AİHM kararları uygulanmalı

Stefan Schennach

Stefan Schennach

  • AKPM Türkiye raportörleri, bir kez daha Türkiye'den AİHM kararlarını uygulanmasını istedi. 

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye raportörlerinden Stefan Schennach, 11-14 Haziran tarihleri arasında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarete dair raporunu açıkladı. Schennach ve Jill Mortimer tarafından hazırlanan raporda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması için gerekli tedbirlerin gecikmeksizin alınması çağrısında bulundu. Raporda, “İmralı adasındaki ceza infaz kurumunda tutulan Sayın Abdullah Öcalan'ın mevcut durumuna ilişkin bilgi eksikliği hakkında bilgilendirildim. Mart 2020'den bu yana hiçbir yakını kendisini ziyaret edememiş ve kardeşi ile en son Mart 2021'de telefonda görüşmüştür. Ağustos 2019'dan bu yana hiçbir avukatı kendisiyle görüşmemiştir” ifadeleri kullanıldı. 

5 rapora izin yok

Raporda, Türk hükümetinin, CPT'nin 5 raporunun Türk açıklanmasına izin vermediği hatırlatıldı.

Türk cezaevlerindeki gözlemlerin paylaşıldığı raporda, aşırı kalabalık olması, hapis cezalarının ve tutukluluk sürelerinin aşırı uzunluğu ve ağır hasta tutsaklar konusundaki endişeler ifade edildi. Son yıllarda polis gözetiminde ve cezaevlerinde işkence ve kötü muamele kullanımında bir artış yaşandığı belirtilerek, özellikle F Tipi cezaevlerinde yaşanan ölümlere dikkat çekildi.

Türk tarafına hatıratıldı

Raporda, Ankara'daki yetkililerle yapılan görüşmelerde, AİHM kararlarının uygulanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan yasal bir yükümlülük olduğunun hatırlatıldığıve Türk makamlarına, AİHM kararlarının uygulanması için gerekli tüm tedbirleri gecikmeksizin almaları çağrısında bulunulduğu kaydedildi.

Kayyumlar da unutulmadı

Raporda, Türkiye’nin HDP ve DEM Parti'li belediyelere yönelik gasp politikası konusunda da değerlendirmelerin yapıldığı raporda, bu konunun da yetkililerle yapılan tüm görüşmelerde dile getirildiği belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.