Hamas’ın Türkiye ayağı
Dosya Haberleri —
- Hamas'ın operasyonel ve askeri bütçesinin yıllık 600 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor ki bu rakam Slovenya, Letonya ve Ermenistan gibi Gazze'ye benzer nüfusa sahip devletlerin askeri harcamalarına eşit ya da kişi başına 250 dolar civarında (İsrail'in kişi başına askeri harcaması 10 kat daha fazla).
- Fonlar Gazze'ye Hawala yöntemi* veya kripto para birimleri aracılığıyla gönderiliyor, ancak ikincisinin blok zinciri teknolojisi aracılığıyla izlenebildiği için daha az güvenli olduğu tespit edildi. ABD ve İsrail istihbaratı, Hamas tarafından kullanılan bu transferler için önemli düğüm noktalarının - döviz ve kripto para borsaları - Türkiye'de bulunduğunu bildirmiştir.
- Türkiye Maliye Bakanlığı geçtiğimiz ay Trend GYO ve ilgili kişilerin hesaplarını incelediğini ve "Türk finans sistemini kötüye kullanmadıkları"nı açıkladı. Şirket kayıtlarına göre, son üç yılda yönetim kurulunda ve hissedarlarda sürekli bir değişim yaşandı ve Arap yatırımcıların çoğu ayrıldı. Onların yerine Erdoğan'ın partisi AKP ile bağlantılı birkaç yetkili geldi.
Andrés Mourenza* - Çeviri: Serap Güneş
Cuma günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ülkenin Gazze savaşı konusundaki çelişkili tutumları nedeniyle Türk yetkililerle zorlu görüşmeler yapmak üzere İstanbul'a gelmeden birkaç saat önce, ofisi Washington tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'ın mali yapısının beş üyesi hakkında bilgi verenlere 10 milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurdu. Bu kişilerden üçünün Türkiye'de olduğuna inanılıyor. İsrail liderleri ve ABD'li müttefikleri, Filistinli İslamcı milisleri yok etmek için finansman kaynaklarını ve çeşitli ülkelerdeki şirketleri ve milyon dolarlık yatırımları içeren yapıyı da hedef almaları gerektiğine inanıyorlar. Bu ülkelere bir zamanların güvenilir müttefiki, son on yıldır "kurtuluş hareketi" olarak gördüğü grubun liderlerine ev sahipliği yapan Türkiye de dahil.
İster bir terörist grup isterse bir direniş hareketi olsun, Hamas'ın silahlı mücadelesi paraya mal oluyor: silah satın almak, askeri altyapıları (drone ve roket fabrikaları, tüneller, sığınaklar ve kışlalar) korumak, savaşçılarına ödeme yapmak ve ölenlerin ailelerine tazminat ödemek. Grubun operasyonel üssü olan Gazze ise ekonomik açıdan cennet sayılmaz: İsrail ablukası bölge sakinlerinin yarısını işsiz bıraktı ve kişi başına düşen gelir ancak 1150 dolar. Peki Hamas'ı destekleyecek ekonomik altyapı nereden geliyor?
Hamas'ın yıllık bütçesi
Washington Enstitüsü Terörle Mücadele Programı Direktörü ve eski bir ABD Hazine ve FBI çalışanı olan Matthew Levitt, EL PAÍS'e şunları söylüyor: "Hamas Gazze Şeridi'nde hükümetin kontrolünü ele geçirene kadar, esas olarak İran ve hayır kurumlarının istismarıyla finanse ediliyordu. Ancak son 10 ila 15 yılda, ana gelir kaynağı Gazze'deki toprakların kontrolü oldu." Hamas'ın operasyonel ve askeri bütçesinin yıllık 600 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor ki bu rakam Slovenya, Letonya ve Ermenistan gibi Gazze'ye benzer nüfusa sahip devletlerin askeri harcamalarına eşit ya da kişi başına 250 dolar civarında (İsrail'in kişi başına askeri harcaması 10 kat daha fazla).
Gazze'deki Hamas hükümeti, sınır kapılarından ve bu kapılar açık olmadığında Mısır'dan gelen tünellerden yapılan mal ithalatına vergi uyguluyor. Ticari faaliyetlerden alınan vergilerle birlikte bu miktar yılda yaklaşık 490 milyon dolara ulaşıyor. Aynı zamanda Gazze, Batı Şeria'daki Filistin Ulusal Yönetimi'nden (PNA) ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Katar dahil olmak üzere uluslararası işbirliğinden yılda yaklaşık 2 milyar dolar alıyor. Katar, Binyamin Netanyahu hükümetiyle yaptığı anlaşmaya göre, memurların maaşlarını ödemek ve en muhtaç ailelere yardım olarak - birkaç yıl öncesine kadar nakit para içeren çantalar halinde - yılda 360 milyon dolar veriyor.
