Ermenistan ile savaş kapıda mı?
Dünya Haberleri —
- Artsakh'ın Azerbaycan tarafından ilhakı ardından Erdoğan Aliyev ikilisi Nahçıvan’da görüştü, Ermenistan ile olası savaşın sinyallerini verdi.
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın kontrolüne ele geçirmesinden sonra, giderek artan sayıda Ermeni bölgeden göç etmeye başladı. Ermenistan 40 bin mülteci için hazırlık yaptığını açıklarken yaşanacak göçün çok daha fazla olacağı tahmin ediliyor. 120 bin Ermeni’nin yaşadığı bölgede şu ana dek 13.500 kişi Ermenistan’a geçti.
Erivan yönetiminin barındırma planını açıkladıktan sonra bölgeyi terk eden insan sayısında patlama yaşandı. Ermenistan hükümeti Karabağ’da yaşayan Ermenilere dönük etnik temizlik de denilen soykırım tehlikesine dikkat çekiyor. Ancak Azerbaycan, bölgedeki Ermenileri “eşit yurttaşlar” olarak entegre etmek istediğini söylüyor. Türkiye’nin de eşit yuttaş adı altında halkları asimilasyon potasına koyduğu göz önüne alındığında yaşanacaklar endişe uyandırdı.
Ermenistan artık açık hedef
Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Nahçıvan Onarım Üretim Askeri Kompleksi’nin açılış başta olmak üzere bir dizi açılış yaptı. Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temel atma töreninde konuşan Erdoğan, savaşın bir tarafı gibi davranarak, “Ermenistan'dan artık samimi adımlar bekliyoruz” dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise Ermenistan’ın Sisian, Goris ve Kapan bölgelerini işaret ettiği konuşmasında, “Nahçıvan ve Azerbaycan bağlantısı Sovyet döneminde kesildi” dedi.
Şantaj dolu mesaj
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi çatısı altında gerçekleşen görüşmelerde Erdoğan, Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını beklediklerini söylediği konuşmalarında sıranın kendilerine geldiği mesajını verdi.
Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temel atma töreni ardından yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Erdoğan, Azerbaycan ordusunu övdü. “Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” dediği konuşmasında Erdoğan, "Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz” dedi. Savaşı övdüğü konuşmasında, barıştan bahseden Erdoğan Ermenistan’ı da samimiyete davet etti.
Avrupa’ya göz kırptı
Nahçıvan'ın bugün de ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından potansiyeline dikkat çeken Erdoğan: "Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisiyle birlikte bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirme imkanına kavuşacağız. Hazar geçişli uluslararası doğu batı orta koridorun önemi koronavirüs salgını ve bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Böylece ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarındaki ilişkilerimizi geliştirme irademizi tekrar ortaya koyduk."
Son günlerde bölgede kritik gelişmelerin yaşandığına vurgu yapan Erdoğan, 'Azerbaycan'ın İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından geçen üç yıla yakın süre boyunca defaatle dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gereken karşılığı maalesef bulamadığını 'söyledi.
Zengezur koridoru vurgusu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’de konuşmasında, “Nahçıvan ve Azerbaycan bağlantısı Sovyet döneminde kesildi” dedi. Sovyet döneminde Kızıl Kurdistan olarak resmi olan Laçin, Kelbecer, Zengilan ve Şuşa’dan bahs etmeyen Aliyev, 2020’de Rusya’nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasına atıfta bulunarak Azerbaycan ile Nahçıvan'ı birbirine bağlayacak Zangezur koridorunun bir an önce açılması gerektiğini vurguladı.
ABD-Rusya sağırlar diyaloğu
Binlerce Ermeni etnik temizlik korkusuyla Dağlık Karabağ'daki evlerini terk ederken, Moskova ve Washington birbirlerini Güney Kafkasya bölgesini istikrarsızlaştırmakla suçluyor.
Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Washington'u Ermenistan'da Rusya karşıtı duyguların yapay bir şekilde artmasına yol açacak son derece tehlikeli söz ve eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada "Rusya'nın güvenilebilecek bir güvenlik ortağı olmadığını gösterdiğini düşünüyorum" demişti.
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power ve ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Yuri Kim Ermenistan'ı ziyaret ettiği dönemde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan Nahçıvan'a giderek ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmüştü. HABER MERKEZİ
Karabağ'da patlama:
20 ölü, 300 yaralı
Dağlık Karabağ'da bir yakıt depolama tesisinde patlama meydana geldi. Patlamada en az 20 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 300 kişi de yaralandı.
Bölgedeki Ermeni halkının insan hakları ombudsmanı Gegham Stepanyan, X platformundan (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımda, yaralananların büyük kısmının durumunun ağır olduğunu aktardı. Karabağ'daki tıbbi kapasitenin yetersiz olduğunun altını çizen Stepanyan, acil bir hava tahliyesinin şart olduğunu belirtti.
Patlama, Azerbaycanlıların Hankendi Ermenilerin ise Stepanakert olarak adlandırdıkları bölge yakınlarında, Askeran yolu üzerinde bulunan benzin depolama tesisinde yaşandı. Ermenilerin bölgeyi terk etmek üzere arabalarına yakıt almak için sıraya girdikleri sırada meydana gelen patlamaya neyin sebep olduğu henüz anlaşılabilmiş değil. Görgü tanıkları, patlama sonrası çıkan yangın sebebiyle yaralıların vücutlarında ağır yanıklar oluştuğunu dile getirdi. STEPANAKERT/HANKENDİ