İsrail ve Hasan Nasrallah'ın katledilmesi

Mihraç URAL yazdı —

  • İsrail bölgede yaşamayı bölge savaşıyla sürdürüyordu. Savaş olmadan İsrail yaşayamazdı. Barış İsrail için ölümdü. İçte olduğu kadar dışta da savaş mekanizmasını çalıştırıyordu. Bu durum İsrail’in var oluş sebebiydi. İsrail bölgeye savaşla gelmiş, öyle kurgulanmıştı.

Hasan Nasrallah, İsrail tarafından hunharca katledildi. Bu yiğit insan, bu devrimci direnişçi aramızdan ayrıldı. Uzun yıllar bölgemizi ayakta tutan devrimci direnişçiliğiyle yeni kuşaklara örnek olan bir yiğitti. Şehitlerin şehidi olan bu yüce insan, hain bir bombalamayla aramızdan alındı.

O kendi davası kadar Filistin davasının öncü savunucularındandı. İsrail’e diz çökerten askeri ve siyasi bir komutandı. 12 Temmuz- 14 Ağustos 2006 arasında İsrail’in Lübnan’a saldırdığı o ünlü savaşta, tarihi bir not atmıştı. 33 gün boyu süren savaşta Arap aleminin devletlerinin İsrail’e karşı başaramadığı zaferi Hizbullah başarmıştı. Hizbullah’ın komutanı da Hasan Nasrallah’tı. O gün bugün İsrail’e rahat vermeyen, uzanan elleri kökünden kazıyan bu lider bölgemizde ve dünyada haklı bir ün kazanmıştı. Bugün bölge devrimci çemberi için anlamlıydı. Dini referansa sahip olmasına karşın herkesi kucaklayan yanıyla mücadeleye ışık saçıyordu.

Hasan Nasrallah’ın yaptığı konuşmaların çoğunluğunu dinledim, hepsi gerçekçi ve sonuç alıcı konuşmalardı. Her konuşması düşmanları tarafından haklı görülen ve doğruluğu tartışmasız olan konuşmalardı. İsrail, Hizbullah’ı yenilmesi gereken düşman olarak ele alıyordu. 2006 savaşının kötü anıları İsrail için büyük araştırmalara neden olmuştu. Yenilgi ve hezimet İsrail için yargılara ve yeni kararlar almaya götürmüştü. 

Suriye iç savaşla boğuşurken, Hizbullah imdadına koştu. Suriye’nin tüm savaş cephelerinde en küçük askeri birimden en büyük askeri birime kadar uzanan yapılanmasıyla yerini almıştı. Mukaveme Suriyye örgütü olarak bizler bu savaşta Hizbullah askerleri ve militan kurmaylarıyla omuz omza bu savaşta yerimizi almıştık. Kesab ve Silinfi bölgelerindeki merkezi karargahlarda birlikte savaştık, birlikte zaferler kazandık. Bu savaşta vatan savunması vardı, herkes eşit ve karşılıksız bu savaşta yerini almıştı. Bu ilkeli davranışı Hizbullah Filistin davasını savunurken de yerine getirmişti.

7 Ekim 2023 tarihli savaşa da İsrail’in Filistin halkını ezmesine karşı hiçbir karşılık beklemeden savaşa katılmıştı. İşte bu savaşa katılış bu günleri getirmişti. Yüzlerce şehit vererek bu savaşa katılmıştı. İsrail kuzeyde sivil bırakmamış, yüzbinlerce insan yaşadığı bölgeyi terk ederek güneye sığınmıştı.

Hasan Nasrallah, İsrail’i sürekli tehdit ederek Kuzey bölgesini hep boş bıraktıracağını belirtiyordu. Bu bölgede kimseyi yerleştirmeyeceğini söyleyip duruyordu. Bu ağır tehdit altında İsrail kendi vatandaşlarına söyleyecek sözü bulamıyordu. İşte bu direnişçi devrimci insan bölgenin en iyisiydi. Gazze savaşında gösterdiği tutumla İsrail’e kök söktürüyordu.

İsrail, İran, Yemen, Suriye bölgelerini tahrip eden savaş mekanizmasını çalıştırıyordu. Düşman saydığı herkese acımasız saldırıyordu. Suriye’ye karşı günü birlik bombalar patlatıyor, savaş uçaklarıyla her köşesini bombalıyordu. Yemen’de petrol depolarına saldırıyor, İran’da ise İsmail Haniyye’yi katlediyordu. Lübnan’a durmadan saldırılar yapıyordu. İsrail bölgede yaşamayı bölge savaşıyla sürdürüyordu. Savaş olmadan İsrail yaşayamazdı. Barış İsrail için ölümdü. İçte olduğu kadar dışta da savaş mekanizmasını çalıştırıyordu. Bu durum İsrail’in var oluş sebebiydi. İsrail bölgeye savaşla gelmiş, öyle kurgulanmıştı. Yaşaması için de savaş gerekliydi. Bölgenin tümüyle ilişkisi savaşa dayalıydı. Savaş tehdidiyle susturduğu ülkeler ve hala savaşla sürdürdüğü ülkelerle çevrelenmişti. İşte bu yüzen bölgede herkesin umudu İsrail’in askeri yenilgisiydi. Bunun içinde Hizbullah, sevmeyenleri tarafından bile umutla gözleniyordu. Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın başında, efsaneleşen, başarılarıyla tüm bölgede umut haline gelmişti.

Bu büyük direnişçiyi, bu umut veren yiğit insanı burada saygıyla anıyorum. Umarım ki Hizbullah bu yiğit insanı kaybetmekle sarsılmayacak, İsrail’e karşı yürütülen direnişçi çizgisinden asla taviz vermeyecektir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.