Türkiye'den para akışı
Levitt gibi uzmanlar Gazze için bütçelenen paranın tamamının halka gitmediğine, bir kısmının Hamas'ın operasyonel harcamalarına karıştığına, örneğin resmi olarak devlet memuru olarak istihdam edilen savaşçılara ödeme yapıldığına inanıyor. 7 Ekim saldırısından sonra İsrail makamları Gazze yönetiminde polis ve devlet memuru olarak çalıştığı iddia edilen bazı milislerin kimliklerini açıkladı. Bu gelir kaynağının Gazze'nin fiilen yıkılması ve yeniden işgal edilmesiyle sona erdiği düşünülüyor.
İran, özellikle Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'na açıkça katkıda bulunmaya devam ediyor. Örgütün siyasi lideri İsmail Haniye, 2022 yılında Al Jazeera'ye verdiği bir röportajda İran'ın örgütün savunmasını güçlendirmek için 70 milyon dolar katkıda bulunduğunu kabul etti. Uzmanların tahminleri bu rakam ile yıllık 120 milyon dolar arasında değişiyor. Buna ek olarak Hamas, Filistin diasporasından ve dünyanın çeşitli yerlerindeki bireylerden, sosyal ağlar üzerinden reklamını yaptığı kitlesel fonlama kampanyalarıyla bağış almaya devam ediyor. Fonlar Gazze'ye Hawala yöntemi* veya kripto para birimleri aracılığıyla gönderiliyor, ancak ikincisinin blok zinciri teknolojisi aracılığıyla izlenebildiği için daha az güvenli olduğu tespit edildi. ABD ve İsrail istihbaratı, Hamas tarafından kullanılan bu transferler için önemli düğüm noktalarının - döviz ve kripto para borsaları - Türkiye'de bulunduğunu bildirmiştir.
Merkezi Türkiye’de
Ancak bu bağışçı bağımlılığından kaçınmak için - örneğin Hamas geçtiğimiz on yılın başında İran'ın müttefiki olan rejime karşı Suriye muhalefetiyle aynı safta yer aldığında Tahran'dan gelen katkılar önemli ölçüde azaldı - Hamas, liderleri otuz yılı aşkın bir süredir yurtdışında (önce Ürdün'de, sonra Suudi Arabistan'da ve daha sonra Türkiye'de) ikamet eden bir finans komitesi ve Şura Konseyi'ne bağlı bir yatırım ofisi kurdu. ABD istihbaratına göre Zaher Jabarin 2017'den beri Hamas'ın mali kolunun başında ve Türkiye'de ikamet ettiğine inanılıyor; yatırım ofisi ise çeşitli zamanlarda Ahmed Odeh, Usama Ali ve Hisham Qafisheh tarafından yönetildi ve hepsi de Türkiye'de ikamet etti ya da zaman geçirdi. EL PAÍS'in başvurduğu ticaret sicili verilerine göre, Hamas tarafından yönetilen birçok şirkette üst düzey görevlerde bulunan Qafisheh 2021 yılında Türk vatandaşlığına geçti ve adını Haşmet Aslan olarak değiştirdi.
Yurtdışı varlığı 500 milyon dolar
ABD Hazinesi Hamas'ın yurtdışındaki varlıklarının 500 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor ve bunlar arasında Kıbrıs, Türkiye, İspanya (Valencia'da bir emlak şirketi) ve Sudan'da iştirakleri bulunan ve İslamcı diktatör Ömer El Beşir'in düşüşüne kadar yol, madencilik ve tarım sektöründe cazip ihaleler alan Al Zawaya Group gibi şirketler bulunuyor. Washington son aylarda milislerin finans ağının bir parçası olarak gördüğü Cezayir'in Sidar, Suudi Arabistan'ın Anda ve Hamas'ın 2019'da 150 milyon dolara satmaya çalıştığı Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Itqan Real Estate JSC gibi diğer inşaat ve gayrimenkul geliştirme şirketlerine de yaptırım uyguladı.
Bu suçlamaların İsrail'e yönelik "soykırım" iddialarına karşı koymayı amaçlayan bir kampanyanın parçası olduğunu söyleyen Türkiye uzmanı ve Katar Üniversitesi profesörü Ali Bakır, "ABD'nin somut kanıtlar olmadan masum insanlara yaptırım uygulama konusunda uzun bir geleneği var" diyor. "Washington'daki bazı çevreler Türkiye gibi Filistinlileri savunan ülkelerden para koparmaya çalışıyor" diye ekliyor.
Trend GYO hisselerini satın aldılar
Washington'un dikkatini çektikten sonra ortalığı en çok karıştıran şirket, İstanbul Ticaret Odası'na bağlı bir kurum olan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin yeni binasının inşaatını kısa süre önce tamamlayan ve halka açık bir firma olan Trend GYO oldu. Şirket 2006 yılında Qafisheh ve Suudi vatandaşı Saleh Mangoush tarafından Anda Gayrimenkul adıyla kuruldu ve daha sonra 2017 yılında Trend GYO olarak değiştirildi. Mayıs 2022 gibi erken bir tarihte ABD Hazinesi bu şirketi "Hamas'ın küresel varlık grubunun kilit bileşenlerinden biri" olarak tanımlayarak yaptırım listesine aldı. O tarihten bu yana, çeşitli yöneticiler ve hissedarlar üç farklı yaptırım turuna daha tabi tutuldu.
