Kadınları ne bekliyor?

Kadın Haberleri —

Kadın eylemi

Kadın eylemi

  • Erdoğan’ın seçim vaatlerindeki çocuklarla ilgili düzenlemelerden 6284 sayılı yasaya kadar tüm söylemler, kadınlara mücadele için sokağı işaret ediyor.

Milletvekili seçim sonuçlarının ilan edilmesiyle Meclis Genel Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirecek. Meclis’te kesin sonuçlarla birlikte milletvekilleri yemin edecek. Cumhurbaşkanlığı kesin sonucunun açıklanmasıyla üç gün içinde 13. Cumhurbaşkanı'nın Meclis’te yemin etmesi bekleniyor. Süreç bu şekilde işleyecek. 28. Dönem Meclisi’nde Cumhur İttifakı 322, Millet İttifakı 212, Emek ve Demokrasi İttifakı 65 milletvekili çıkardı. Meclis’te AKP, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP, İYİ Parti’nin yer aldığı 5 grup olacak. AKP listelerinden seçime giren DSP ve Hüda-Par vekilleri; CHP listelerinden seçime giren DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DP ve TDH vekilleri; Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren vekiller, Yeniden Refah Partisi ve TİP milletvekilleri ile Meclis’te toplamda 16 parti temsil edilecek.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde 481 sayfalık bir seçim beyannamesi yayımlayarak hedeflerini ve vaatlerini açıklamıştı. O beyannamede kadınlar da özel olarak yer aldı. Madde madde bakıldığında elbette birçok başlık kadınları da ilgilendiriyor. Kadınlara özel söylemler bugün Meclis aritmetiği göz önünde bulundurulduğunda kadınlar için neler söylüyor? Birlikte bakalım.

Sadece Nisan'da basına yansıyan haberlere göre 21 kadın katledildi. 23 kadının ölümü de kayıtlara şüpheli olarak geçti. Seçim döneminde yine onlarca kadın katledildi. AKP’nin bunca yıllık iktidarında kadın karşıtı söylemler şiddeti arttırırken, üzerine bir de şüpheli ölümler eklendi. AKP’nin Hüda-Par ittifakıyla  söylemleri ve seçim propagandalarında kadınlara dair yer alan maddeler, kadın düşmanı politikaların küçük bir özetini oluşturuyor. Kadın düşmanlığının açık bir şekilde dile getirildiği bu dönem, aslında ilerisi için de kadınları ne gibi gündemlerin beklediğini gösteriyor. Bu politikalar, Meclis’te devam ettirilecek. 

Her daim ‘aile’ vurgusu

İktidarda olduğu günden bu yana kadınları aile içinde tanımlayan AKP, aynı ‘geleneği’ seçim beyannamesinde de sürdürdü. Seçim beyannamesinde “kadın ve erkeğin evlilik bağıyla kurulan aileyi korumak” için bir anayasa değişikliği yapılacağı belirtildi. AKP’nin bir anayasa değişikliği için çoğunluğu yok, dolayısıyla diğer partilerin de desteğini alması gerekiyor. AKP’nin diğer bir ortağı Yeniden Refah Partisi’nin talepleri arasında da Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un “aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması”, “sapkınlıkların önlenmesi”, “toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi” ve “zinanın suç sayılması” gibi talepler yer alıyordu.

6284 pazarlığı

Son zamanlarda en çok konuşulan meselelerden biri de 6284 sayılı yasa. Cumhur İttifakı, yasanın kaldırılmasından yana. Erdoğan, katıldığı bir toplantıda, “6284 sayılı yasayı kaldıracak mısınız?” sorusuna, “Aile kurumunun korunması bizim önceliğimiz” cevabıyla tavrını ortaya koymuştu. 6284 sayılı yasa, ittifak pazarlıklarında en çok konuşulan konulardan biri oldu. Erdoğan seçim meydanlarında ve katıldığı televizyon programlarında kadınlarla ilgili sorulara LGBTİ karşıtlığı üzerinden yanıt vererek, mücadele eden kadınları, kadın ve aile düşmanı olmakla suçladı.

Ortaklaşılan maddeler

Aslında uzun yıllardır kadınlarla ilgili pazarlık konusu yapılan, sürekli Meclis gündemine getirilen fakat kadın direnişi sayesinde iktidarın sonuç almadığı kimi konular da gündeme sokuldu. AKP ve Erdoğan’ın da yanında durduğu söylemlerde şunlar yer alıyor:

* 18 yaşını doldurmadan evlendiği için kocası cezaevine atılan binlerce kadının ve babasız kalan çocukların mağduriyetleri giderilmeli.

* Aileyi koruma adına yapılan düzenlemeler inancımız ve örfümüz dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

* Temsil yetkisini halktan alan bir meclisin de şüphesiz sınırları vardır. Toplumun temel dokusu ile bağdaşmayan ve milleti millet yapan temel değerlerine saygı çerçevesinin dışına taşan düzenlemeleri yapamaması; yaptığı kanunların insan haklarına, hukukun temel ilkelerine, genel ahlaka ve adaba, toplumun inanç ve değerlerine uygun olması bunlarla çelişmemesi gerekir.

* 6284 Sayılı Kanun değiştirilmeli ve süresiz nafaka uygulamasına son verilmeli.

Kadınlar ve işsizlik

Erdoğan işsizlik oranını da yüzde 7’nin altına indireceğini, toplam istihdamı 36 milyona çıkaracağını vaat etti. Günümüzde yani 2023 itibarıyla istihdam 31,4 milyon, işsizlik ise yüzde 10 seviyesinde. Kadınların işgücüne katılım oranı ise zaten azdı; üstelik salgın ve depremle birlikte oranlar daha da düştü. Erdoğan’a göre istihdam oranının beşer puan artırılması hedefleniyor. Bu hedefin bugünkü koşullarda tutturulması ise hayal gibi duruyor.

SARYA DENİZ - JINHA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.