Döner’de Osmanlı oyunu

Dünya Haberleri —

Döner

Döner

  • Alman fast-food kültüründe önemli bir yere sahip olan dönerin Türkiye tarafından tescillenme girişimi, Almanya’da tepkiyle karşılandı. Patent alınırsa her işletmeci ekstra ücret ödeyecek. 

Arap ülkeleri, Rusya ve Balkan devletlerinde ‘Şavirma’ Yunanistan’da ‘Gyros’ Türkiye ve Almanya’da ise ‘Döner’ adıyla satılan et ürünü tartışma yarattı. Türkiye, döneri "Geleneksel Ürün Adı" (TGS) olarak tescil ettirmek için Avrupa Birliği'ne (AB) başvurması, Almanya'da itirazları gündeme getirdi.  Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED) tarafından yapılan başvuru, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilerek 24 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlandı. Karara göre, üç aylık itiraz süresi içinde Almanya'dan 10 itiraz dilekçesi sunuldu. Alman üreticiler, dönerin Almanya'nın ulusal yemeği hâline geldiğini belirterek itirazlarını sundu.

Türkiye kendi adına tescil istiyor

Başvuruda, dönerin sadece yukarıdan aşağıya doğru ve 55 santimetre uzunluğunda bir bıçakla kesilebileceği belirtildi. "Et döner" olarak adlandırılan üründe kullanılacak sığır, en az 16 aylık olmalı. Eğer tescil gerçekleşirse, işletmeler döner tabelasını kullanmaya devam edebilmek için ek maliyetlerle karşılaşacak.

Almanya'nın Türk dönerciler itiraz etti

Merkezi Berlin'de bulunan Avrupa'daki Türk Döner Üreticileri Derneği, yeni koruma kuralları konusunda şüpheci. Derneğe göre, Almanya'da döner sektörünün yıllık cirosu 2,4 milyar Euro, Avrupa genelinde ise 3,5 milyar Euro. Alman Otel ve Restoranlar Birliği (DEHOGA), tescil başvurusunun kalite standartlarıyla değil, dönerin Almanya'da ne anlama geldiğiyle ilgili olduğunu belirtti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.