Levitt, "Hamas için bunları yapmak gerçekten zor değil," diye açıklıyor. "İhtiyaçları olan tek şey Hamas üniformasıyla dolaşmayan ve bir şirketi yönetmeye ve kâr payı dağıttığında bunun bir kısmını ya da tamamını Hamas'a aktarmaya istekli insanlar." Kağıt üzerinde her şey olması gerektiği gibi işliyor - aslında bağımsız denetimlere ve Türkiye Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun incelemesine tabi. Öyle ki, The New York Times tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uluslararası müşteriler, küresel kapitalizmin bir ironisi olarak, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi de dahil olmak üzere, ABD ve Avrupa bankaları aracılığıyla Trend GYO hisselerini satın aldılar.
Arapların yerini AKP'liler aldı
Türkiye Maliye Bakanlığı geçtiğimiz ay Trend GYO ve ilgili kişilerin hesaplarını incelediğini ve "Türk finans sistemini kötüye kullanmadıkları" ve İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırılarıyla hiçbir şekilde bağlantılı olmadığı sonucuna vardığını açıkladı. EL PAÍS'e konuşan bir şirket kaynağı ABD Hazinesi'nin iddialarını "yalan" olarak niteledi: "Bize neden saldırdıkları konusunda hiçbir fikrimiz yok; belki de ilk yatırımcılarımız Filistinli olduğu içindir, ancak onlar çoktan [şirketi] terk ettiler ve Türkiye'den ayrıldılar. Mevcut yönetim onları şahsen tanımıyor bile."
Şirket kayıtlarına göre, son üç yılda yönetim kurulunda ve hissedarlarda sürekli bir değişim yaşandı ve Arap yatırımcıların çoğu ayrıldı. Onların yerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP ile bağlantılı birkaç yetkili geldi ve yaptırımlara rağmen inşaat şirketinin hisseleri değer kazandı.
Trend GYO'nun CEO'su...
ABD'nin başına 10 milyon dolar ödül koyduğu Hamas finansörlerinden biri olduğu iddia edilen ve 2015 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde Filistinli örgüte yardım ettiği şüphesiyle tutuklanan Amer Alshawa, 2007-2019 yılları arasında Trend GYO'nun CEO'su olarak görev yaptı. New York Times'a verdiği bir röportajda Hamas'la kişisel ilişkileri olduğunu reddetti, ancak yönetim kurulu üyelerinin grupla işbirliği yaptığına dair şüpheler taşıdığını iddia etti: "Kanıtım var mı? Hayır ama bazen sadece hissedersiniz" dedi. "Gerçekten umurumda değildi. Neden umursayayım ki? Para kazanmak için oradaydım."
Uluslararası yatırım holdinginin Hamas'a getirdiği kâr payının yılda 10 milyon ila 20 milyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. "Bu yatırımlar likit değil. Hemen erişebileceğiniz nakit paralar değiller" diyor Levitt. Önemleri daha çok ihtiyaç anında başvurulacak bir fon olmalarından kaynaklanıyor. Örneğin, İsrail casusluğu tarafından elde edilen muhasebe belgeleri, 2014 savaşından sonra Hamas'ın Gazze'deki altyapısının bir kısmını yeniden inşa etmek için 75 milyon dolar değerinde varlık sattığını ortaya koydu.
Şimdi Gazze'nin yıkımından sonra İslamcı grubun yeniden yapılanmasının tohumları burada da atılabilir. "Bu yatırımlar sürekli gelir getiriyor ve tespit edilip dondurulmadıkları sürece de getirmeye devam edecekler. Ancak bulundukları ülkeler göz önüne alındığında, dondurulmaları pek olası değil," diyor mali istihbarat uzmanı ve Kanada gizli servisinin eski çalışanı Jessica Davis: "Grup Gazze'nin kontrolünü kaybederse, varlıklarının neredeyse tamamı askeri ya da terörist faaliyetler için kullanılabilir."
(*) Hawala, genellikle resmi bankacılığa erişimin sınırlı olduğu bölgelerde kullanılan geleneksel bir para transfer sistemidir. Paranın bir komisyoncu ağı (hawaladar) aracılığıyla transfer edildiği güvene dayalı bir sistemdir. Bir yerdeki müşteri yerel bir hawaladar'a para verir, o da alıcının bulunduğu yerdeki başka bir hawaladar ile iletişime geçerek eşdeğer miktarı gönderir. İşlemler karşılıklı güvene ve bir senet sistemine dayanır, paranın fiziksel hareketi veya resmi kayıtlar yoktur. Bu yöntem tarihsel olarak İpek Yolu gibi ticaret yollarında kullanılmıştır ve bankacılık altyapısının az gelişmiş veya erişilemez olduğu bölgelerde hala yaygındır.
Kaynak: El Pais