Savaş suçları BM gündeminde

Maloca İnternationale

Maloca İnternationale

  • Maloca İnternationale, Türk devletinin işgal ettiği bölgelerdeki savaş suçlarını Birleşmiş Milletler (BM) oturumlarına taşıdı.

BM İşkence ve Aşağılayıcı Muameleye ya da Cezaya Karşı Komitesi 80. oturumları Cenevre’de devam ediyor. 8 Temmuz’da başlayan ve 26 Temmuz’a kadar devam edecek oturumlarda Türk devletinin işlediği savaş suçları da masaya yatırılacak.

17-18 Temmuz’da Türkiye’ye dönük oturumlara sunulmak üzere bir rapor hazırlayan Maloca İnternationale, Türk devletinin Suriye savaşına müdahil olmasının esas nedeninin bölgedeki Kürt etkisini azaltmak olduğunu belirtti. Türk devleti ve ona bağlı çetelerin düzenlediği operasyonlarda Suriye, özelde de Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürtlerin yerlerinden edildiğini, çok sayıda sivilin katledildiğinin altını çizdi. Yargısız infazlar, işkencek, kaçırılma gibi savaş suçlarına dair güvenilir raporların varlığına işaret eden kuruluş, işgal bölgelerindeki hak ihlallerine dönük uluslararası toplumu göreve çağırdı. Raporda, “Kürt halkı, Türkiye'de ve Türkiye'nin Suriye'deki eylemlerinin bir sonucu olarak önemli zorluklarla ve insan hakları ihlalleriyle karşılaşmaya devam etmektedir. Bu sorunların ele alınması, uluslararası toplumun hesap verebilirliği sağlamak, insani yardım sağlamak ve uzun süredir devam eden Kürt sorununa barışçıl bir çözümü teşvik etmek için ortak bir çaba göstermesini gerektirmektedir” denildi.

Kolombiyalı bir sivil toplum kuruluşu Maloca İnternationale, BM’de gözlemci statüsüne sahip. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.