Kürt öğretmenler hedef

.

.

  • İran’da Kürt öğretmenler Jina Amînî’nin katledilmesi sonra gerekleşen ayaklanmayı desteklemek, idam edilen Ferzad Kemanger’in resimlerini dağıtmak gibi keyfi gerekçelerle hapis cezasına çarptırılıyor. Kürtçe öğretmeni Seyvan Ebrahimi de ikinci kez tutuklandı.

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN) İran rejiminin haziran ayı hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda son bir ayda yaşanan tutuklamaların yanı sıra hapishanelerde yaşanan ihlaller, kolberlere dönük saldırılar, kadına yönelik her türlü şiddet, kadın katliamı verileri yer aldı.

Piranşehr ve Sanandaj'ta haziran ayında iki kadın evli oldukları erkekler tarafından katledildi. Sınır muhafız kuvvetlerinin kolberlere dönük saldırısında iki kolber vurularak öldürüldü, dokuz kolber ise yaralandı. Yaralılardan üçü silahla vuruldu altısı ise fiziksel şiddete maruz kaldı. Batı Azerbeycan'a bağlı Oshnavieh'de iki Kürt sınır muhafızları tarafından öldürüldü iki kişi yaralandı. Kurdistan eyaletinde bir kişi mayın patlaması nedeniyle yaşamını yitirdi.

10 kadın idam edildi

Haziran ayında aralarında 73 yaşında kişilerin de olduğu 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan ikisi hapis cezaları olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Yine İran mahkemeleri 9 kişiyi değişen hapis cezalarına çarptırdı. Resmi olmayan bilgilere göre, çeşitli hapishanelerde bulunan 10 kadın idam edildi.

Gerekçe: Ferzad ve Jina
Merivan'da Kürdistan Öğretmenler Birliği'nin 4 üyesine "devlete karşı propaganda" suçlamasıyla 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hapis cezasını 2 yıl süreyle erteledi. Öğretmenler hakkında yapılan suçlamalar; Jina Amînî'nin katledilmesi sonrası gelişen ayaklanmayı destekleyen içerikte paylaşımlarda bulunmak, geçtiğimiz yıllarda İran rejimi tarafından idam edilen Ferzad Kemanger'ın resimlerini dağıtmak, öğretmen sendikasının toplantılarına katılmak. Öğretmenler 2022 yılında gözaltına alınmış 3 gün gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Aktivistler tutuklandı

Tahran'da 8 Temmuz günü ailesinin evine yapılan baskınla Kürt politik aktivist Hamid Farhadi tutuklandı. Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Piranşehr'den Omid Ahmedi, yerel mahkemeye çağrıldıktan sonra tutuklandı. Aynı gün akşam saatlerinde Piranşehir'deki emekli öğretmen Esmaeil Maroufi, ailesinin evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Bir gün sonra ise, Mahabad'daki istihbarat görevlileri Süleyman Mahmoudi'yi şehrin girişinde tutukladı.

Kürtçe öğretmenine 8 ay

Bir başka Kürtçe öğretmeni ve Kültür derneği yönetim kurulu üyesi Seyvan Ebrahimi'nin 8 ay hapis cezası kesinleşerek tutuklandı. Seyvan Ebrahimi daha önce de farklı bir nedenle bir yıl hapis cezası nedeniyle Sanandaj hapishanesinde tutuklu kalmıştı. Haziran ayında serbest bırakılan Seyvan Ebrahimi ikinci kez tutuklandı. Ebrahimi, "ulusal güvenliği baltalamak amacıyla grup ve fraksiyon oluşturmak" iddiasıyla tutuklandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.