Laboratuvarda insan cildi üretildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

İnsan cildi

İnsan cildi

  • Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları vücudun en büyük organı olan cildi oluşturmak için hangi genlerin hangi zamanlarda ve hangi yerlerde devreye girdiğini tespit etti. Bu da laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretilmesini beraberinde getirdi.

Araştırmanın bulguları insanları daha uzun süre sağlıklı ve daha genç tutmak için yeni yollar bulunmasına yardımcı olabilir.

BBC’nin haberine göre projenin liderlerinden Prof. Muzlifah Haniffa “Cildi manipüle edip yaşlanmayı önleyebilirsek daha az kırışıklığımız olacak” diyor: “Hücrelerin ilk gelişiminden itibaren yetişkinlikteki yaşlanmaya kadar değişimlerini anlayabilirsek ‘Organları nasıl canlandırabiliriz, kalbi, cildi nasıl gençleştirebiliriz gibi sorulara cevap bulabileceğiz.”

Bir diğer önemli gelişme de bilim insanlarının bağışıklık hücrelerinin derideki kan damarlarının oluşumunda kritik bir rol oynadığını keşfetmesi oldu. Bunu da laboratuvarda taklit etmeyi başardılar. Genleri aktif ve pasif hale getiren kimyasalları doğru zamanda, doğru yerde kullanarak kök hücrelerden üretilen ciltten küçük tüyler bile çıktı. LONDRA

paylaş

İlginizi çekebilir

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.