Engellere dijital platformlar da eklendi
Kadın Haberleri —

Digital şiddet / foto: UNESCO
- Girişimci kadınlar, güvenlik sorunlarından dolayı dijital platformlarda satış yapamıyor ve ürünlerini tanıtamıyor. %57'si satış yaparken tacize uğruyor, %36'sı isimlerini kullanmıyor ve %41'i profillerinde fotoğrafını yayınlanmıyor.
Günümüzde gıdadan eğitim ve ticarete kadar her alan ürünlerini dijital medya üzerinden pazarlıyor. Dijital medya büyük bir ticaret merkezine dönüşürken, kadınlar bu merkezde kendine yer bulamıyor. Cherie Blair Vakfı’nın araştırmasına göre, artan internet maliyetleri ve çevirim içi şiddet kadın girişimciler erkeklere oranla daha geride bırakıyor.
Ayrıca düşük ve orta gelirli ülkelerde iş dünyasındaki kadınların %45'i artan maliyetler ve bağlantı sorunları nedeniyle düzenli internet erişimine sahip olamıyor. Gelişmekte olan 96 ülkeden yaklaşık 3.000 kadın girişimci, Cherie Blair Vakfı'nın kadınların dijital ekonomide karşılaştıkları zorluklara ilişkin raporuna katkıda bulundu.
Kadınların çoğu, müşterilerle doğrudan iletişim kurmak, on-line ödeme yapmak ve ürün tanıtımı için cep telefonlarını kullanıyor. Gıda, moda ve çiftlik işletmeleri bulunuyor.
Cherie Blair Vakfı CEO'su Dhivya O'Connor The Guardian’a durumu şöyle anlattı: “İnternet bağlantısı dijital kapsayıcılık ve iş dünyasının başarısı için çok önemlidir; zira çevrimiçi olmak kadınların müşterilere ulaşmasını, operasyonlarını kolaylaştırmasını, satışlarını artırmasını ve finansal hizmetlere erişmesini sağlar. Ancak, süregelen zorluklar hala bu kişilerin tam katılımını engellemektedir. Gizlilik endişeleri, güvenlik riskleri ve çevrimiçi taciz önemli engeller olmaya devam ediyor. Dijital ortam geliştikçe, uyum sağlamaları için desteklenmeyenler geride kalma riskiyle karşı karşıya kalıyor.”
Ankete katılan kadınların %92'si her ne kadar bir telefona sahip olsa da internete kısıtlı eriştiğini söyledi. Öte yandan çoğunluğu WhatsApp ve Facebook gibi platformları kullanırken, dörtte biri ise Amazon ya da Alibaba gibi e-ticaret platformlarını tercih ediyor. Pazarlama ajansı We Are Social’ın araştırmasına göre, internetin en ucuz olduğu 20 ülkeden 11'i Sahra Altı Afrika'da bulunuyor.
Güvenlik de internet üzerinden satış yapan kadınlar için bir endişe kaynağı. %57'si internet üzerinden satış yaparken tacize uğradıklarını, %36'sı isimlerini kullanmadıklarını ve %41'i gizliliklerini korumak için iş profillerinde fotoğraf yayınlamadıklarını söyledi.
Dünya çapında mobil operatörlerle birlikte çalışan GSMA'nın araştırmasına göre, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kadınların mobil internet kullanma olasılığı erkeklere göre %15 daha az, bu oran Güney Asya ve Afrika'da üçte bire yükseliyor. Bu uçurumun kapatılması, gelişmekte olan ülkelere on yılın sonuna kadar 1,3 milyon dolar (1 milyon sterlin) GSYİH kazandırabilir.
Raporda, gelişmekte olan ülkelerin bağlantıyı iyileştirmek ve maliyeti düşürmek için mobil veri ağlarına yatırım yapması ve teknoloji şirketlerinin kadınları tacizden korumak için sağlam önlemler geliştirmesi gerektiği belirtildi. HABER MERKEZİ