Tahıl ve nükleer öncelik oldu

Dünya Haberleri —

Ukrayna Barış Konferansı

Ukrayna Barış Konferansı

  • 2024’ün en geniş katılımlı barış zirvesi 57’si devlet veya hükümet başkanları düzeyinde, toplamda 90’dan fazla devlet temsilcisinin katılımı ile İsviçre'nin Luzern kenti yakınlarında yapıldı. Zirvede, Ukrayna'dan tahıl ihracatı, işgal edilmiş gölgelerdeki güvenlik durumu, Zaporijya Nükleer Santrali ve rehine değişimi konuları öncelikli konular oldu. 

2024’ün en geniş katılımlı barış zirvesi 57’si devlet veya hükümet başkanları düzeyinde, toplamda 90’dan fazla devlet temsilcisinin katılımı ile İsviçre'nin Luzern kenti yakınlarında yapıldı. Ukrayna savaşının 842. gününde başlayan resmi adı “Ukrayna Barış Konferansı” olan zirve, Bürgenstock tatil köyünde geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Viola Amherd’in dört bine yakın askerin görevlendirildiğini açıkladığı zirvede, Ukrayna'dan tahıl ihracatı, işgal edilmiş gölgelerdeki güvenlik durumu, Zaporijya Nükleer Santrali ve rehine değişimi konuları öncelikli konular oldu. Nükleer tehdit ve dünya savaşı tehlikesi incelenen konulardandı.

Konferanstan somut bir sonuç çıkması beklenmezken, Ukrayna ile uluslararası dayanışma ve koşulların Ukrayna lehine değiştiği ileri bir tarihte Rusya ile müzakere veya diyalog kapısının aralanmasına dair ting-tang kabul ediliyor.

Bürgenstock Oteli üst düzey siyasi toplantıların düzenlendiği uzun bir geçmişe sahip ve dağın tepesindeki izole konumu sayesinde güvenlik önlemi almak kolaylaşıyor. Bu gösterişli tesis daha önce 2002 yılında Sudan ve 2004 yılında Kıbrıs barış müzakerelerine ev sahipliği yapmıştı.

Muhatap Rusya katılmıyor

Çin’in katılmadığı zirveye yine Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de bakan düzeyinde bile olmayan temsilciler ile katıldı. Brezilya zirveye sadece gözlemci statüsüyle katılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveden bir gün önce, barış için kendi koşullarını sıralayan bir açıklama yaptı. Putin, Ukrayna birliklerinin Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini söyledi.

Yani Putin, hala Kiev'in kontrolü altında olan bölgeler de dahil olmak üzere, Rusya'nın ilhak ettiğini iddia ettiği dört bölgenin tamamının teslim edilmesini talep ediyor.

Alman Şansölye Olaf Scholz ZDF kanalına, İsviçre'de düzenlenen bu konferansın, ileride Rusya'nın da katılacağı bir konferansa temel oluşturma amacını taşıdığını söyledi. “Bu zirve diplomatik bir fidancık. Şimdi onu sulayacağız ki büyüsün” ifadelerini kullandı. LUZERN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.