Sığınma evleri hala yok

Kadın Haberleri —

Kadına şiddet eylemi

Kadına şiddet eylemi

  • Kerkük’te şiddete maruz bırakılan kadınların sığınacağı evler ve onları koruyacak yasalar hala yok. Kadınlar, ‘toplum polisine’ teslim ediliyor oradan ya cezaevlerine ya da başka vilayetlerdeki sığınma evlerine gönderiliyor.

Kerkük’te 2022 yılında şiddet maruz bırakılan kadınlar için kurulan sığınma evi, tamamlanmış olmasına rağmen henüz kapılarını açmadı. Çünkü Irak’ta kadına ve aileye yönelik şiddetle mücadeleye dair özel bir yasanın bulunmaması kadınları korumasız bırakıyor ve aile içi şiddetle mücadele yasası yıllardır parlamentoda bekliyor.

Kerkük İl İdaresi Kadının Güçlendirilmesi Daire Başkanı İntisar Karim, sığınma evinin açılmasının, Irak parlamentosunda oylanmayı bekleyen aile içi şiddetle mücadele yasa tasarısının onaylanmasına bağlı olduğunu açıkladı. Bu yasa tasarısı, Irak’ın farklı vilayetlerinde istismara uğrayan kadınların korunması için sığınma evlerinin açılmasını öngörüyor. Yasa çıktığında, sığınma evine mahkeme tarafından yönlendirilen şiddet ve tehdide maruz bırakılan kadınlar kabul edilebilecek.

Şiddet gören Kerküklü kadınlar, şu anda ‘toplum polisine’ teslim ediliyor ve oradan cezaevlerine veya Süleymaniye gibi başka vilayetlerdeki sığınma evlerine gönderiliyor. Süleymaniye’nin yanı sıra Anbar ve Divaniye’de de sığınma evleri var. Kirkuknow’a konuşan Karim’e göre, bu vilayetlerde il meclislerinin aktif olması, sığınma evlerinin açılmasına olanak tanıdı, ancak Kerkük İl Meclisi yıllardır işlevsiz kaldığı için kadınlar bu haktan yoksun bırakılıyor.

Irak Umut Örgütü’ne göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Kerkük’te 18 kadın şiddet nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldı. KERKÜK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.