Peltier 48 yıldır tutsak

Dünya Haberleri —

Leonard Peltier

Leonard Peltier

  • Yerli halkları savunucusu Leonard Peltier dünyanın en uzun süre hapiste olan siyasi mahkumlarından biri. 79 yaşındaki Peltier, 48 yıldır cezaevinde. Peltier’in şartlı tahliye başvurusu reddedildi.
  • Bir sonraki başvuru ancak 15 yıl sonra yani 2039 yılında yapılabilecek. Eğer hala yaşıyor olursa Peltier 94 yaşında ve 62 yıldan fazla bir süredir hapishanede olacak. 

REWŞAN DENİZ

Amerika Birleşik Devletleri Şartlı Tahliye Komisyonu (USPC), dünyanın en uzun süredir hapiste olan siyasi mahkumlarından biri olan yerli hakları savunucusu Leonard Peltier’in şartlı tahliyesini reddetti. 2 Temmuz’daki görüşme arından Komisyonun bu kararı Peltier’in tahliye edilmesi için mücadele eden insan hakları kurumlarının tepkisini çekti. 26 Haziran 1975’te Amerikan yerlilerine ait Pine Ridge rezervuarında çıkan çatışmada ‘iki FBI ajanını öldürmek’ suçlamasıyla 6 Şubat 1976’da tutuklanarak cezaevine konulan Peltier, işlemediği bu cinayetlerden ötürü 48 yıldır hapiste. ABD’de şartlı tahliye başvurusu sadece 15 yılda bir yapılıyor bu sebeple bir dahaki şartlı tahliye görüşmesi için 2039’a tarih verildi.

Tahliye edilmesi bekleniyordu

1975’te Pine Ridge Yerli Rezervasyonu’nda iki FBI ajanını vurarak öldürmekle suçlanan Peltier’e atfedilen suç kadar, yargılama süreci de siyasiydi. FBI’ın, öldürülen ajanların üzerinden çıkan kurşunların Peltier’nin silahından çıktığına ilişkin balistik raporunun sahte olduğu daha sonra anlaşıldı. Peltier aleyhine tanıklık yapan üç yerli gencin üçü de daha sonra baskı ve tehdit sonucu tanıklık yaptıklarını itiraf ettiler. Bütün bunlara rağmen Peltier’nin yeniden yargılanma ve af taleplerinin bütünü geri çevrildi. Son olarak Salı günü, USPC 1995 ve 2009'dan sonra bir kez daha Peltier'i şartlı tahliye etmeyi reddettiğini açıkladı.

 

 

400 bin dilekçe verildi

Bundan önce, aralarında çok sayıda STK ve insan hakları grubunun yanı sıra Papa Francis gibi ünlülerin de bulunduğu 40.000'den fazla kişi, 48 yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan Amerikan Kızılderili Hareketi (AIM) aktivisti adına USPC'ye tahliye edilmesi talebiyle dilekçe vermişti.

Peltier, 26 Haziran Oglala Anma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, umudun zor bir şey olduğunu ve son şartlı tahliye başvurusunun da reddedilmesi halinde destekçilerinin yas tutmaması gerektiğini ifade etmişti. Anma günü 2013 yılından bu yana Leonard Peltier Günü olarak da biliniyor ve 1975 yılında genç AIM aktivisti Joe Stutz ile FBI memurları Jack Coler ve Ronald Williams'ın öldürüldüğü ölümcül çatışmanın anısına düzenleniyor.

Yaşarsa 15 yıl sonra

Tahliye başvurusunun reddedilmesi tüm dünyada şaşkınlık ve öfkeyle karşılandı. Şartlı tahliye duruşmasında Peltier'e karşı eski suçlamalarını da sunan FBI da eleştirilerin hedefindeydi. ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı USPC’nin 15 yıl sonra şartlı tahliye başvurusu yapılabileceği açıklaması da tepki ile karşılandı. 2039 yılında eğer hala yaşıyor olursa Peltier 94 yaşında ve 62 yıldan fazla bir süredir hapishanede olacak.

 

 

‘Taksitli ölüm cezası’

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü de bir açıklama yaparak bu durumu “taksitli bir ölüm cezası” olarak tanımladı. Tehdit Altındaki Halklar Örgütü’nün İnsan Hakları İşleri Direktörü Sarah Reinke “Leonard Peltier bu yıl 80 yaşına girecek. Kendisi 48 yılı aşkın bir süredir hapiste. Suçluluğu hiçbir zaman kanıtlanamadı. Dünya çapında on binlerce destekçisi onun şartlı tahliye başvurusunu desteklemişti. Bunun şimdi reddedilmiş olması ABD adalet sistemi için bir utançtır!" dedi.

Bir kitabı Türkçeye de çevirildi

Biyografisini Prison Writings: My Life Is My Sun Dance (Hapishane Yazıları: Yaşamım Benim Güneş Dansımdır) ismi altında yayımlayan Leonar Peltier, hapiste kaldığı sürede çok sayıda şiir de kaleme aldı. Aynı zamanda onun “Kızılderililerin Katledilmesine Hayır” kitabı 2022 yılında Alfa yayınları tarafından Türkçe çevirisi ile okuyucuyla buluşmuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.