Karayılan’a Türk karartması

Dosya Haberleri —

Karayılan

Karayılan

  • Karayılan'ın yeğeni Ali Karayılan, Maraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Kürt Elif mezrasında Atmani aşireti olarak bilindiklerini anlatarak, "Aşiretin 13 boyundan Kawon diye anılan boydanız. Aile büyüğümüz Mullo Mehmet Karayılan’dır” diye konuştu. 
  • Karayılan Kürt Elif diye bilinen mezranın çocuğudur. Halen böyle anılır ama Dumankaya ve Kırkpınar yapmışlar sonradan adını. Karayılan için aşiretimizin kadınları ağıtlar yakmış. Ancak yazıya dökünce Türkçeleştirilmiş. Ağıtta 'Karayılan Kürt çocuğu. Vurun Kürt uşağı, namus günüdür' sözlerini 'Vurun Türk uşağı namus günüdür' diye değiştirmişler.

YILMAZ KAYA/AMED

Fransızların Antep işgali sırasında 1920'lerde Fransızlara karşı savaşan ve “Karayılan” olarak bilinen Mullo Mehmet resmi kaynaklarda pek anılmaz. Karayılan'ın yeğeni Ali Karayılan,  “Karayılan Kürt olduğu için Antep'in Fransız işgalinden kurtarılması yıl dönümlerinde yapılan törenlerde adından söz edilmez” dedi.

Antep'in Fransız işgaline karşı, kardeşi, yeğenleri ve adamları ile birlikte savaşan, 24 Mayıs 1920 tarihinde Sarımsaktepe'yi ele geçirmeye çalışırken Fransız askerlerinin kurşunu ile yaşamını yitiren Mullo Mehmet Karayılan hakkında şarkılar, şiirler yazılırken hep Türk olduğundan bahsedilir. Bu tarihi çarpıtmaya karşı çıkan Karayılan'ın yeğeni Ali Karayılan, Maraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Kürt Elif mezrasında Atmani aşireti olarak bilindiklerini anlatarak, "Aşiretin 13 boyundan Kawon diye anılan boydanız. Aile büyüğümüz Mullo Mehmet Karayılan’dır. Yarı göçer olan ve kıl çadırlarda yaşamını sürdüren bir aşirete mensubuz" dedi. 

Fransız işgaline karşı savaştı

Karayılan'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslara karşı savaştığını, Osmanlı’nın yenilmesiyle birlikte askerlerin terhis edildiğini ve köyüne döndüğünü belirten yeğen Karayılan, "Fransızlar, Maraş ve Antep'e girdikten sonra bölgede olan Kılıç Ali Paşa Karayılan'dan yardım ister. Karayılan da kardeşi, yeğenleri ve adamları ile birlikte işgale karşı savaşır” diyerek o döneme dair şunları aktardı: “1919 kışında, Pazarcık yol güzergahında bulunan Karabıyıklı köyünde karargah kuran Fransızlara saldırırlar. Karargahta Fransız ve Tunuslu yaklaşık 350 asker vardır. Sadece 50 asker kurtulur. Karayılan bunları köyüne getirir ve kurduğu çadırlarda ağırlar. 

Ali Karayılan

19 yakın akrabasıyla yaşamını yitirdi

Kuvâ-yi Milliyecilerin Fransa ile yaptığı anlaşma sonucunda, Fransız ve Tunuslu askerler Pazarcık’ta teslim edilir. Bu baskından sonra Karayılan, ailesi, kardeşleri, yeğenleri ve adamları ile birlikte Antep'in şu anda da ‘Kürt Tepe’ diye anılan semtine yerleşir. Antep'te, Fransızlara karşı direnişi organize eder. Nizip Yolu ve Kilisi Yolu bölgesinde 8-10 kez Fransızlarla çatışmaya girer. 

Şehir içi savaşlarından sonra şu anda Karayılan Mahallesi denilen, o zaman ise Sarımsaktepe diye anılan yerde 19 yakın akrabası ile birlikte Fransızlarla girdiği çatışmada 24 Mayıs 1920 yılında yaşamını yitirir. Tek mermi, kalbine isabet eder. Cenazesi Şeyh Fethullah Camisi’nin bahçesine defnedilir. Henüz 32 yaşındadır ve ardında tek çocuğu olan 1 yaşındaki Selvi'yi bırakır.”

Kürt kimliği görmezden geliniyor

Amcası Karayılan'ın Kürt kimliğinin görmezden gelindiğini ifade eden Ali Karayılan "Antep işgali sırasında yaşananlar çok gerçekçi yazılmamıştır. 19 yakını ile birlikte çatışmada yaşamını yitiren Karayılan'ın şahsiyeti zaman içerisinde gereken kabulü ve ilgiyi görmemiştir. Antep'te sembolik olarak direnme denildiğinde 3 kişi akla gelir. Birincisi, Şahin Bey; ikincisi 12 yaşında yaşamını yitiren ve Şehit Kamil diye bilinen Mehmet Kamil ve üçüncüsü Kürt olan Mullo Mehmet Karayılan'dır" şeklinde konuştu.   

