Kadınlar seçeneksiz değil

Kadın Haberleri —

Kezban Konukçu

Kezban Konukçu

  • Yeşil Sol Parti adayı SODAP Eşsözcüsü Kezban Konukçu, Meclis'in mücadele kanallarından biri olduğuna işaret ederek, "Emekçiler, halklar, Kürt halkı, Aleviler, kadınlar seçeneksiz değil" dedi. 

Yaklaşık 10 milyon seçmenin sandık başına gideceği İstanbul’da iddialı partilerden biri de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti). Listelerinde uyguladıkları fermuar sistemiyle diğer partilerden ayrılan Yeşil Sol Parti, bu anlamıyla kadın seçmenlerin de yakın takip ettiği partilerin başında geliyor. İstanbul 1. bölgeden aday gösterilen Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Kezban Konukçu, seçimlerin kadınlar için önemi ve Meclis'teki hedeflerine dair MA'dan Esra Solin Dal'a konuştu.

20 yıllık öğretmenliği çalındı

İstanbul'un Aksaray ilçesinde 1972'de emekçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Konukçu, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinden mezun oldu. Devlet içinde 15 Temmuz 2016'da yaşanan çatışma sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) bir gece yarısı 20 yıllık öğretmenlik mesleğinden ihraç edildi. Kendisini “Sosyalist feminist” olarak tanımlayan Konukçu, bu süreçte ailesi ve arkadaşlarının dayanışmasıyla ayakta kaldı, şimdi hukuksuzluklarla hesaplaşmak için aday. 

Önce feminist, sonra sosyalist

Konukçu, adaylık öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Turizm İşçileri Sendikası’nın Yönetim Kurulu üyesi idi. Direniş Dergisi ile mücadeleyle tanıştığını belirten Konukçu, gelişimini şöyle özetledi: “1970’li yıllarda Türkiye’nin kırsal yerlerinden kentlere büyük bir göç oldu. Bu yüzden sınıfsal çelişkilerle çok erken tanıştım. Aksaray, İstanbul’un bazı yerlerine göre daha muhafazakar bir yapıya sahip. Babam devrimci bir gelenekten gelmesine rağmen kadın-erkek arasında yaşanan çelişkileri görüyordum. Çocuklar arasındaki ayrımcılıktan başlayarak, o yoksulluk içerisinde kadınların daha çok ezildiğini görerek büyüdüm. Bunlar çok etkileyiciydi. Bu yüzden önce feminist oldum. Feminist olduktan sonra sosyalist oldum. Sonra da sosyalist feminist oldum.”

Devrimci mücadelenin gereği

Lise öğrencisiyken kadınların Mor İğne Kampanyası’ndan çok etkilendiğini dile getiren Konukçu, şöyle devam etti: “Üniversite hayatında daha çok kapitalist sistemin açığa çıkardığı çelişkilerin, kadınlara dönük ayrımcılığın son bulması anlamında işe yaramayacağını fark ettik. Bu yüzden devrimci mücadeleyi tercih ettim. 90’lı yıllarda örgütlendim ve 90’lı yıllarda topyekun savaş dönemiydi, ciddi bir savaş ortamı vardı. Gözaltında kayıplar çok yaygındı. Ablam önümü açtı. Benden önce örgütlenmişti. Hala mücadelede aktif olarak yer alıyor. Birbirimizi destekleyerek, annemin de desteğini alarak bugüne kadar geldik ama devlet şiddetine karşı çok dirençli ve direnişçi olmak gerekiyordu.”

Yeşil Sol Parti'de somutlaştı

 İşçilerin, emekçilerin ve kadınların yaşadığı sorunların çözümü Yeşil Sol Parti’de somutlaştığı için aday olduğunu svurgulayan Konukçu, şunları söyledi: “Kürt Özgürlük Hareketi ile batıdaki mücadelenin, emekçilerin, kadınların mücadelesinin buluşmasını, halkların kardeşliği diye ifade ediyoruz. Mücadele kanallarımızdan ve mevzilerimizden biri de Meclis'tir. Emekçiler, halklar, Kürt halkı, Aleviler, kadınlar seçeneksiz değil. Biz 3. Yol seçeneğiyiz. Demokrasi seçeneğini hayata geçirmek için varız." İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.