Sahnedeki mutlu kadınlar

Kadın Haberleri —

Anneler Folklor Grubu

Anneler Folklor Grubu

  • Anneler Folklor Grubu’nda yer alan 12 kadın, giydikleri yöresel kıyafetler ve halaylarıyla Koban
  • î kültürünü tanıtıyor. Tüm zorluklara rağmen birer mutlu kadın olarak çıkıyorlar.

Kobanî’de Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi'nde farklı yaş gruplarından kadınlardan oluşan "Anneler Folklor Grubu", devrimden önce kuruldu. Ancak DAİŞ’in 2014 yılında Kobanî’ye saldırmasıyla çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı. 

QSD, YPG ve YPJ güçlerinin, kenti çetelerden temizlemesinin ardından, 2016 yılında Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarına yeniden başladı. Rojava’nın farklı şehirlerinde düzenlenen etkinliklerde sahne alan grup, Kobanî kültürünü tanıtıyor. Haftada iki gün bir araya gelerek prova yapan grup üyeleri, geçmişte tarım, ev işleri, hayvancılıkla uğraşan kadınların çalışmalarını temsil eden dans eğitimleri veriyor.

12 kadının yer aldığı grubun üyelerinden Leyla Ahmed, kuruluşundan bu yana çalışmalarda yer alıyor. “Kadınların hepsi, büyükanneleri ve annelerinden miras aldıkları kültürü ve Kobanî’nin mirasını koruma tutkusuna sahip annelerdir” diyen Leyla Ahmed, çalışmalarını Jinha’ya anlattı.

 

 

Annelerimizin mirası

“Grubumuzdaki her kadın anneleri temsilen folklorik kıyafetlerini giyiyor. Kobanî’yi yansıtan, elbisesini, kaftanını, ketenini giyinerek sahneye çıkıyoruz. Kobanî folklorunu, kaybolmakla yüz yüze kalan geleneksel ve folklorik şarkıların ritmiyle canlandırıyoruz. Sahneye çıktığımızda, seyircilerin bize olan sevgisini ve saygısını hissediyoruz. İnsanlar her fırsatta performansımızı ve yapacaklarımızı bekliyor. Bu da bizi hem gururlandırıyor hem de daha çok çalışmaya sevk ediyor. Sahip olduğumuz her şeyi korumak için çalışıyoruz. Annelerimizden, anneannelerimizden öğrendiklerimizi miras olarak gelecek nesillere aktarıyoruz.”

Tüm zorluklara rağmen sahneye mutlu bir kadın olarak çıktığını söyleyen Leyla Ahmed, kadınlara kültürlerini ve kazanımlarını koruma çağrısı yaptı.

 

 

Kültürümü yaşatmalıydım

Halisa Ethem, 37 yaşında. Kobanî’nin kültür ve mirasının korunması ve sürdürülmesine katkıda bulunmak için 2019 yılında gruba katıldı.

“Kürt kadınlarının siyasi, sosyal, örgütsel ve askeri alandaki liderliğini sanatsal ve kültürel alanda da göstereceğiz” diyen Halisa Ethem hem kurumda hem de evde çalışmanın bazı zorluklar yarattığını belirtti.

Anne ve çocuk sahnede

“Ancak işimize duyduğumuz sevgiyle bunların üstesinden gelerek grup içinde yeteneklerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bizi izleyenlerin de mutlu olması kendimize olan güvenimizi artırıyor. Çocuklarıma da kimliğimizi temsil eden Kürt kültürünü ve mirasını korumanın önemini anlatıyorum. 14 yaşındaki çocuğum Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki Çocuk Folklor Grubu’na katıldı.” KOBANÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.