Binlercesi ormana sığındı

Sudanlı mülteciler

Sudanlı mülteciler

  • Birleşmiş Milletler'e bağlı mülteci kamplarını terk eden 7 bin Sudanlıdan 3 bini Sudan Etiyopya sınırındaki ormanlarda saklanıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne  (UNHCR), göre ise sadece bin kişi kampları terk etti.

Etiyopya’da kurulan BM kamplarında kalan binlerce Sudanlı mülteci çetelerin baskınları sonrası can güvenlikleri olmadığı için ormana sığındı. Mülteciler acil tahliye çağrısı yapıyor. Dünyanın hiçbir yerinde kurduğu kampları güvenli olmayan Birleşmiş Milletler (BM) sorunu görmemezlikten gelirken, kampları basan çeteler hırsızlık, tecavüz ve fidye karşılığı insan kaçırmaya devam ediyor. Sudanlı mülteciler Etiyopya'daki koşulları protesto ediyor.

Yerel medyaya konuşan mülteciler, en az 7 bin kişinin kampları terk ettiğini, yaklaşık 3 bin kişinin ise hâlâ sırtlan, akrep ve yılan gibi "vahşi hayvanlarla" birlikte ormanlarda yaşamayı tercih ettiğini söylüyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sayının bin kişi olduğunda ısrarcı.

Hiç empati yok

Ormandaki Sudanlı mülteciler arasındaki kanaat önderi Montasser, Birleşmiş Milletlerin kendilerine yaşam garantisi verdiğini hatırlatarak, "Etiyopya'nın sınır bölgelerinden çıkmak istiyoruz, Etiyopya'yı tamamen terk etmek istiyoruz. Etiyopya'da başka bir kampa konulmayı reddediyoruz” sözleri ile tahliye talep etti.

Mülteci İbrahim, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, haydutların kamplara "haftada üç veya dört kez" baskın düzenleyerek mültecileri soyup dövdüğünü söyledi.

Etiyopya’da 53 bin sığınmacı

Sudan, dünyanın en büyük yerinden edilme krizini yaşıyor. Nisan 2023'te başlayan iç savaştan bu yana 10 milyondan fazla insan ülkesinden kaçtı. Etiyopya'ya 53 binden fazla kişi gelirken, bunlardan yaklaşık 8 bin 500'ü Amhara bölgesindeki Awlala ve Kumer'deki BM kontrolündeki kamplara yerleştirildi.

Etiyopya hükümet güçleri Amhara'da Fano silahlı grubuyla mücadele ediyor. Çatışmaların merkezinde mülteci kampları yer alıyor ve mülteciler kamplara sık sık "haydutlar ve milisler" tarafından saldırı düzenlendiğini söylüyor. Aralık ve Ocak ayları arasında en az dört kadın ve kız çocuğunun silahlı gruplar tarafından tecavüze uğradığı bildirildi. ADDİS ABABA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.