Glasgow meclisinde bir mülteci: Roza Salih
Kadın Haberleri —
- İskoç Ulusal Partisi (SNP) üyesi Roza Salih, Glasgow Greater Pollok meclis üyesi seçilerek, İskoç tarihinin ilk mülteci temsilcisi olmayı başardı.
NEJLA ARİ
Glasgow Greater Pollok Meclisi’ne seçilen ve SNP üyesi olan Roza Salih, İskoç tarihinin ilk mülteci temsilcisi oldu. Salih, birçok alanda projelerinin hazır olduğunu söyleyerek, “Kürt halkı için çalışabilmek benim için büyük gurur kaynağı” dedi.
Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, Galler ve İskoçya’da yerel seçimler, Kuzey İrlanda’da ise parlamento seçimleri 5 Mayıs 2022’de yapıldı. Ülke genelinde 23 Kürt aday meclise seçilmeyi başardı. Bunlardan biri de, aslen Süleymaniyeli olan 32 yaşındaki Roza Salih. İskoç Ulusal Partisi (SNP) üyesi olan Salih, Glasgow Greater Pollok meclis üyesi seçilerek, İskoç tarihinin ilk mülteci temsilcisi olmayı başardı.
Seçilen ilk mülteci
1989’da Süleymaniye’de dünyaya gelen Salih, ailesi ile 2002’de henüz 12 yaşındayken Glasgow’a gelmiş. Salih, ailesinin Kürdistan’ı politik sebeplerden dolayı terk ettiklerini söylüyor. 2013’te Strathclyde Üniversitesi Hukuk ve Siyaset bölümünden mezun olan Salih, Mayıs 2021’de İskoç Parlamentosu seçimlerinde Glasgow bölgesindeki SNP adayı oldu. Partisi seçimlerde zafer kazansa da kendisi seçilemedi. Salih, son seçimlerle birlikte, ilk mülteci temsilci olarak önümüzdeki dört yıl boyunca Glasgow Kent Meclisi’nde temsilci olacak.
Mücadelesiyle yasaları değiştirdi
Çok genç yaşta aktif olmaya başlayan Salih, daha lisedeyken Glasgow Girls kulübüne girerek göçmen hakları için kampanyalara katılmış. Kulüp arkadaşları ve Drumchapel Lisesi öğrencisi Agnesa Murselaj’ın sınır dışı edilmesini durdurmak için başarılı bir kampanyanın ardından ulusal manşetlere taşındı. Bu mücadele sayesinde yasalar değiştirildi.
Henüz 15 yaşındayken bir arkadaşının tutuklandığını ve sınır dışı edildiğini belirten Salih, “O genç yaşımda bu beni etkilemişti. O yaşta yasalarla ülke sistemine yoğun ilgi göstermiştim. Özellikle sığınma hakkı arayan çocuklar için ve mültecilerin ihtiyaçlarına göre yasaların yapılması ve değiştirilmesi için çalışmaya başladım. Geçen yıl bir çok sığınmacının sınır dışı edilmeye çalışıldığı günlerde başlattığımız kampanyalarımız devam ediyor. İskoçya’da sığınmacı sistemine dair yasaların değiştirilmesi için çalışmalara devam edeceğiz” diyor.
Glasgow Girls grubu
Salih 2005 yılında kurulan Glasgow Girls grubunun kurucularından. Grupta 7 kişi olduklarını ve sığınmacı çocukların hakları için mücadele ettiklerini söyleyen Salih, “Grup olarak sığınmacı çocukların haklarını devlete hatırlatmaya ve bu hakları geliştirmeye çalışıyoruz. İskoçya’da birçok sığınmacının haklarını kazanmasını başardık. Glasgow Girls, birçok politik hareket tarafından da burada kabul görmektedir. 2005 yılında da Glasgow Girls olarak yılın politikacı ödülünü almıştık. Grup halen sığınmacılar için burada çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca okuduğum üniversitede mülteciler için burs verilmesi imkanı yarattık. Bu üniversite şu anda mülteci konumundaki insanlara burs ve çalışma imkanı da veren tek üniversite oldu” diye belirtiyor.
