Vovchansk bombalanıyor

Dünya Haberleri —

Vovchansk

Vovchansk

  • Rusya, Ukrayna'nın Vovchansk kentine dönük ağır bombardıman başlattı. Geniş çaplı bir operasyonun ön adımı olarak tanımlanan hareketlilikte, hava kuvvetleri ve füzeler kullanılırken 900 sivil tahliye edildi.

Ukrayna'nın Çernihiv Oblast’ına bağlı Vovchansk kenti kuzey doğu yönünde Rusya’ya en yakın kentler arasında. Moskova'nın son askeri operasyonlarının odak noktası haline gelen kentten siviller tahliye ediliyor. Rusya, Ukrayna'nın doğusuna yönelik yeni büyük saldırısının bir parçası olarak sınır kenti Vovchansk'ı yoğun hava saldırıları ve roket saldırılarıyla hedef alıyor.

Son saldırılar, Ukrayna'nın savunma hatlarını ve enerji altyapısını hedef alan saldırı furyasında ve devam eden çatışmalarda önemli bir yeni aşamaya işaret ediyor. Rusya, Ukrayna'nın kuzeydoğusunda kontrolü ele geçirmeyi ve bir dayanak noktası oluşturmayı amaçladığından bu bölgenin stratejik önemine dikkat çekiliyor. 

Saldırı dayanağı yapılmak isteniyor

Mart ayından bu yana enerji altyapısına ve yerleşim yerlerine yönelik saldırılarla güçlenen Rus kuvvetleri, bu kara saldırısına hazırlık çabalarını yoğunlaştırdı. Askeri analistler bunun mevcut saldırıya hazırlık amacı taşıdığını öne sürüyor.

Saldırıların baskısı altında açıklama yapan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, Batılı müttefiklerine Ukrayna'nın savunma çabalarını desteklemek için söz verilen silahların teslimatını hızlandırmaları çağrısında bulundu.

Yaşanan son gerginlik, Vovchansk'ın kalan sakinlerinin polis ve gönüllüler tarafından tahliye edilmesine yol açtı. Haberler sadece cuma günü 900 kişinin tahliye edildiğini belirterek durumun aciliyetinin ve ciddiyetinin altını çiziyor.

Donetskli yöneticiler de Ukrayna'nın saldırıları sonucu can kayıpları olduğunu bildirdi, Donbass bölgesinde de gerilim yükseliyor. Rus güçleri Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki birkaç köyü ele geçirerek toprak kazanımı elde ettiklerini iddia etti. Ancak Ukraynalı yetkililer bu iddiaları doğrulamadı. 

Korku ve belirsizlik

Son saldırılar, çatışma bölgesine yakın yerleşim yerlerinde yaşayan 1.700'den fazla kişinin evlerini terk etmesiyle sivillerin kitlesel olarak yerlerinden edilmesini tetikledi. Vovchansk'ta binaların yıkıldığı, yangınların sürdüğü ve kentin duman ve enkazla kaplandığı korkunç manzaralar var. Rus hava saldırıları kenti harabeye çevirirken, yerel halk arasında yaygın bir korku ve belirsizliğe yol açtı.

Devlet Başkanı Zelenskiy'nin hükümeti, ilerleyen Rus güçlerini püskürtmek için Harkov bölgesine takviye birlikler gönderiyor. Rusya'nın sınır boyunca bir "tampon bölge" oluşturma niyeti ile hareket ettiği yapılan tahminler arasında. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.