Bağlantı kesme hakkı yürürlükte

Toplum/Yaşam Haberleri —

Sydney / Avustralya

Sydney / Avustralya

  • Avustralya’da yürürlüğe giren ve “bağlantı kesme hakkı (right to disconnect)” olarak bilinen bu yeni yasaya göre çalışanlar, mesailerini bitirdikten sonra işverenlerinden gelen aramalara ya da mesajlara cevap vermek zorunda değil.

Avustralya’da 26 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe giren yeni yasa uyarınca işçiler, mesai saatleri dışında patronları tarafından aranabilirler ancak cevap vermek zorunda değiller.

İş kanunu tamamen değişiyor: Haftalık çalışma 40 saate düşecek, “esnek çalışma” yeniden tanımlanacak

Yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamıyor. Çalışanlara cevap vermeme hakkı tanıyor.

Kurallara göre, işverenler ve çalışanlar anlaşmazlıkları kendi aralarında çözmeye çalışmalı. Eğer sorun çözülmezse Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girebilir. FWC daha sonra işverene mesai saatleri dışında çalışanları ile iletişim kurmayı kesmesini söyleyebilir.

Buna benzer yasalar Avrupa Birliği’ne bağlı Fransa ve İspanya gibi ülkelerde hayata geçirildi.

İşçileri temsil eden sendikalar, hükümetin attığı bu adımı memnuniyetle karşıladı.

Reuters’a konuşan reklam sektörü çalışanı Rachel Abdelnour, yasanın önemini şu sözleriyle değerlendirdi: “Zamanımızın çoğunu telefonlarımıza, e-postalarımıza bağlı olarak geçiriyoruz. Bu yüzden bu tarz yasalar çok önemli.”

Yasa ile somut adım atılmayacağını düşünenler de var.

Finans sektöründe çalışan David Brennan, “Bu uygulamanın bizim sektörde işe yarayacağından şüpheliyim. İyi maaş alıyoruz, bizden hizmet bekleniyor ve günün 24 saati hizmet vermek zorunda olduğumuzu hissediyoruz” dedi. VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.