Siwan, isimsiz kadınların mezarlığı

Kadın Haberleri —

Siwan mezarlığı / Foto:AFP

Siwan mezarlığı / Foto:AFP

  • Kimisi bir veya on kurşunla, kimisi yakılarak, kimisi boğularak katledildi. Süleymaniye yakınlarındaki Siwan mezarlığında, terk edilmiş bir bölümde yatıyorlar. Mezar taşlarında isimleri bile yazılmıyor.

Başûrê Kurdistan’da ailelerin her Cuma günü yakınlarını anmak için ziyaret ettiği Siwan mezarlığında, kadın cinayetleri kurbanlarına ayrılan bölüm terk edilmiş. Mezar taşlarında isim bile yok; bazen sadece adli tıp kurumlarında listelerine iliştirilmiş bir numara var.

AFP mezarlığı, “Şiddet uygulayan eşler tarafından katledilen kadınlar, ailenin 'namusunu' korumak zorunda olduğunu düşünen babalar ve erkek kardeşler, sonsuza dek unutulan hayatlar” sözleriyle tanımlıyor.

Feminist avukat Rozkar İbrahim ise mezarlığa ilişkin AFP’ye, "Akrabaları mezarın nerede olduğunu bilmesin ve yıkmaya gelmesin diye mezarcı onları gece gömüyor” diyor.

Süleymaniye yakınlarındaki mezarlığı ziyaret eden otuzlu yaşlardaki siyah giysili Rozkar İbrahim, isimsiz mezar taşlarının kimliğini tespit etmek için yıllardır mücadele ediyor ve "Onlar burada gömülü. Bu mezarlık bile var olmamalı” diyor.

Rozkar İbrahim, kadın cinayetleri bölümünde Başûrê Kurdistan'ın dört bir yanından kimliği belirsiz kadınların yattığını söylüyor.

 

 

200 kadın gömdüm

Buraya gömülen kurbanların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak 15 yıldır mezarcılık yapan Osman Salih, sadece kendisinin 200 kadar kadın ve bazıları 13 yaşında olan kız çocuklarını gömdüğünü söylüyor. 55 yaşındaki Salih, "Yakılmışlar ya da boğularak öldürülmüşler" diyor.

 

 

Her yerde cezasızlık

Uluslararası Af Örgütü'nde araştırmacı olan Razaw Salihy, Başûrê Kurdistan'da "Kadın ve kız çocuklarının çoğunlukla erkek akrabaları tarafından sakat bırakılmasının endişe verici bir oranda" gerçekleştiğini doğruluyor. Razaw Salihy, "Cezasızlık kültürünün son derece düşük oranda" mahkumiyetle sürdürüldüğünü kaydediyor.

Süleymaniye'deki Adli Tıp Dairesi Müdürü Barzan Muhammed, 21 yıllık meslek hayatında en kötüsünü görmüş. Ele aldığı kadın cinayeti vakalarında kurbanların çoğunun "silahla vurularak", "bazen tek bir kurşunla, bazen de on kurşunla" öldürüldüğünü söylüyor.

 

 

Siwan, en büyük korkusuydu

43 yaşındaki Banaz, evli olduğu erkek tarafından öldürülmekle tehdit edildiği ve şiddet gördüğü için kaçarak babasının yanına sığınan kadınlardan biri.

Ancak ağabeyi daha sonra evli olduğu erkeğe itaat etmesini emrederek burnunu kırmış. "İki kez çocuklarımın önünde kafama silah dayadı" diyen Banaz, bir gün Siwan mezarlığına gideceği korkusuyla sonunda Başûr’u terk etmiş.

"Sonumun oraya gömülen kadınlar gibi olacağı korkusu her zaman peşimi bırakmadı". SILÊMANIYE

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.