Gabar yok ediliyor

Gabar

Gabar

  • Gabar'da maden ocakları, ağaç kesimi ve petrol kuyularıyla yaşam alanları yok ediliyor. Ekoloji Platformu Sözcüsü Adnan Şenbayram, "Petrol aranan yerde tek bir ağaç kalmamış" dedi. 

Şirnex merkez ve bağlı ilçelerinin kırsalında yer alan bölgelerde ekolojik tahribat sürüyor. Yıllardır "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklı olan Besta, Cûdî ve Gabar'da ormanlık alanlar yok ediliyor. Sivillere yasaklanan birçok alan maden ocaklarıyla tahrip ediliyor. Tahribata son yıllarda petrol üretimi gerekçesiyle başlatılan çalışmalar eklendi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar'daki birçok alanı delik deşik ederek, sondaj çalışması yapıyor. Bu durum, doğadaki canlıların yaşam alanlarının her geçen gün daha da daralmasına neden oluyor. 

Şirnex Ekoloji Platformu Sözcüsü Adnan Şenbayram, her geçen gün daha da büyüyen doğa tahribatıyla ilgili MA'ya konuştu. Özellikle son dört yıl içerisinde birçok alanın ranta açıldığını ve çoraklaştırıldığını söyleyen Şenbayram, "Şırnak'ta 2015-2016 yıllarından sonra Cîdî ve Gabar dağlarında ciddi bir orman kıyımı var. Orman yakılmalar had safhaya çıkmış durumda. Kömür madenleri nedeniyle Cûdî köstebek yuvasına dönüşmüş. Cûdî ve Gabar gibi alanları çorak topraklara dönüştürme politikası var" dedi.

 

Adnan Şenbayram

 

Bir ağaç bile kalmadı

Petrol araması sonrası nesli tükenmek üzere olan birçok canlının yaşam alanlarının da yok edilmeye başlandığını belirten Şenbayram, şöyle devam etti: "Elbette biz bir madenin çıkartılmasına karşı değiliz. Biz madenin hangi amaç ve hangi koşullarda çıkarıldığına bakarız. Bunun doğa talanı haline getirilmesine karşıyız. Bir petrol kuyusunun bulunması, çalışmasının yürütülmesi öyle basit bir yöntem değildir. Neredeyse milyonlarca para akıtılıyor, canlı varlığı yok ediliyor. Bundan 6-7 ay önce TPAO'nun sitesinde petrol arama çalışmalarını bir kazanım olarak gösteren videolar paylaşılmıştı ama o arazilerde neredeyse tek bir ağacın kalmadığını görüyoruz. Petrol kuyuları için inşa edilen yapılarda dinamit patlatılıyor. Oradaki kum ocaklarının çevreye verdiği zararın haddi hesabı yok."

Nesli tüketilen hayvanlar

Gabar'da ceylan ve dağ keçilerinin yaşam alanlarının tehdit altına olduğuna vurgu yapan Şenbayram, yaşam alanlarının yok edilmesiyle bu hayvanların neslinin sona ereceği uyarısında bulundu. Şenbayram, "Petrol ve diğer madenler yerine alternatif enerji kaynaklarının kullanmasını istiyoruz. Sadece petrole bağlı bir toplum olarak yaşamaktansa sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması bu canlıların neslinin tükenmemesini sağlayacaktır" dedi.

Birlikte mücadele

Şenbayram, duyarlı tüm kurumların ekolojik tahribata karşı sorumlu hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, "Canlı yaşamını sürdürmek için bir çalışma yürütelim. Ekonomik kar için yaşamımızdan olmayalım. Bütünlüksel bakalım, canlı yaşamını esas alalım. Bu konuda hepimiz birlikte mücadele edelim" çağrısında bulundu. ŞİRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.