Sanatın ve direniş değerlerinin tacirleri
İlham BAKIR yazdı —
- Başûr Kurdistan’daki çete, Kürt halkının yiğit evlatlarının katledilmesine öncülük ediyor.
- Halkın vicdanını temsil etmesi gereken dört parça Kurdistan’dan, diasporadan Kürt sanatçıların, yazarların, aydınların sesini yükseltmesi, ciddi bir tavır alması, ihaneti teşhir etmesi gerekir.
Kürt halkı son yüzyılda çok büyük acılar yaşadı; ülkesi dörde bölündü, soykırıma varan katliamlardan, sürgünlerden, hapislerden, zulümlerden geçti. Halen uygar dünyanın gözü önünde bu zulümlere maruz kalmaya devam ediyor. Tek isteği dünyanın bütün halkları gibi özgür ve onurlu bir yaşam sürdürmek; kendi dilini konuşmak, yazmak, kendi kültür dairesi içinde huzurlu bir yaşam sürmek. Bunu istediği için maruz kaldığı dehşetengiz zulmün yanında Kürt halkı muazzam bir direnişin de sahibi oldu bu yüz yıl içerisinde. Tüm baskı ve zulümlere karşı özgür ve onurlu yaşam talebinden asla vazgeçmedi.
Kürtlerin maruz kaldıkları bu zulüm ve zulüm karşısındaki büyük direnişleri son yüzyıldaki Kürt sanatının özellikle müzik ve edebiyatın temel konuları olageldi. Elbette Kürt müziği ve Kürt edebiyatı üzerinde de çok ciddi baskılar gelişti. Kürtçeye uygulanan yasaklar nedeniyle Kürtçe yazılmış edebi eserler yayınlanamadı, dağıtılamadı. Kürtçe müzik kasetleri yasaklandı, toplatıldı. Kürt edebiyatçılar, müzisyenler ya tutuklandı ya da tutuklanmamak için sürgüne gitmek zorunda kaldılar. Kürt müziği ve Kürt edebiyatı bu sefer sürgünde filiz vermeye başladı, külliyatlı bir sürgün edebiyatı oluştu. Aynı şekilde Kürt yazarlarla doldurulan zindanlardan bir zindan edebiyatı külliyatıyla çıktı Kürt yazarlar. Kürt analarının zulümlere karşı geliştirdikleri muazzam bir direniş biçimi olarak ağıtlar boy verdi dağları boyunca yankılanan.
Kürt müziği ve Kürt edebiyatı bu anlamıyla son yüzyıldaki acılı Kürt coğrafyasının tarihi belgeleridirler aynı zamanda. Tarihe edebiyatla, müzikle kaydedilen belgeler dünyanın en güçlü belgeleridir. Son kırk yılda giderek gelişen ve hatırı sayılır, dikkate alınır ürünler vermeye başlayan Kürt sineması da Kürtlerin acılarını, direnişlerini estetik bir yoruma tabi tutarak ifade etmeyi, görünür kılmayı üretimlerinin esası kıldı büyük oranda.
Kürt halkı, yine ve yeniden çok kritik bir sürecin orta yerindeki cehennemi bir dönemi yaşıyor. Kürt halkının yaşadığı yeryüzünde nerede bir avuç kara parçası varsa orada Kürt, Kürt olarak yaşayamasın diye fiziksel varlığına, canına, malına, tarihine, diline, kültürüne, sanatına ez cümle tüm değerlerine karşı amansız bir saldırı geliştiriliyor. Tüm bunlara karşın karşılaştığı muazzam direniş karşısında afallayınca, çaresiz kalınca yedeğine aldığı ihanetçi çeteleri sahaya sürüyor. Kürt halkının bütün geleceğini, ailesel çıkarlara karşılık satılığa çıkaran Başûr Kurdistan’daki çete, Kürt halkının yiğit evlatlarının katledilmesine öncülük ediyor, istihbarat sağlıyor, pek çok yerde cephede Kürt savaşçılara karşı sömürgeci ordusuyla birlikte savaşa katılıyor. Bu durum karşısında halkın vicdanını temsil etmesi gereken dört parça Kurdistan’dan, diasporadan Kürt sanatçıların, yazarların, aydınların sesini yükseltmesi, ciddi bir tavır alması, ihaneti teşhir etmesi gerekir. Bu kadar ağır bir ihanet ve böylesi bir yakın vahim bir tehlike karşısında bile suskun kalınması ancak ve ancak şahsi çıkarların, bir halkın çıkarlarının önüne çıkarılmasıyla açıklanabilir. Bırakalım sesini yükseltmeyi hala sömürgeci devlet ve onun yerli işbirlikçileriyle iş tutulması sanat adına, sanatçı adına utanca gark olunacak kepaze bir durumdur. Parayı, halkın değerlerine tercih eden bu zihniyetin temsilcisi sanatçıları bu halk asla unutmayacak ve asla affetmeyecek.
Büyük ve ağır bedellerle yürütülen direniş değerlerini, Kürt halkının yiğit savaşçılarının isimlerini, bu isimlerin destansı direnişlerini şarkılarına malzeme kılıp bunun üzerinden şöhret yakalayanların halkın yaşadığı acılara, baskı ve zulme gözlerini kapayarak, dilsiz, suskun kalarak sanatın ticaretine soyunması karşısında mutlaka ve mutlaka ciddi bir tavır geliştirilmelidir. Hozan Mizgin’in Hozan Serhed’in geleneğinde direnen sanatçıları başının tacı yapan bu halk, bu sanat ve değer tacirlerinin içine girdikleri kirli sanat pratiğini teşhir etmesini, konserlerini, etkinliklerini protesto etmesini, Kürt halkının değerlerine ihanetin bedelini ödetmesini çok iyi bilir.