Yeni kıyafet alacaksan eskisini çöpe at!

Kadın Haberleri —

Marmara Ceza İnfaz Kurumu (Silivri Cezaevi)

Marmara Ceza İnfaz Kurumu (Silivri Cezaevi)

  • Silivri Cezaevi yönetimi, kadın tutsaklara eski kıyafetlerini çöpe atması karşılığında yeni kıyafet vermeyi dayatıyor. Avukat Esin Yeşilırmak, “31 Mayıs'ta müvekkilimle görüştüğümde, hâlâ kışlık kıyafetleriyle duruyordu. Silivri'deki 10 cezaevinde sadece kadınların kaldığı cezaevlerinde bu uygulama var” dedi.

AKP-MHP rejimi cezaevinde kadın tutsaklar üzerindeki baskılarına ve keyfi cezalarına devam ediyor. Marmara Ceza İnfaz Kurumu’nun (Silivri Cezaevi) içindeki kadın kapalı cezaevinde, cezaevi yönetimi yönetmelikte yer almayan bir uygulamayı başlattı.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, cezaevi, Kıyafet Yönetmeliğinde olmamasına rağmen, kadın tutsaklardan yeni kıyafet alabilmeleri için eski kıyafetlerini çöpe atmalarını istiyor. Buna itiraz edip dilekçe yazan kadın tutsakların başvuruları ise sonuçsuz bırakılıyor.

Yönetmeliğe göre, her cezaevinde kıyafet kotası bulunuyor ve bu kotayı güncellemek için tutsaklar giymedikleri kıyafetleri ailelerine vererek yeni kıyafetler alabiliyorlar. Yeni kıyafetler ise ziyaretçiler veya kargo aracılığıyla cezaevine ulaştırılıyor. Ancak geçen yıl, Silivri Cezaevi’ndeki kadın tutuklulara "Artık ailenize eşya teslim edemezsiniz. Kıyafetlerinizi çöpe atacaksınız" denilmeye başlandığı ve bu konuda baskı uygulandığı belirtildi.

Sadece kadın cezaevlerinde var

Uygulamayı değerlendiren Avukat Esin Yeşilırmak, “Cezaevi yönetimi, ilk başta 'Kıyafetlerinizi kışlık ve yazlık olarak ayırın, depoya kaldıracağız' demişti. Ancak depo dolunca veya başka bir sorun ortaya çıkınca, yönetim bu uygulamayı da askıya alarak mahpuslardan kıyafetlerini tekrar çöpe atmalarını istiyor. 31 Mayıs'ta müvekkilimle görüştüğümde, hâlâ kışlık kıyafetleriyle duruyordu. Yazlık kıyafetleri alabilmesi için kışlık kıyafetlerini çöpe atması gerekiyor. Bu uygulama, mahpuslar için büyük bir mali yük oluşturuyor.

Yönetmeliğe göre mahpuslar kıyafetlerini değiştirebilirler, ancak yönetmelikte kıyafetlerin çöpe atılması gerektiği belirtilmiyor. Silivri'de 10 cezaevi bulunuyor ve bu uygulama sadece kadınların kaldığı cezaevinde geçerli. Diğer cezaevlerinde böyle bir uygulama yok” dedi. İSTANBUL

* * *

Tek seferde 33 ihlal

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde, 26 Ocak 2024 tarihinde kadın tutsakların kaldığı 2 koğuşa arama adı altında baskın düzenlendi; tutsakların yazılarına ve dilekçelerine el konuldu. MA’dan Ömer İbrahimoğlu’nun haberine göre, cezaevi idaresi koğuşta bulunan söz konusu yazı ve dilekçeler ortak alanda bulunduğunu iddia ederek, 33 kadın tutsağa “örgütün eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak” iddiasıyla, 11 gün ila 13 gün arasında hücre cezası verdi.

Bazı tutsaklar, cezaevi idaresine bulunan eşyaların kendilerine ait olduğuna dair dilekçeler verdi. Ancak idare, koğuşta bulunan dilekçe ve notların tüm tutsakların olduğunu öne sürerek, cezaların toptan verilmesi gerektiğini iddia etti. Bunun üzerine Bakırköy 4’üncü İnfaz Hakimliği her bir kadın tutsak için “örgütün eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak” suçu iddiasıyla idarenin verdiği 11 gün ila 13 gün arasında hücreye konulma cezasını onadı.

Tutsak kadınlar hakimlik kararını Bakırköy 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıyarak karara karşı itirazda bulundu. Ancak üst mahkeme de hakimliğin verdiği cezayı onadı. İSTANBUL

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.