Gözünü kaybetmesini izliyorlar

Yaşar Bayar

Yaşar Bayar

  • Görme kaybı yaşayan tutsak Yaşar Bayar'ın tedavisinin yapılmadığını söyleyen eşi Dilber Bayar, "Eğer hastaneye götürseler gözünde ameliyat olacak, ancak götürmüyorlar" dedi. 

Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Yaşar Bayar (37), yargılandığı davada "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “Kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs" iddiasından da 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bayar, 3 ay Şırnak T Tipi Cezaevi'nde tutulduktan sonra Giresun Espiye L Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi. Yargıtay'ın Haziran'da cezayı onaması sonrası Bayar, tutulduğu cezaevinde tekli hücreye alındı. Bayar, teşhisi henüz yapılamayan sırt ağrısı ve görme kaybı yaşıyor. Dilber Bayar, eşinin, yaptıkları telefon görüşmesinde hastaneye götürülmediğini ve tedavisinin engellendiğini aktardığını paylaştı. 

Götürseler ameliyat olacak

Eşinin görme yetisinin zayıfladığını dile getiren Bayar, "Eşimin gözünde sorun var. Görme yetisi giderek azalıyor. Revire veya hastaneye götürülmüyor. Aynı şekilde sırt ağrıları var. Tedavi olması gerekiyor, ancak cezaevinde tedavisi yapılmıyor. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak durumu iyi değil. Hastaneye götürülmüyor. Telefon görüşmeleri yarıda kesiliyor. Zaten 15 günde bir telefon ile aile görüşü var. Tedavi olmadığı için hangi ilaçları kullanacağını da bilmiyor. İlaç kullanmadığı için hastalıkları daha da artıyor. Eğer hastaneye götürseler gözünde ameliyat olacak, ancak götürmüyorlar" dedi. 

 

 

Görüşe gidememek de zorluyor 

Uzak bir cezaevine sürgün edilmesi nedeniyle eşinin görüşüne gitmekte zorlandıklarını aktaran Bayar, şöyle devam etti: "Görüşe gittiğimizde çok zorluk çekiyoruz. Hem yol masrafı hem de uzun yolun yarattığı birçok sorun var. Maddi durumuz iyi değil, ancak borç yaparak ziyarete gidebiliyoruz. 5 çocuğum var. En küçüğü 10 yaşında. Tek başıma çocuklara bakıyorum. Bu nedenle de ancak bayramlarda, yılda iki defa görüşüne gidebiliyoruz. Bu durum onu da psikolojik olarak çok kötü etkiliyor. Eşini ve çocuklarını göremiyor. Eğer ayda iki defa gidebilseydik onun için de moral olurdu. Uzak bir yerde tutulduğu için mümkün olmuyor." 

Ölüme mahkum ediyorlar

Bayar, tutsakların ağırlaştırılmış cezalarla "ölüme mahkum edildiğini" belirterek, şöyle konuştu: "İdam cezası olmadığı için idam etmiyorlar. Ancak bu şekilde cezalandırarak idam ediyorlar. Tutsak ve ailelerine çok büyük haksızlık. Tutsaklar üzerinde ciddi bir baskı var. Bu aileleri de çok kötü etkiliyor. Aileler de cezalandırılıyor. Bu zulmün bitmesi gerekiyor. Halkı korkutmak için yüksek cezalar veriyorlar. Ellerinde hiçbir delil ve tanık olmamasına rağmen 42 yıl ceza verildi." ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.