Basın seçimleri nasıl gördü?

Dünya Haberleri —

Dünya basını / Foto: Evrensel

Dünya basını / Foto: Evrensel

  • Avrupa Parlamentosu seçimleri faşist partilerin yükselişiyle sonuçlandı. Seçimlerin ortaya çıkardığı tablo, batı medyasında da geniş yer buldu. 

AP: AB politikalarını etkileyecek

Kökleri Nazi Almanyası ve faşist İtalya'nın yenilgisine dayanan Avrupa Birliği, on yıllar boyunca milliyetçi aşırı sağı siyasi sınırlara hapsetti.  Pazar günü yapılan seçimlerde güçlü bir sonuç alan aşırı sağcı güçler artık göç, güvenlik ve iklim değişikliği konularında AB çapında ortak politikaları etkileyebilir ya da engelleyebilir. Açık olan bir şey var: Sonuçlar, iklim değişikliğinden tarım sübvansiyonlarına kadar pek çok konuda karar alma süreçlerini ve yasaların çıkarılmasını yavaşlatacak.

The Guardian: Macron’un hamlesi riskli

 ''Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kesinleşen, aşırı sağın zaferinin ardından, Fransa’da siyasi partiler, Cumhurbaşkanı  Macron erken genel seçim kararı öncesinde acil ittifaklar arıyor. Le Pen’in Ulusal Birlik partisi (RN) oyların yaklaşık yüzde 32'sini alarak, Macron'un Rönesans partisinin aldığı yaklaşık yüzde 15 oyu ikiye katladı. 30 Haziran ve ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak seçimlerde Macron  kontrolü yeniden kazanmayı hedeflerken, aşırı sağı güçlendirme riski taşıyor. 

Reuters: Milliyetçi partiler kazançlı çıktı

Avrupa Birliği seçimlerinde seçmenlerin en büyük endişeleri ekonomi, göç ve uluslararası çatışmalar oldu. Pazar gecesi yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin geçici sonuçları, göçün durdurulması, vatandaşların ekonomik sıkıntıları ve yeşil politikaların rafa kaldırılması gibi konular üzerine kampanya yürüten milliyetçi partilerin kazançlı çıktığını gösterdi.

El Pais: Sağ ile flörtten kaçınılmalı

''Avrupa Birliği, son parlamento seçimlerinin ardından, milliyetçi aşırı sağ güçlerin yükselişi ve Almanya ile Fransa’da iktidarın gerilemesiyle birlikte ciddi zorluklarla karşı karşıya. Ancak bu sorunlar, ciddiyetine rağmen aşılamaz değil. Aşırı sağın yükselişine rağmen, sonuçlar geleneksel Avrupa’da birlik yanlısı partilerin Avrupa Parlamentosu'nda hala çoğunluğu elinde tuttuğunu gösteriyor, ancak bu çoğunluk kırılgan. Bu karmaşık ortamı yönetebilmek için bu geleneksel partilerin çıkarlarını bir kenara bırakıp işbirliğini öncelik haline getirmesi gerekiyor. Bu partilerin karşılıklı tavizler verip birlikte çalışarak ve aşırı sağ ile flörtten kaçınması gerekiyor.

TAZ: Sonuçlar felaket

Seçimlerden sonra AB'de iklimin korunması konusunda ilerleme kaydetmek zor olacak. Bu aynı zamanda iklim politikasında bugüne kadar yaşanan başarısızlıklardan da kaynaklanıyor. İklim politikası açısından Avrupa seçimlerinin sonucu bir felakettir. Geleneksel olarak iklimin korunmasına şiddetle karşı çıkan sağcı partiler büyük kazanımlar elde etti. Muhafazakârlar gibi fırsatçı bir iklim politikası izleyenler de atağa geçti. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda iklim nötrlüğüne giden yolda yeni kilometre taşları belirlemek zorlaşmakla kalmayacak, halihazırda elde edilmiş olanları savunmak da daha zor olacak.

Die Welt: Yeşiller büyük yenilgi yaşadı

''Almanya'da iktidardaki CDU ve CSU'dan oluşan Alman Birliği koalisyonu, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin net galibi olarak önemli bir üstünlük sağladı. AfD partisi ise en güçlü ikinci güç oldu. Yeşiller büyük bir yenilgiyle karşılaştı. SPD de kayıplar yaşadı. Sahra Wagenknecht liderliğindeki yeni, sol ittifak, oyların yüzde beşinden fazlasını alarak dikkate değer bir giriş yaptı. AfD'nin 2019 seçimlerine kıyasla oyları arttı. Genel olarak, sağcı partilerin yükselişine rağmen, merkez sağ koalisyon Avrupa Parlamentosu'nda çoğunluğunu korudu ve CDU'dan Ursula von der Leyen'in AB Komisyonu Başkanı olarak ikinci dönem başkanlık için potansiyel bir güvence sağladı. Ayrıca, Fransa'da sağ milliyetçi Rassemblement National'ın zaferi, Cumhurbaşkanı Macron'un yeni seçimler çağrısında bulunmasına yol açtı.''

Fransız aşırı sağcı parti Rassemblement National'in (RN) Avrupa seçimlerindeki yükselişine karşı Paris’in Place de la Republique meydanında düzenlenen gösteri sırasında bir protestocu, "Irkçıları tekrar korkutun" yazılı bir pankart tutuyor. Foto: AFP/Paris

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.