Depreme önlem yok yandaşa peşkeş var!

Bingöl

Bingöl

  • 6 Şubat depremi ardından ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilen Bingöl’de, kaçak ve ruhsatsız yapılara herhangi bir müdahalenin olmadığı gibi dere yatakları ve bataklıklar da imara açılıyor. 281 bin nüfuslu kentte deprem sonrası hayati önem taşıyan vinçin olmaması ise dikkat çekiyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU/BİNGÖL

Bingöl il merkezi, aktif fayların en yoğun olduğu alanlardan biri olan Bingöl-Karlıova-Erzincan üçgeni içerisinde yer alıyor. Deprem üretme potansiyeli en yüksek olan Doğu Anadolu Fay Zonu’nun yaklaşık 2 km, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ise yaklaşık 40 km yakınında yer kentte 281 bin kişi yaşıyor. Alüviyal dolgu bir zemin üzerinde kurulması nedeniyle büyük risk taşıyan kentte 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük deprem yaşandı. Bu depremlerde binlerce kişi hayatını kaybederken, on binlerce kişi ise yaralandı. Kentte yaşanan depremlerden ders çıkarılmazken, olası bir deprem için alınan herhangi bir önlem ise yok. Kentte deprem anı ve sonrasında ne belediye ne de resmi kurumlarda enkaza müdahale edecek bir vincin dahi olmadığı da ortaya çıktı.

Tespit var, önlem yok!

Kentte yaşanan ve çok sayıda can alan daha önceki depremlerin ardından, 6 Şubat’ta Maraş merkezli olan ve 11 kenti etkileyerek yüz binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremin ardından gözler bir kez daha çevrildi. Söz konusu depremin ardından ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ kararı alınan Bingöl’de belediyeden tutalım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına kadar hiçbir kurumun yeterli önlem almadığı görülüyor. Büyük felaketin ardından kentte TMMOB, Bingöl Belediyesi, AFAD ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentte bir hasar tespit çalışmasına yöneldi. Yapılan çalışmalar neticesinde kent merkezi ve merkeze bağlı köylerde 3 bin 500’e yakın ağır hasarlı bina tespit edildi.

Ağır hasarlı hastane hala hasta kabul ediyor!

Tespit edilen evlerde yaşam devam ederken, kentte ağır hasarlı olan yerlerden biri de Kadın Doğum Hastanesi. Tespitin ardından tahliyesine başlanan hastanenin büyük bölümü farklı yerlere nakledildi. Hasta kabulünün devam ettiği hastanenin kalan kısmının ne zaman tahliye edileceği ise bilinmiyor.

Bingöl Belediyesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) meclis sözcüsü Ferhat Yıldırım tüm bu yaşananları gazetemize değerlendirdi.

 

Bingöl Belediyesi Halkların Demokratik Partisi meclis sözcüsü Ferhat Yıldırım

 

Belediye ‘zorunlu değilim’ diyor

2003’ten sonra AKP’li belediyenin birçok yeri imara açtığına dikkat çeken Ferhat Yıldırım, bunun yanı sıra 4 katlı olması gereken imar yerleri için 12-13 katlara kadar izin çıkarıldığını söyledi.

Yıldırım yaptıkları çalışma sonucu, 2009 yılında yapılan ve imara uygun olmayan onlarca binanın ruhsatsız olduğunu ve kaçak katlarla yükseldiğini öğrendiklerini ifade ederek, “Bunlar kent genelinde korkunç risk taşıyor. İmara açılmaması gereken dere sırtları ve dere yataklarına verilen ruhsatlar var. Bunların yıkılması için belediyeyi bilgilendirdik. Belediye böyle bir zorunluluğunun olmadığını söylüyor ve bunu şehircilik bakanlığına atıyor” dedi.

‘Tespit yapıldıktan sonra durdular’

6 Şubat’ta Maraş merkezli 11 kenti etkileyen depreminin ardından, Bingöl’de yapılan çalışmalar sonucu tespit edilen ağır hasarlı evlere dair konuşan Ferhat Yıldırım, belediyenin hasarlı olduğu tespit edilen 3 bin 500 binaya dair herhangi bir çalışmasının başlamadığını belirtti.

 

*****

‘Kentte bir tane vinç yok’

Kentte deprem hazırlığı olmadığı gibi çok ciddi eksiklerinin de var olduğuna yer veren Ferhat Yıldırım, en büyük eksiklerden birinin de vinç olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Olası bir depremde kentte yaşanan yıkımı kaldıracak bir vinç yok. Kurumlar ihtiyaç temelinde özel sektörden alabilir. Ama Bingöl’de ne belediye ne de diğer alanlarda enkazı kaldıracak herhangi bir vinç yok. Biz bunu belediye meclisinde gündeme getirdiğimizde bizlere, ‘en kısa zamanda alınacak’ yanıtı verildi. Ancak aylar geçmesine rağmen bu konuya dair de herhangi bir adım atılmadı. Ama bugün herhangi bir deprem yaşansa insanların gidebileceği yeterli meydanlar, toplama alanı bile yok. Konteynır kent talebinde bulunduk ancak, ‘depremin ne zaman yaşanacağını bilmiyoruz’ diyerek bu talebi reddettiler.”

Olası bir depremde kentte çok ciddi acıların ve kayıpların yaşanacağını vurgulayan Ferhat Yıldırım bir an önce önlem alınması için yetkili bütün kurumlara çağrıda bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.