DAİŞ'in sahipleri de kaybedecek

Amed yürüyüş

Amed yürüyüş

  • Kobanî Kumpas Davası'nda verilen kararlar, Amed'de kitlesel yürüyüşle protesto edildi. DEM Parti milletvekilleri de Adalet Bakanlığına yürüdü.

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, "DAİŞ’in Türkiye’de ve Ortadoğu’da önünü açanlar yargılanacak” dedi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) öncülüğünde dün Amed'de "Özgürlük ve Adalet Buluşması" eylemiyle Kobanî Kumpas Davası kararlarına tepki gösterildi. DBP İl Örgütü binası önünde bir araya gelen halk, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atarak, “DAİŞ kaybetti, onu sahiplenenler de kaybedecek” pankartı taşıdı. Tutsak siyasetçilerin fotoğraflarını taşıyan kitlenin yürümesi engellendi. Polis, “DAİŞ kaybetti onu sahiplenenler de kaybedecek” pankartının kaldırılmasını istedi. Kitle, engele aldırış etmeyerek, İstasyon Caddesi'ne kadar yürüdü. Polis, yer yer kitleyi engellemeye çalışsa da yürüyüş devam etti.

 

 

Dimdik direndiler

Yürüyüş, 5 Haziran 2015'te DAİŞ saldırısının yaşandığı İstasyon Caddesi'nde son buldu. burada konuşan DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, hukuk katliamıyla siyasetçilere toplamda 407 yıl hapis cezası verildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Arkadaşlarımız otoriter rejime karşı hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacak savunmalar yaptı. ‘Bizler dimdik direniyoruz, sizler de dışarıda dimdik direnin' mesajı verdiler. Bu karar siyasidir. Erdoğan, Saray ve küçük ortağının genel merkezlerinde yazdıkları iddianamelerle hazırlanan bir kumpas davasıdır. HDP’den, ezilenlerden, Kürt halkından intikam alma davasıdır. Düzmecedir. AKP-MHP, bizlere böyle diz çöktüreceklerini sandı. HDP ve Türkiye demokrasi güçleri diz çökmedi. Bizler devrimci, sosyalist, demokrat, aydınlar olarak bir kez daha Amed’in göbeğinde sözümüz olsun ki; yürüttüğümüz mücadeleden bir adım geri atmayacağız. Kürt halkının mücadelesini omuz vermekten bir adım geri adım atmayacağız. DAİŞ’in Türkiye’de ve Ortadoğu’da önünü açanlar yargılanacak. DAİŞ’e Kobanî direnişlerinde geçit verdirmedik, şimdi de vermeyeceğiz."

Vekiller bakanlığa yürüdü

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli'nin de aralarında olduğu milletvekilleri, Kobanî Kumpas Davası'nda siyasetçilere verilen kararlara tepki amacıyla Meclis'te açıklama yaparak, Adalet Bakanlığına doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP-MHP ittifakının dava üzerinden siyaseti dizayn etmek istediğini söyledi. AKP'nin iktidardan düştüğü 7 Haziran 2015 seçimlerinden beri olağanüstü bir rejim içerisinde yaşadıklarını ifade eden Koçyiğit, "Bu olağanüstü rejim, kendisini tahkim ederken demokratik siyaseti, demokratik muhalefeti tasfiye etmek, sindirmek, bastırmak ve iktidarını sağlamlaştırmak istiyor" dedi. 

AKP-MHP-Ergenekon

AKP'nin kaybettiği 7 Haziran seçimlerinden sonra MHP ve Ergenekon ile Kürt karşıtı ittifak kurduğunu ve bu plan üzerinden yürümeye başladığını anımsatan Koçyiğit, bu planda HDP'nin kriminalize edilerek tasfiye edilmesinin olduğunu vurguladı. Koçyiğit, şöyle devam etti: "Bu planın parçalarından biri olan Kobanî Kumpas Davası açıldı. Yaklaşık 6 yıl sonra hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir davadan bahsediyoruz. Sadece dosya içerisinde unutulan TEM’in, şöyle bir dava açarsanız ileride HDP’nin kapatma davasına gerekçe olur, şeklindeki notu bile bu davanın nasıl kurulandığının açık göstergesidir. Şimdi dava sonuçlandı, arkadaşlarımıza ceza verildi ve uzun bir dönem boyunca AKP’nin miting meydanlarında manipüle ettiği, bizim arkadaşlarımızı ve HDP’yi hedef gösterdiği bütün başlıklarda da dava çökmüş oldu." ifadelerini kullandı. 

Kürtler hariç tutuldu

Kararın verildiği gün 28 Şubatçı generallerin tahliye edilmesinin manidar olduğunu belirten Koçyiğit, şunları söyledi: “Müesses nizamın Kürtler hariç, devrimciler hariç parantezinin bir kez daha pratikleşmiş halidir. Bu bir vesayet rejimidir. Yargı eliyle toplumsal muhalefet dizayn edilmeye çalışılıyor. Kaybeden, çöken, çözülen AKP iktidarı ayakta kalmaya ve tutunmaya çalışıyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bu vesayetçi rejime karşı başta ana muhalefet partisi olmak üzere bütün toplumsal kesimleri yan yana durmaya çağırıyoruz. Hiç kimsenin AKP-MHP’nin şantajlarına, siyasi kumpaslarına, korkutma, sindirme politikalarına kulak asmamasını ve mücadelede birlikte olmamız gerektiğini de tekrardan ifade etmek istiyorum."

Açıklamanın ardından milletvekilleri Adalet Bakanlığına yürüdü. AMED/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.