Annelere çıplak arama!

Tenzile Bölek - Sare Kaya - Emine Kaya

Tenzile Bölek - Sare Kaya - Emine Kaya

  • Batman’da tutuklanan yaşları 50’nin üzerinde üç Kürt anne cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldı. Kaldıkları koğuş basılan annelere ayakta sayım da dayatıldı.

Batman’ın Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve 13 Temmuz’da savcılık itirazı ardından tutuklanan 9 kişiden Emine Kaya (54), Nezete Bölek (58), Sare Kaya (59) cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldı. 

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama başta olmak üzere birçok ağır hak ihlali ile karşı karşıya kalan anneler, çıplak aramayı kabul etmedi. Cezaevi girişinde “kulübe” diye adlandırılan yerde saatlerce bekletilen anneler ardından koğuşa alındı. 

DEM Batman Milletvekili Zeynep Oduncu konuyu Meclis gündemine taşıdı. Oduncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verirken, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na (İHİK) da başvuruda bulundu. 

Sadece üç kuru ekmek

Oduncu önergesinde annelerin maruz kaldığı şu uygulamalara dikkat çekti: “Annelere ilk gün yiyecek olarak sadece üç kuru ekmek verilmiş başka da bir yiyecek verilmemiş. Annelere cezaevine girdiklerinde önce kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş battaniye ile sünger verilmiş, temiz battaniye ve sünger talepleri günler sonra karşılanmıştır. Koğuşa serinletici vantilatör almalarına geçici koğuşta olmaları gerekçe gösterilerek imkan tanınmamış. Cezaevi kantininden karşılamak istedikleri ihtiyaçları temin edilmemiş. Okuma yazma bilmeyen annelere ihtiyaçlarının temini, dilekçe ile talepte bulunma zorunluluğuyla keyfi olarak engellenmiş. Bu nedenle anneler temel ihtiyaçlarını uzun süre karşılayamamıştır.”

Ayakta sayım

Annelere arama bahanesi ile yapılan aramada ayakta sayım dayatıldığına da dikkat çeken Oduncu şöyle devam etti: “16 Temmuz günü iki saat arayla gardiyanlar tarafından arama adı altına koğuşta bulunan tüm eşyalar dağıtılmış, bu sırada anneler saatlerce avluda güneş altına bekletilmiştir. İnfaz koruma memurlarının zaman zaman koğuş kapısına sert cisimlerle vurarak gürültü çıkarttıkları ve bu şekilde rahatsızlık verdikleri de bildirilmiştir. Ayakta sayım dayatmasında da bulunulmuştur.”

 DEM Parti Kadın Meclisi yaptığı açıklamayla annelere yönelik baskıya tepki göstererek, “Düşman hukuku ile yürüttüğünüz bu uygulamalarınızı kabul etmiyoruz. Bu hukuksuz uygulamaya derhal son verin ve anneleri serbest bırakın” açıklamasında bulundu. MA/BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.