40 santimlik çekpas işkencesi

Cezaevi

Cezaevi

  • Cezaevlerinde tutsaklara temizlik için 40 santimlik çekpas ve fırçalar veriliyor. Avukat Mehmet Selahattin Timur, “Tutsakların çoğu bu yüzden kemik rahatsızlığı yaşıyor. Birçok tutsakta boyun ve bel fıtığı oluşuyor” dedi. 

Özgürlük için Hukuk Derneği (ÖHD) Hapishane Komisyonu, Ege bölgesinde bulunan cezaevlerinde artan hak ihlallerine ilişkin politik tutsaklarla görüştü. ÖHD İzmir Şube Sekreteri ve Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Selahattin Timur, kendilerine aktarılan hak ihlallerini anlattı. 

MA’dan Semra Turan’a konuşan Timur, Ege bölgesinde son 3 ayda özelikle tutsakların sağlık hakkı konusunda ciddi hak ihlali yaşadığını belirterek, birincil sağlık hizmeti olan revire çıkartılmama veya geç çıkartılma sorunun arttığını söyledi. 

2-3 ayda ancak revire

Özelikle İzmir cezaevlerinde 2-3 aylık bir zaman diliminde tutsakların revire çıkarıldığını söyleyen Timur, "Hastane sevkleri de bir o kadar uzatılıyor. Hastaneye randevusu olan tutsaklar da çoğu zaman götürülmüyor. Bu durum özelikle hasta tutsakların hem teşhislerinin gecikmesinde hem de tedavilerinde aksaklıkların yaşanmasına neden oluyor" dedi. 

Personel yokmuş!

Tutsakların revire götürülmeme ve hastaneye sevk edilmemelerine karşı yaptıkları başvurularda cezaevi iradesinin topu savcılığa attığını söyleyen Timur, "Görüştüğümüz savcılık ise jandarma ve personel yetersizliğini bahane ediyor. Bu gibi bahanelerle tutsakların sağlığa erişimi engelleniyor, yaşam hakkı tehlikeye atılıyor. Bunun sonucunda birçok tutuklunun hastalığı ilerliyor, çoğalıyor. Hasta tutsaklar ise yaşamını yitiriyor" diye belirtti. 

Haftada 2-3 arama

Timur, son dönemlerde koğuş içerisinde haftada 2-3 defa detaylı aramaların yapıldığını ifade ederek, "Bu aramalarda koğuşlar talan ediliyor. Tutsaklar arama sonrası odalarını temizlemek zorunda kalıyorlar” dedi. 

40 santimlik çekpasla temizlik

Temizleme esnasında da tutsaklara 40 santimlik çekpas ve fırçalar verildiğine dikkat çeken Timur, “Tutsakların çoğu kemik rahatsızlığı yaşamakta. Bu hastalığın nedeni verilen 40 santimlik çekpas ve fırçalardır. Bu fırçaların sapı kısa olduğu için gereğinden fazla eğilen ve hareket etmek zorunda kalan tutsakların hastalıkları bu nedenle nüks ediyor. Birçok tutsakta boyun ve bel fıtığı oluşuyor" ifadelerini kullandı. 

Sevkler arttı

Ege cezaevlerinde son aylarda çok sayıda tutsağın isteği dışında sevk edildiğine dikkat çeken Timur, "Aşırı sıcak olan havalarda tutsaklar ring araçlarındaki daracık kafes yöntemleriyle yapılmış odalarda Burdur, Samsun gibi uzak yerlere götürüldü. Sevk edilen tutsakların çoğu kalp ve tansiyon hastasıydı bu durum sağlıklarını olumsuz etkiledi. Yine sevkler sırasında tutsaklar götürüldükleri yeni cezaevlerinde çıplak aramaya ve işkenceye maruz kalıyor” dedi. 

Çıplak arama ardından işkence

Timur, tutsak Gökhan Ozan’ın yaşadıklarını da örnek verdi: “Müvekkillerimizden Gökhan Ozan isimli siyasi tutsak Ödemiş Cezaevi'nden Manisa T Tipili Kapalı Cezaevi'ne isteği dışında sevk edildiğinde çıplak arama ve işkenceye maruz bırakılmış. Bunu kabul etmediği için gardiyanlar tarafından işkenceye maruz kalmış. Bu da yetmemiş işkenceye direndiği için disiplin soruşturması hakkında başlatılmış" diye sözlerine ekledi. 

Kobanî kutlamasına soruşturma

Timur, İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde 19 Temmuz'da Kobanî'nin DAİŞ’ten kurtarılmasına karşı tutsakların yaptıkları kutlama nedeniyle haklarında disiplin soruşturması başlatıldığı bilgisini de verdi. Timur, "Bu kutlamada tutsaklar şarkı söyleyip halay çekmiş. Cezaevi idaresi kutlamaya katılan, katılmayan tüm kadın siyasi tutsaklar hakkında soruşturma başlatmış. Bu soruşturmanın hukuki bir dayanağı yok. Burada amaçlanan tahliyesi yaklaşan birçok kadın tutsağın tahliyesini ertelemek ve bunun için bir bahane yaratmak” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.