Şahin Bey ve Şehit Kamil

Antep'de adları anılan Şahin Bey’in Fransızlara karşı Kilis-Antep arasında Karayılan ile birlikte savaştığını ve bir çatışmada yaşamını yitirdiğini, Şehit Kamil'in ise henüz 12 yaşında bir çocuk iken annesiyle şehre gelirken Fransız askerlerinin annesi ile tartışmasına karşı çıkınca süngülenerek öldürüldüğünün anlatıldığını kaydeden Ali Karayılan, "Ancak Şehit Kamil'in mezarı yok. Araştırma yaptık hiçbir yakınına ulaşamadık. Akrabaları nerede, köyü nerede buna ulaşamadık. Gerek yazılı, gerek görsel bir şey yok" dedi. 

Karayılan Kürt çocuğu

"Antep'in işgalden kurtarılmasında sembol olan isimlerden Şahin Bey ve Şehit Kamil'e olan ilgi ve kabul devlet tarafından görülürken, Karayılan'da bu kabulü göremiyoruz" diyen Ali Karayılan, "Karayılan Kürt Elif diye bilinen mezranın çocuğudur. Burası halen böyle anılır ama Dumankaya ve Kırkpınar yapmışlar sonradan adını. Karayılan için ağıtlar yakılmış, şiirler yazılmış. Aşiretimizin kadınları bu ağıtları yakmış. Ancak yazıya dökülünce Türkçeleştirildiğini gördük. Ağıtta 'Karayılan Kürt çocuğu. Vurun Kürt uşağı, namus günüdür' sözlerini, 'Vurun Türk uşağı namus günüdür' diye değiştirmişler" diye tepki gösterdi.  

Antep'te Karayılan adı neden yok?

Antep'in 1989 yılında büyükşehir statüsüne kavuştuğunu ve tüm büyükşehirlerde en az 4 merkez ilçenin olduğunu belirterek, 2 milyon 200 bin nüfuslu Antep'te sadece Şahin Bey ve Şehit Kamil adında iki merkez ilçe bulunduğunu kaydeden Ali Karayılan "Neden acaba? İster istemez mantık yürütüyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Diyoruz ki acaba Karayılan adını anmamak için mi 3. merkez ilçeyi kurmadılar. Bu üç şahsiyetin biyografisini, hayatını yan yana getirelim. Öncelikli olarak sormak gerekir, Karayılan adı neden yok? Her yıl Antep'te 25 Aralık'ta kentin Fransız işgalinden kurtarılması için kutlamalar olur.  Şahin Bey'den, Şehit Kamil'den bahsederler ancak Karayılan'ın K'sini bile anmazlar. Böylesine tarihi bir kişilik, kentin simge ismiyle ilgili, geçmişiyle ilgili konuşulmamasının tek nedeni Karayılan'ın Kürt olmasıdır.” 

Tarihi kendilerine göre yazmışlar

Amcası Karayılan'ın Kürt olması nedeniyle görmezden gelindiğini belirten Ali Karayılan, "Cumhuriyet öncesi ve sonrası Kürt kimliğine ne kadar sıcak bakılmış, ne kadar değer verilmiş bunu görmek gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar devletin Kürt kimliğine, Kürtçeye bakışına bakmak gerekir. 1925'te, 1938'de neler yaşandı? Şark Islahat Kanunu neyi içeriyordu? 40'lı, 50'li, 60'lı yıllar... 12 Mart, 12 Eylül'de cezaevlerini görmek gerekir. Tarihi de kendilerine göre yazmışlar. Cumhuriyet ile birlikte sürekli Türkleştirme politikası var olmuştur" dedi. 

 

Nazım Hikmet’in yazdıkları gerçek dışı

Ali Karayılan, en son olarak şair Nazım Hikmet'in ünlü "Kuvâ-yı Milliye" destanında amcası Karayılan hakkında yazdıklarına tepki göstererek, "Nazım Hikmet, o destanda Antep'den övgüyle söz eder. 'Antepliler yiğit olur, mert olur, uçan turnayı gözünden vurur'.... diye yazar. Ancak Karayılan'a geldiğinde, şunları yazar: 

...Karayılan Karayılan olmazdan evvel 

Antep köylüklerinde bir ırgattı.

… Bir tarla sıçanı gibi

ve korkaktı bir tarla sıçanı kadar. 

Düşman Antep’e girince 

Antepliller onu korkusunu saklayan 

fıstık ağacından alıp indirdiler. 

Altına bir at çekip

eline bir mavzer verdiler…

Büyük bir aşirete mensup, zengin olan ve hayatı mücadeleyle geçmiş, sonra da canını vermiş Karayılan'ı hangi güç ağaçtan indirmiş. Nazım Hikmet'in Karayılan hakkında yazdıklarının tamamı gerçek dışı. Karayılan'ın hayatı, mücadelesi, aşireti ortada. 1928 yılında, Mustafa Kemal tarafından Karayılan ailesine şehitlik mertebesi verildiği gibi, ailesinin maaşa bağlanması için yayınladığı kararname var ailemizde. Bunlar var iken Nazım nasıl bilmeden, araştırmadan yazmış. Aile olarak buna tepkiliyiz" şeklinde konuştu.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.