Almanya silahlansın istiyor

Dünya Haberleri —

Silahlanma

Silahlanma

  • Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Başkanı Moritz Schularick, Almanya'nın daha fazla borç alıp silaha yatırım yapması gerektiğini savundu.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Başkanı Moritz Schularick, Alman bütçe politikasının Avrupa için bir güvenlik riski oluşturduğunu belirtti ve küresel belirsizlikler karşısında savunma harcamalarının artırılması çağrısında bulundu. Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Schularick, hükümetin bu hedefi gerçekleştirmek için daha fazla borç alması gerektiğini vurgulayarak, 'borç freni' uygulamasını eleştirdi.

‘Borç frenine’ muhalif

Schularick, Almanya'nın savunma kapasitesindeki açıkları kapatmak için ekonomik gelirinin yaklaşık yüzde 3'ünü savunmaya harcaması gerektiğini ve bunun için hükümetin 'borç frenini' askıya alabileceğini ya da yeni bir özel fon oluşturabileceğini söyledi. FDP'nin katı kemer sıkma politikalarını da eleştiren Schularick, dogmatik nedenlerle yeni kredi almayı reddedenlerin ülkelerinin çıkarlarını göz ardı ettiğini belirtti.

Avrupa silahlansın istiyor

FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner'in, SPD ve Yeşiller’in aksine hükûmette katı kemer sıkma politikalarını savunmasını eleştiren Schularick, Avrupa'nın kendi güvenliğine yatırım yapmayı ihmal ettiğini ve ABD'nin yardımı olmadan Ukrayna'yı Rusya'ya karşı yeterince koruyamayacağını ifade etti. Avrupa'nın kendini savunabilecek konumda olması gerektiğini vurgulayan Schularick, şirketlere verilecek vergi kredileriyle daha yüksek güvenlik harcamalarının teşvik edilmesinin büyümeyi destekleyeceğini söyledi.

Çin korkusu

Schularick ayrıca, Avrupa'nın Çin'den ithal ettiği elektrikli otomobil sayısının ABD'den 40 kat daha fazla olduğunu ve Çin hükümetinin kendi endüstrisini yılda yüz milyarlarca avro sübvanse ederek rekabeti bozduğunu belirtti. Geleceğin tüm endüstrilerinin Çinlilerin elinde olabileceği konusunda uyarıda bulunan Schularick, AB Komisyonu'nun Çin'in sübvansiyonlarını incelemesi ve gerekirse cezai gümrük vergileriyle rekabeti koruması gerektiğini söyledi. KİEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.