Darbe budur

Tülay Hatimoğulları

Tülay Hatimoğulları

  • DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, kargolarla cenaze gönderen, 80’lik nineleri zindana atan, halkın seçtiği temsilcilere kayyım atayan AKP’nin bizzat darbe mekaniğinin bizzat uygulayıcısı olduğunu söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Meclis’te partisinin haftalık grup toplantısında konuştu. 15 Temmuz 2016 askeri kalkışmanın yıl dönümüne dikkat çeken Hatimoğulları, "Askeri darbeler analizi yapan uzmanların yaptığı bir değerlendirmeyi paylaşacağım sizlerle. '15 Temmuz bir darbe değildir' dediler. ‘Bu girişim kimin işine yaradıysa faili odur’ dediler. 15 Temmuz darbe girişiminin hem öncesi hem sonrası tamamen bir senaryoydu" dedi. 

4 Kasım darbesi

Kobanê ve Gezi davalarına dikkati çeken Hatimoğulları, "İçinde o dönemin eş başkanları olan Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın olduğu onlarca HDP’li siyasetçi gözaltına alındı tutuklandı. Onun evveliyatında dokunulmazlıkları kaldırıldı. İşte darbe budur. Sivil demokratik olan Gezi direnişi müebbetle cezalandırıldı. Bu darbe değil de nedir?" diye sordu. 

 

 

Kolilerle gelen cenazeler

Cenazelere ve mezarlıklara dönük saldırılara değinen Hatimoğulları, "Bir hafızayı bu şekilde ortadan kaldıracaklarına inandılar. Mezarları tahrip ettiler, cenazelere işkence yaptılar. Cenazelerin gömülmesini bile engellediler. Bu fotoğraf Ali Rıza Aslan’a ait ve elinde taşıdığı koli, kargo ile gelen çocuğunun cenazesi. Sadece bu fotoğraf bile bize ne kadar çok şey anlatıyor. Ali Rıza Aslan ‘Gözlerim karardı, nefesim kesildi. Sanki o bütün Diyarbakır başıma yıkıldı’ demişti. Bütün Diyarbakır, bütün Türkiye bu acı çeken ailelerin başına yıkılıyor. Bunu da yapan sözde mütedeyyin olan, inançlı olan ama İslam’ın değerlerini siyasal amaçları için kullanan AKP’dir" şeklinde konuştu. 

Beyaz tülbentli anneler

Hatimoğulları, cezaevlerindeki şüpheli ölümler ve yaşlarına rağmen tutuklu olan annelerin durumunu da değindi. 83 yaşındaki Makbule Özer'in yüzde 61 engelli olmasına rağmen tutuklu olduğuna dikkat çeken Hatimoğulları, 2 gün önce de Êlih'te çok sayıda annenin tutuklandığını anımsattı. Hatimoğulları, Makbule Özer'in fotoğrafını göstererek, “bu anlattığımız bir elinde çiçek, bir elinde bastonu beyaz tülbentiyle dimdik ayakta durmaya çalışan bir Kürt ananın fotoğrafı" dedi.

 

 

Kayyım uygulaması

Hatimoğulları, Colemêrg Belediyesi'ne 3 Haziran'da kayyım atandığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Geçmiş dönemde yaşamış olduğumuz askeri darbe dönemlerinde dahi kayyımlar atanmadı. Bu darbe 12 Eylül askeri darbe girişiminden daha beter bir darbedir. Alın size 100 yıl boyunca hatırlayacağımız bir darbe fotoğrafı. Hakkari Valisinin Hakkari Belediyesine kayyım olarak atanmasının belgesi. Yürüyüşlerimizle nöbetlerimizle direnişimizle Hakkari’de atanan kayyım el çektirilene kadar mücadelemiz devam edecektir.

Özgür basına baskılar

Bir kare daha var ki bütün darbelerin ortak özelliği. Darbe süreçlerinde biliyorsunuz ilk basına saldırılır. Şimdi Türkiye en çok gazeteciyi cezaevine atmış olan bir ülke. Kapatılan Özgür Gündem Gazetesinin 19 Temmuz 2016 tarihli manşeti; ‘Darbe el değiştirdi’ diyor ve altta devam ediyor; ‘Saray ve AKP darbe girişimini fırsat bilerek kendi darbesini yapıyor. Sokağa salınan çeteler demokratik güçleri hedef alıyor diyor.’ Tam da böyle oluyor.”

Restorasyona da karşıyız

“Darbenin siyasi ayağını AKP hiç konuşmaz. Darbenin hakimi, savcısı var. Eniştesi var. Çaycısı var, ama bu darbenin siyasi ayağı yok” diyen Hatimoğulları, AKP ve MHP’nin “darbe mekaniğinin bizatihi uygulayıcıları” olduklarını söyledi. “20 Temmuz OHAL darbesinden sonra rejimin değişmesini de muhalefet ne yazık ki oturup izledi. Bizler ne darbenin ne darbecilerin bir parçası olduk. Ne darbeden faydalananlar olduk. Bizler darbe rejiminin sahte oyunun pardesini açarak bütün açıklığıyla bunu halklara gösterenler olduk. Bizler Yenikapı ruhunun figüranı olmayı reddettik. Halkın yanında olduk. Böyle de olmaya devam edeceğiz*Muhalefetin de AKP’nin gerçek yüzünü açığa çıkarması gerektiğine işaret etti. “Ne bu iktidar ne bu rejim ne de bu restorasyoncu anlayış. Bütün bunlara karşı üçüncü yol” diyerek çözüme işaret etti. ANKARA

 

* * *

Saray 15 saniyede harcıyor

Tülay Hatimoğulları’nın konuşmasındaki başlıklardan biri de en düşük emekli aylığı miktarı idi.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek 53 maddelik vergi paketinin Meclis’e sunulacağını açıkladı. Pakette emekli aylıklarına ilişkin düzenlemenin de yer alacağını belirten Güler, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olacağını duyurdu.

Tülay Hatimoğulları, karara “Saray, 15 saniyede bir emekli maaşı harcıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

 

* * *

Kaynaklar savaşa, bütçede açık   

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Haziran'da bütçe giderleri de yüzde 77,6 artışla 866 milyar 498 milyon liraya ulaştı. Bütçe, 747 milyar açık verdi.

Ocak-Haziran döneminde ütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 103,8 yükselerek 3 trilyon 831 milyar 365 milyon liraya çıktı. Bütçe giderleri de aynı dönemde yüzde 93,7 artarak 4 trilyon 578 milyar 549 milyon lira oldu.

 Merkezi yönetim bütçesi haziran 275 milyar 280 milyon lira, Ocak-Haziran döneminde ise 747 milyar 183 milyon lira açık verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.