Daha iyi bir yaşam için
Salih, siyasete atılma nedenini “Yaşantımı ve mücadelemi, kendi halkımın ve tüm insanların yaşamlarını daha iyi yapabilmek adına politikaya atıldım” diyerek açıklıyor. Yerel seçimlerde ilk mülteci olarak seçilmesinin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Salih, “İskoçya’da Glasgow’un halen dışardan gelen insanları kucaklayabildiğini gösteriyor. Bir üçüncü dünya ülkesinden buraya mülteci olarak gelip seçilmiş olmak aslında İskoçya’da her şeyin mümkün olduğunu gösteriyor” diye ifade ediyor. Salih, “Bir mülteci ve kadın olarak burada yaşayan insanların ne yaşadığını iyi anlıyorum. Umarım benim bu başarım birçok genç ve kadına ilham kaynağı olur” dedi.
Kürt halkı için çalışacağım
Göçmenler, Kürtler ve kadınlara yönelik projeleri hakkında da bilgi veren Salih, şunları söyledi: “Birçok projem var. Öncelikle Glasgow’daki toplu taşıma sistemini geliştirmek istiyoruz. Bu konuda oldukça iddialıyım ve partim ile çalışıp bunu gerçekleştirmek istiyorum. Bu şekilde daha fazla insanın toplu taşımayı kullanmasını sağlamayı hedefliyorum. Kültür ve spor faaliyetleri gibi diğer konularda da projelerimiz var. Glasgow’daki farklı kültürlerin yaşadığını ve geliştiğini görmek istiyorum. Elbette her zaman Kürt meselesine de uluslararası bir yaklaşımım olacaktır. Bu benim geçmişim ve bir Kürt olmaktan, burada Kürt halkı içinde çalışmaktan büyük gurur duyuyorum.”
Dünya Kürtlere yapılanlardan memnun değil
İskoç kimliği ve Kürt kimliğinin arasında farklılıkları olsa da birçok yönüyle benzerliklerinin de olduğunu dile getiren Salih, “Benzerliklerinin başında aslında buranın kendi kendini yönetmek isteyen bir ülke olmasıdır. Fakat aynı zamanda dış güçlerin İskoçya’yı kendi kendini yönetmesine izin vermeyişidir. İskoçya Kürdistan’ın birçok bölgesine göre demokratik bir ülke, Kürdistan’da anlaşmalar ve imzalarla işler yürümüyor. İşler daha çok savaş ve silahlarla yürütülüyor. Bu şekilde benzerlikler ve farklılıklar olduğunu söyleyebilirim” diyor.
‘Baskı kurmalıyız’
Türkiye’nin Medya Savunma alanlarına yönelik işgal saldırılarını da değerlendiren Salih, Türkiye’nin uluslararası yasaları ayaklar altına aldığını belirtiyor. Avrupa’nın Türkiye’yi desteklediğini ve Türkiye’yi NATO içerisinde coğrafik konumu nedeniyle stratejik olarak ellerinde tutmak istediğini söylüyor Salih ve ekliyor: “Britanya’da bu işgal saldırılarının aslında uluslararası yasaların çiğnemesi olduğunu sürekli vurguluyoruz. Ayrıca bu saldırılardan Kürt halkı olumsuz yönden etkilenmektedir. Türkiye’nin bu tarz işgal saldırıları yeni değildir. Yapmamız gerekeni yapıp burada iktidar olan Muhafazakar Parti üzerinde ciddi baskı kurmamız gerekiyor.” Dünyanın Kürt halkına yapılanlardan memnun olmadığını söyleyen Salih, bu anlamda Britanya devletine ciddi baskı uygulanması gerektiğini ifade ediyor.