'Kuyu Tipi' cezaevlerini kapatın

Cezaevi

Cezaevi

  • DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kamuoyuna 'Kuyu Tipi' olarak nitelendirilen ve izolasyonun arttırıldığı Y, S Tipi ile yüksek güvenlikli cezaevlerinin kapatılmasını istedi. 

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ile Öztürk Türkdoğan, Y, S ile yüksek güvenlikli cezaevlerinin kapatılmasına dair açıklama yaptı. Türkiye’de 22 adet yüksek güvenlikli, 14 adet Y Tipi, 7 adet S Tipi olmak üzere toplam 43 adet 'Kuyu Tipi' diye nitelendirilen cezaevi olduğu bilgisi verilen açıklamada, Türkiye’de 2 Mayıs 2024 itibarıyla 329 bin 151 tutsağın bulunduğu, söz konusu cezaevi modellerinin tutsakları çürüten ve yok eden özellikte olduğu vurgulandı.

1,5 saat havalandırma

Son dönemde inşa edilen Y Tipi, S Tipi ve yüksek güvenlikli cezaevlerinin sosyal izolasyonun, tecridin ve hak gasplarının artırıldığı yeni tip cezaevleri olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hapishanelerde mahpuslar tek veya üç kişilik hücrelerde tutulmaktadır. Ayrıca havalandırma bölümü yoktur ve mahpuslar birbirini görmesin diye farklı saatlerde ve günde sadece 1,5 saat havalandırmaya çıkarılmaktadır" denildi.

Açlık grevindeler

'Kuyu Tipi' olarak bilinen bu cezaevlerinin kapatılması ve ailelerine yakın cezaevlerine sevk talebiyle açlık grevine başlayan Erzurum Dumlu 1 No’lu Cezaevi'ndeki Cemil Kurt ve Alişan Gül'ün 11 Mart’tan beri eylemde olduğu kaydedilen açıklamada, sevk talebi kabul edilen Bolu F Tipi Cezaevi'ndeki Nurettin Kaya'nın da arkadaşları için sürdürdüğü ölüm orucunun 223. gününü geride bıraktığı belirtildi. Açıklamada, nefes almakta zorluk çeken ve 40 kiloya düşen Kaya’nın ağzının içinde yaralar oluştuğu, ayak ve ellerinin şiştiği, ağrılarının dayanılmaz boyutlara ulaştığı ifade edildi.

Keyfi sürgünler

Açıklamada, şunlar söylendi: "Güncel durumda tek talebi ailelerine yakın bir hapishaneye sevk olan mahpusların yaşamları hiçe sayılarak yetkililer tarafından aylardır hiçbir adım atılmamakta, keyfi ve hukuksuz sürgünde ısrar edilmektedir. Adalet Bakanlığını, Cemil Kurt ve Alişan Gül’ün ailelerine yakın bir hapishaneye sevk taleplerini bir an evvel kabul etmeye; Y Tipi, S Tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerdeki tecrit sisteminin ortadan kaldırılması için adım atmaya ve bu tarz hapishaneleri kapatmaya çağırıyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.