Behdînan halkı, Türk saldırılarını protesto etti

KDP protesto, yol kapatma

KDP protesto, yol kapatma

  • Amediyê ve Şêladizê halkı, İşgalci Türk devletinin son günlerde KDP’nin iş birliğiyle artırdığı işgal saldırılarını protesto etti.

Dihok’un Amêdiye ve Şêladizê ilçelerine bağlı Guhêrzê, Belava, Berçê, Kanê, Aşka Dêrê köylerindeki halk, Türk devletinin KDP’nin desteği ve iş birliğiyle düzenlediği işgal saldırılarını, Dêrelok-Amediyê arasındaki ana yolu trafiğe kapatarak protesto etti.

Türk ordusu, Medya Savunma Alanları'ndaki işgal saldırılarını, son iki haftadır yoğun sevkiyatla birlikte Başûrê Kurdistan'ın yerleşim yerlerinin içine kadar yaydı. CPT'nin son raporunda, 20 bin dönüm arazi ve ağaçların yakılması, yıl başından bu yana bin 76 kez saldırının, 162 köyün boşaltılmasının ve 602’den fazla köyün de boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmasının faili olarak tespit ettiği Türk ordusu, önceki akşam Dihok’un Amediyê ilçesine bağlı Mezi köyüne bir hava saldırısı gerçekleştirdi; yaşam alanları zarar gördü. Yurttaşlar evlerinden çıkmak zorunda kaldı ve köy boşaltıldı.

Aynı gün Berkê, Guherz ve Girgaş köyleri de bombaladı. Bombardımanın ardından bu üç köydeki yurttaşlara ait üzüm bağı ve meyve bahçelerinde yangın çıktı. Evler ve tarım mahsulleri zarar gördü.

Pêşmerge noktalarını vurdu

Türk ordusu, önceki Metîna Dağı yakınlarında bulunan Sergelê’de peşmerge noktalarını da vurdu. Saldırı sonucu bazı pêşmergelerin yaralandığını aktaran RojNews, can kaybı olup olmadığını netleştiremedi.

YNK: Egemenliğin ihlalidir

Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Sözcüsü Seedî Ahmet Pîre, Türk devletinin Federe Kurdistan ve Irak'ın egemenlik hakların ıihlal ettiğini belirterek, savaşın çözüm için bir seçenek olmadığını söyledi. Sözcü, kısa bir süre önce Türk devletinin 300 DAİŞ elemanını Dihok bölgesine yerleştirdiğini açıklamıştı.

Goran: Sessizlikten güç alıyor

Goran Hareketi Behdînan İlçe Meclisi tarafından önceki akşam yapılan açıklamada, Türk devletinin Behdînan bölgesine yönelik işgal saldırılarının büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirterek, hükümetin sessiz kalmasını eleştirdi. Sessiz kalmamalarının ulusal bir sorumluluk olduğunu ifade eden Goran Hareketi, şunları söyledi: “Türk devletinin sınır köylerini işgal etmesi, askeri kontrol noktaları kurması ve köyleri zorla boşaltmaları Federe Kurdistan ve Irak’ın egemenliğinin açıkça ihlalidir. Ulusal sorumluluğumuz gereği, bu girişimlerin tümüne karşı duracağız. zamanda, Federe Kurdistan ve Irak’ın resmi kurumlarının, Türk devletinin işgallerine karşı sessiz kalmasından dolayı endişeliyiz. Bizim için sessizlik, Behdînan’da yaşananlara razı olduğumuz anlamına gelir ve bu durum, büyük tehlikedir.”

 

 

Halk ana yolu kapattı

Devma eden saldırılara, KDP'nin desteği ve meşrulaştırma gayreti ile Irak'ın sessizliği, halkın protestosuna neden oldu. Guhêrzê, Belava, Berçê, Kanê, Aşka Dêrê köylüleri, dün öğleden sonra Dêrelok-Amediyê arasındaki ana yolu trafiğe kapattı. RojNews'in aldığı ilk bilgilere göre; Dêralok beldesine bağlı Sipindarê ve Mijê köylüleri de katıldı. Rêkanî, Nêweyî, Nihêlî, Amedî ve Zêbarî aşiretleri de destek veriyor. DIHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.