.

* Kürdistan Bölgesi İttifakı: Sol-sosyalist fraksiyonların bir araya gelerek oluşturduğu bu ittifak, özellikle Silêmanî ve Halepçe’de etkili. Toplamda Silêmanî’de 45, Hewlêr’de ise sadece 19 adayla seçimlere katılıyor.

* Ulusal İttifak: Aram Kadir öncülüğünde kurulan bu ittifak, güçlü isimleri Silêmanî’de aday göstererek YNK’yi zayıflatmayı hedefliyor. Hewlêr’de 20 aday gösterirken, Silêmanî’de 27 adayla yarışa katılıyor.

* Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwê): Şahsiwar Abdulvahid liderliğinde liberal politikalarıyla tanınan parti, 2018 seçimlerinde YNK’nin gerilemesine sebep olmuştu. Bu seçimlerde de Silêmanî’de 48, Hewlêr’de 27 adayla YNK’nin tabanına hitap etmeye çalışıyor.

* Goran Hareketi: “Değişim” umuduyla yola çıkan bu hareket, son yıllarda KDP’ye yakınlaşmış ve eski etkisini yitirmiş olsa da Silêmanî’de 45 adayla seçimlere katılıyor.

* Helwêst İttifakı: Ali Heme Salih’in öncülüğünde kurulan ittifak, yolsuzlukla mücadele söylemleriyle dikkat çekiyor ve Silêmanî’de 43, Hewlêr’de ise 17 adayla sahada.

Güç dengelerini değiştirme

Rojnews'e göre; Silêmanî’de bu kadar çok aday ve ittifakın ortaya çıkması, bölgedeki güç dengelerini değiştirme niyetine işaret ediyor. KDP’nin, Silêmanî’deki bu hareketliliği teşvik etmesi ve yeni aktörlere finansal destek sağlaması, Silêmanî'nin önemini gözler önüne seriyor. KDP’nin kendi bölgelerinde rekabeti sınırlayıp, YNK’nin hâkimiyetindeki bir alanda rekabeti teşvik etmesi, seçim sürecini stratejik bir hamleye dönüştürüyor. KDP’nin YNK’yi zayıflatmaya yönelik bu stratejisi, seçimlerin sadece yerel değil, aynı zamanda bölgesel bir güç mücadelesinin sahnesi haline geldiğini gösteriyor. KDP’nin, YNK’nin güçlü olduğu Silêmanî’de muhalefeti güçlendirme çabası, YNK’yi zorlu bir sınavla karşı karşıya bırakıyor. Bu seçimlerde Silêmanî, YNK’nin kaderini belirleyecek kritik bir alan haline geldi. KDP’nin, “Böl, Parçala, Yönet” stratejisini başarıyla uygulayıp uygulamayacağı ve YNK’nin bu stratejiye karşı ne kadar dayanıklı olacağı, seçim sonuçlarıyla netlik kazanacak. Silêmanî’deki bu siyasi yarış, Kürdistan Bölgesi’nin geleceği üzerinde derin izler bırakacak. SILÊMANÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.