Mêlsa, Süryani çocukların öğretmeni

Kadın Haberleri —

  • Mêlsa Yûsif, henüz 13 yaşındayken Süryani Kültür Derneği'nde öğrendiği halay ve halk oyunlarını, şimdi öğretmen olarak çocuklara aktarıyor. Bir yandan çocuklara halayı anlatıyor bir yandan da onlarla halay çekiyor.

Rojava Devrimi, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Süryani ve Ermenilerin kültürlerini yaşatmasına imkân sunmaya devam ediyor. Özellikle Süryaniler kültürlerini ve kimliğini hem özgürce yaşıyor hem de gelecek kuşağa aktarıyor.

ANHA’dan Sîma Birokê’nin yazdığı haberde Süryani genç bir kadın olan Mêlsa Yûsif’un telefonundan çaldığı müziklerle çocuklara halay ve halk oyunlarını öğretiyor. 27 yaşındaki Mêlsa Yûsif, henüz çocukken bu oyunları öğrendiği için çocuklara aktarmada da zorluk yaşamıyor.

Öğretmen olarak döndü

Mêlsa Yûsif, Qamişlo’da doğdu. 2010 yılında 13 yaşındayken, Süryani Gençlik Örgütü’nün aracılığıyla Suriye Süryani Kültür Derneği ile tanıştı. 2008 yılında Qamişlo’da açılan dernekte, Süryani-Asûrî-Keldani halk oyunları ve müziklerini öğrendi.

Eğitimlerini büyük bir azim ve başarıyla tamamladıktan sonra, derneğe bu kez öğretmen olarak döndü. Şu anda dernekte 5 öğretmenle çocuklara ve gençlere, halay ve halk oyunları dersi veriyor.

 

 

Çocuklar gibi şen

Çocuklara öğretirken aynı zamanda onlarla birlikte eğleniyor. Haftada 3 gün telefonundan müzik çalarken bir yandan çocuklara halayı anlatıyor bir yandan da daha iyi kavramaları için onlarla halay çekiyor.

Kendisi de bu yoldan geçip bu günlere geldiği için çocukların sıkıntılarını, gerginliklerini ve mutlu oldukları anı çok iyi biliyor. Çocukların biraz yorulduğunu gördüğünde hemen ara veriyor, eğitiminden sonra, evleri yakın olan öğrencilerle kapılarına kadar yürüyor. QAMIŞLO

 

* * *

Devrimle büyüdü

Süryani Kültür Derneği’nin Dêrik, Tirbespiyê ve Hesekê'de de şubeleri açıldı. Ancak o dönem zor şartlarda kuruldu ve çoğu zaman çalışmalar gizli bir şekilde yürütüldü. 19 Temmuz Devrimi ile çalışma, eğitim ve örgütlenme olanakları sağlandı.

Dernekte şu anda 5-17 yaş aralığındaki çocuklar ile 18-25 yaş aralığındaki gençlere, haftada 3 gün halay ve halk oyunları eğitimleri veriliyor. Derneğin kapısı ayrıca diğer halk kültürlerine de açık.

 

 

Merdoso Festivali

Müzik bölümünde müzik, orkestra, bando ve folklor grupları kuruldu. Kürt, Arap, Ermeni ve Süryanilerin çeşitli kutlama ve etkinliklerinde sahne alıyor. Her yıl çeşitli festivaller düzenleyen dernek her yıl Ağustos-Eylül ayları arasında Süryani kültürünü anlatan Cizîrê Kantonu Kültür Kurulu’nun işbirliğiyle Merdoso Festivali düzenleniyor. Festival, Qamişlo ve Hesekê’de 2 gün sürüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.