1300 çocuk hala kayıp

.

.

  • Save the Children adlı insani yardım kuruluşu, 74. Êzîdî Fermanı’nın 10. yıldönümü öncesinde bir rapor yayınladı.

Kuruluş, 2014’ten bu yana yaklaşık 1300 Êzîdî çocuğun kayıp olduğunu ve yaklaşık 2 bin 700 Êzîdî’den hâlâ haber alınamadığına dikkat çekerek, uluslararası topluma harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

İnsani yardım kuruluşu, aradan 10 yıl geçmesine rağmen binlerce Êzîdî’nin hâlâ sığınmacı konumunda olduğunu, birçoğunun kamplarda, çadırlarda yaşadığını vurguladı.

Acil adım atın çağrısı

Raporda, Êzîdî çocukların ve ailelerinin yaşadığı trajedinin unutulmaması gerektiği ve hak ettikleri desteği almaları için acil adımlar atılması talep edildi.

Save the Children’ın Irak Direktörü Sarra Ghazi, “Êzîdî çocukların, tüm çocuklar gibi güvenli yerlerde yaşamaya ve eğitim almaya hakkı var” diyerek Bağdat yönetimine ve uluslararası topluma destek çağrısında bulundu.

On yıldır ailesini arıyor

Raporda Şengal’den hikayelere de yer verildi. 17 yaşındaki Behat, hâlâ kayıp olan anne-babasını ve kardeşlerini arıyor. Behat, erkek kardeşinin DAİŞ tarafından kaçırıldığını anlatarak, “Ellerini sıkıca tuttum ve onu benden almamaları için bağırdım. Gözyaşı döktüm ama onu bizden aldılar. Onu bir daha görmedim. Annem ve babam hakkında hiçbir bilgi bulamadım” diye belirtiyor.

15 yaşındaki Viyan, yaklaşık 10 yıldır Irak’taki bir kampta çadırda yaşıyor. Viyan, “Sıcakta çadırda yaşamak çok zor. Kışın, şiddetli yağmurla çadır ıslanıyor. Çocukların oyun oynayacak yeri yok, başıboş hayvanlarla dolu sokaklarda oynuyorlar. Çocuklar kirden dolayı hastalık kapıyor. Êzîdî halkının başına gelen bu trajedi ve katliam unutulmadı” sözleriyle yaşam koşullarını anlatıyor.

Ruhumuz hala iyileşmedi

Şengal’e dönen ve kısmen enkaz halinde olan evinde çocuklarıyla yaşayan 26 yaşındaki Athaab, ailesinin büyük çoğunluğundan hâlâ haber alamadığını belirtiyor: “Ben de tüm ailemle birlikte esir alındım. Bize zulmettiler. Eve döndüğümde ailemi bulamadım. Şimdi kimsem yok. Önemli olan evlerin yeniden inşa edilmesi. Başlarını sokacak bir çatıları yoksa insanlar geri dönemez.”

39 yaşındaki Ajwan de ailesini aramaya devam ediyor. “Rehin alındım ve ailemi kaybettim. Beni kocam, oğlum ve kızlarımla birlikte götürdüler. Üç çocuğumu benden ayırdılar. DAİŞ’ten kurtulmuş olmamıza rağmen ruhumuz hâlâ iyileşmedi” diye belirtiyor.

Save the Children, çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sağlık hizmetleri ile eğitime erişim olanaklarının güçlendirilmesi ile doğal afetler, savaşlar nedeniyle çocukların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi amaçlarını gerçekleştirmek üzere 1919 yılında kurulan bir insani yardım kuruluşu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.