El Nino, kadınların cehennemi

Kadın Haberleri —

Kuraklık

Kuraklık

  • Güney Afrika’yı kasıp kavuran El Nino, kadın ve kız çocuklarının hayatını da cehenneme çevirdi. ActionAid, ailelerin yiyecek karşılığında kızlarını evlendirmeye zorlandığını ortaya koydu.

Güney Afrika, bir süredir El Nino hava olayının neden olduğu aşırı kuraklıktan muzdarip. Bu durumun 2023-24 tarım sezonu üzerindeki etkisi, tahminen 56.8 milyon insanın yiyecek bulmakta zorlanmasına yol açtı.

ActionAid tarafından hazırlanan bir rapor, bu durum sonucunda ailelerin yiyecek karşılığında kız çocuklarını evlendirdiğini ortaya koydu. Yardım kuruluşu, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) Devlet ve Hükümet Başkanları Olağan Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, "El Nino kaynaklı kuraklığın yıkıcı etkileri karşısında genç kadınların korunmasına öncelik vermenin zamanı geldi" dedi.

Kadınlar ve kız çocukları tehlikede

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, Güney Afrika bölgesinde son 100 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor. Kuraklık bu yılın başlarında düşük yağışların mahsul kıtlığına yol açmasının ardından başladı.

SADC zirvesinde İcra Sekreteri Elias Magosi, yaklaşık 68 milyon insanın ya da bölge nüfusunun yüzde 17'sinin şu anda yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. ActionAid, kuraklığın genç kadınları ve kız çocuklarını orantısız bir şekilde nasıl etkilediğini ve mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirdiğini belgeledi.

Kriz arttıkça şiddet de artıyor

'Güney Afrika'daki Genç Kadınlar için Koruma Risklerinin Azaltılması: Kuraklık Kaynaklı Krizlere Politika Yanıtları' başlıklı rapor, gıda güvensizliği, ekonomik zorluklar ve sosyal istikrarsızlık arttıkça genç kadınların şiddet, sömürü ve marjinalleşme risklerinin nasıl arttığını vurguluyor. Rapor ayrıca, bölgedeki genç kadınların korunması ve güçlendirilmesi için acil ihtiyaç çağrısında bulunuyor.

Nasıl hayatta kalacağız?

29 yaşındaki Zambiyalı Joan, "Tüm birikimlerimi yiyecek almak için kullandım, yiyecek olmadığı için bazen aç karnına uyuyoruz. Sondaj kuyularının çoğu kurudu, su bulmak için çok uzun mesafeler yürümek zorundayız” dedi.

Zambiya'nın Siamuluwa köyünden 19 yaşındaki Emily, "Kuraklık, gıda kaynaklarını güvence altına almak için evlendirilen genç kadınları ve kızları önemli ölçüde etkiliyor. Çoğu durumda, bu kadınlardan yiyecek ve tüm temel ihtiyaçları için evli olduğu erkeklere güvenmeleri bekleniyor. Bu da onları cinsiyete dayalı şiddete karşı savunmasız hale getirebiliyor. Kız çocuklarını okulda tutmak için harcadığımız tüm çabalar boşa gidiyor” dedi.

24 yaşındaki Zimbabweli genç kadın Nyaradzo, "Gençler kuraklık yardımı alamıyor ve hükümetten herhangi bir yardım alamıyoruz. Durum böyle devam ederse genç kadınlar nasıl hayatta kalacak?" diye sordu.

SADC’a çağrı

ActionAid'in özetinde ayrıca, ücretsiz bakım işlerinin artan yükünün, temel hizmetlere ve desteğe erişimin azalmasıyla birleştiğinde, kadınları sömürü ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı nasıl savunmasız bıraktığı da ayrıntılarıyla anlatılıyor.

ActionAid, SADC liderlerine, genç kadınların ve kız çocuklarının kuraklık gibi krizlerden korunmasını garanti altına almak için üzerinde anlaşmaya varılan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi ilkelerini ve hükümlerini içselleştirmeleri, bunlara uymaları, izlemeleri ve raporlamaları çağrısında bulundu.

SADC Zirvesi, 17 Ağustos'ta Zimbabve'nin başkenti Harare'de gerçekleştirildi. LUSAKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.