Bir avuç zengin kanımızı emiyor

Dünya Haberleri —

Zengin nüfusu

Zengin nüfusu

  • Dünyanın tüm servetinin yüzde 47’si toplam nüfusun yüzde 1,5’unun elinde, dünya nüfusunun yüzde 33’ü toplam servetin binde beşi ile yaşıyor. Açıklanan 2024 Küresel Servet Raporu Kapitalist sefaleti belgeledi.
  • Çalışanların yarattığı maddi zenginlik en çok ABD, Çin, Katar ve Kazakistan’da yeni milyonerler yarattı. Bu ülkelerde gelir dağılımındaki uçurum da derinleşti. Dünya nüfusunun ezici çoğunluğu milyonerleri zenginleştirmek için çalışıyor.

Küresel servetin yüzde 92'sini oluşturan 56 pazarı örnekleyen 2024 UBS Küresel Servet Raporu'na göre, dünyada en az 58 milyon ABD doları milyoneri bulunuyor. Bu rakam küresel yetişkin nüfusun yüzde 1,5'ine tekabül ediyor. ABD, yedi haneli veya daha fazla servete sahip yaklaşık 21,95 milyon kişi ile en fazla milyonere sahip ülke. Çin 6.01 milyon milyoner ile ikinci sırada yer alırken, onu Birleşik Krallık (3.06 milyon), Fransa (2.87 milyon) ve Japonya (2.83 milyon) takip ediyor.

UBS’nin yayınladığı 2024 yılı Küresel Servet Raporu'na göre dolar bazında küresel servet, 2022'deki yüzde 3'lük düşüşün ardından 2023'te yüzde 4,2 büyüdü. Dünya’nın serveti artsa da yine varlıklar bir avuç zenginin kasasını dolduruyor. Yükselen ırkçılıkla birlikte milli tartışmaları süre gitsin büyük sermaye ulus devlet sınırlarını hatta ideolojik hatları tanımıyor. UBS ekonomistlerinden Samuel Adams; "Milyonerleri veya genel olarak zenginleri düşünürseniz, ülkeye güçlü bir bağlılığı olan bir tür yerli, çekirdek milyoner var. Bir de küresel olarak ikametgahlarını oldukça kolay bir şekilde değiştirebilen daha mobil bir unsur var" tanımlaması yapıyor.

Global pazar milliyi yutuyor

2028 yılına kadar mobilize özelliğini kaybetmesi beklenen yani daha çok ulusal sınırları esas alan İngiltere en çok milyoner kaybeden ülke olması bekleniyor. Hollanda da 2028 yılına kadar milyonerlerinin yüzde 4'ünü kaybedecek bir diğer ülke. Global Kapitalist sistem ulus devlet sınırları dahilinde iş yapmayı çalışan sınıfların sömürülmesi ile bağlantılı olarak zenginleşme olmaktan çıkardı.

Ekonomist Adams: "Hollanda ve İngiltere ile ilgili olarak vurgulamak istediğimiz nokta, bu iki ülkenin de halihazırda çok sayıda milyonere sahip olması - büyüyen bir çekirdeğe sahipler. Ancak bunun etrafında çalışan çok hareketli bir [unsur] var. Ve servet için küresel rekabette, zenginlerin daha mobil unsurlarının bazı çıkışlarını görebilirler. Bu da ekonominin işlemediği anlamına gelmiyor. Bu ülkelerde hala zenginlik yaratılıyor. Sadece mobil olan insanlar ikamet etmek istedikleri tüm yerleri düşünebilirler."

Dünya’nın yarısı binde 5 pay alıyor

Küresel Servet Raporu'na göre, dünyadaki servetin neredeyse yarısı, yüzde 47,5'i veya 213 trilyon dolar, küresel yetişkin nüfusun sadece yüzde 1,5'i tarafından tutuluyor. Buna karşılık, 10.000 doların altında maddi varlığa sahip olanlar, küresel servetin sadece yüzde 0,5'ine (2,4 trilyon dolar) sahip. Dünyanın neredeyse yüzde 40’ı en az gelir ve servete sahip olanları. Yetişkinlerin yüzde 42,7'sini temsil eden 10.000 ila 100.000 dolar arasında servete sahip haneler, küresel servetin yüzde 12,6'sını veya 56,2 trilyon doları oluşturuyor.

 

 

Milyoner sayısı 3 kat arttı

Dünyanın üretim ve ticaretten kaynaklı servetinin elit bir zümrede yoğunlaşması devam ediyor. Adil bir paylaşımın düşünülmediği Kapitalist ilişkiler ağında milenyumun başından bu yana milyoner sayısı da arttı. Serveti 1 milyon doları aşan yetişkinlerin oranı üç kat artarak yüzde 0,5'ten yüzde 1,5'e çıkmıştır. 2000 yılından bu yana milyoner sayısında en büyük artış 46'dan 26,163'e yükselen Katar'da görüldü. Çin 39.000'den 6.013.282 milyonere çıkarak ikinci en büyük artışı kaydederken, onu Kazakistan (918'den 44.307'ye) takip ediyor.

UBS, raporunu yayınladığı 15 yıl boyunca Asya Pasifik bölgesinin neredeyse yüzde 177'lik artışla servette en büyük büyümeyi kaydettiğini, onu yaklaşık yüzde 146 ile Amerika kıtasının izlediğini, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın (EMEA) ise sadece yüzde 44 arttığını söyledi.

 

 

En çok milyoner ABD’de

ABD dünyadaki milyonerlerin yüzde 38'ine, Batı Avrupa yüzde 28'ine ve Çin yüzde 10'una ev sahipliği yapıyor. Ülke bazında, yüzde olarak bakıldığında, her 100 kişiden 12'sinin 1 milyon dolardan fazla servete sahip olduğu İsviçre en yüksek milyoner oranına sahiptir. Bunu her 100 kişiden sekizinin milyoner olduğu Hong Kong, Avustralya (her 100 kişiden yedisi), Hollanda (her 100 kişiden yedisi) ve ABD (her 100 kişiden altısı) takip etmektedir. WASHINGTON

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.