Öldürülme tehditi altındayız

Vedat Kurt'a işkence

Vedat Kurt'a işkence

  • Urfalı genç Vedat Kurt (22) çalışmak için gittiği Antalya’da işverenlerinden ücretini isteyince akıl almaz işkencelere maruz kaldı. Avukatı Yusuf Önkol, “28 yıla kadar ceza istemi var bu suçların. Elde bu kadar ciddi deliller varken bu adamlar neden hala tutuklanmıyor” diye sordu ve hem kendisinin hem de müvekilinin öldürülme tehditi altında olduğunu kaydetti.

Urfalı genç Vedat Kurt (22) çalışmak için gittiği Antalya’da işverenlerinden ücretini isteyince akıl almaz işkencelere maruz kaldı. Domuz bağından böcek yedirmeye, elektrik vermeden dayağa varan işkenceler, Kurt’un yaşadıklarını sanal medya hesabında anlatmasıyla ortaya çıktı. Avukatı Yusuf Önkol, “28'yıla kadar ceza istemi var bu suçların. Elde bu kadar ciddi deliller varken bu adamlar neden hala tutuklanmıyor” diye sordu ve hem kendisinin hem de müvekilinin öldürülme tehditi altında olduğunu kaydetti. 

Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Vedat Kurt, çalışmak için 2020 yılının Şubat ayında Antalya'ya gitti. Burada "Antepli Ahmet Usta" adlı iş yerinde çalışmaya başladı. Kurt, yevmiyesini isteyince 13 Ekim 2020'de iş yeri sahipleri A. T., O. T., S. T. ve A. A. tarafından ağır işkenceye maruz kaldı. İş yeri sahipleri, Kurt'un dişleri sökerek, elektrikli ve sopalı işkence uyguladı. Üç ay alıkonulan genç domuz bağı ve böcek yedirme gibi işkencelere maruz kaldı. Kurt, ancak yaraları iyileştikten sonra serbest bırakıldı. 

İşkenceyi kaydettiler

Genç olaydan 2 yıl sonra gittiği Urfa’da 4 saldırgan hakkında şikayette bulundu. Ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Soruşturma kapsamında 4 saldırgan hakkında gözaltı kararı çıkarıldı ve elektronik eşyalarına el konulmasına karar verildi. Telefonlarında, Kurt'un işkenceye maruz kaldığı anlara dair fotoğraf ve videolar da bulundu. 

Tutuksuz yargılanıyorlar

Tutuklanan ancak "delil yetersizliği" gerekçesiyle tahliye edilen iş yeri sahipleri hakkında "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "birden fazla kişi tarafından gece vakti silahla yağma veya cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamalarıyla iddianame hazırladı. Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etti. Saldırganlardan A.A.’nın “adam yaralamaktan” başka bir dosyadan halen tutuklu olduğu öğrenildi. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine tutuksuz yargılanan 3 isim de emniyete çağırıldı, ancak ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar. Şimdiye kadar 9 duruşması görülen davanın 10. duruşması 16 Ekim’de görülecek.

Üç ay rehin tutuldu

Suruç’ta yaşayan genç maruz kaldığı işkencenin detaylarını Mezopotamya Ajansı’na anlattı. “Beni ormanlık bir alana götürdüler. Burada işkence etmeye başladılar. Sonra beni alıp işçi evine götürdüler. Domuz bağıyla bağlandım. Böcek yedirmekten dövmeye kadar bir sürü işkence gördüm. Üç ay tutsak kaldım ellerinde. Sadece çorba yiyebiliyordum” dedi. 

Suç delili telefonda

Çalıştığı dönemde işverenlerden birisinin telefonunda kendisine ait işkenceye ilişkin fotoğraflar gördüğünü aktaran Kurt, "Çekilmiş bir fotoğrafımı bularak kendi telefonuma gönderdim. Sonra işi bırakıp Suruç’a geri döndüm ve savcılığa şikayette bulundum. Ancak hiçbir şey yapılmadı. Sonra Antalya Başsavcılığına başvurdum. Şahısları gözaltına aldılar. Bana işkence ettikleri fotoğraflar onların telefonlarından çıktı” diye aktardı.

4 yıla yayılmış işkence

Kurt, şikayetinden vazgeçmesi için işverenler tarafından tehdit edildiğini kaydetti. Avukatı Yusuf Önkol da müvekkilinin yaşamından endişe ettiğini belirterek, saldırganların tutuklanmasını istedi. Önkol, "Vedat’ın yaşadıkları çok vahim. Dosyaya baktığımızda Vedat’ın ihmal edildiği ve dosyanın sürüncemede bırakılmaya çalışıldığına da şahit olduk" dedi. Önkol, "4 yıla yayılmış bir olay var. Vedat bu süreçlerde de sürekli olarak tehdit telefonları alıyor” diye konuştu.

Saldırganlar neden tutuklanmıyor?

Saldırganların sadece 10 ay tutuklu kaldığını ifade eden Avukat Önkol, "Bu dosyadaki şüphelilerin güvendikleri siyasiler mi yoksa başka birileri mi var, bilmiyoruz. Çünkü müvekkilim duruşmadan önce alenen tehdit ediliyor. Bu insanların 'Nasıl olsa ben çıkarım' rahatlığı var ki çıktılar da zaten. Vedat'ta işkenceden kalan izler var. Biz bu yüzden İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevkini istedik. 14 yıldan 28'yıla kadar ceza istemi var bu suçların. Bizi şaşırtan şey buna rağmen tutuksuz yargılanmaları. Elde bu kadar ciddi deliller varken bu adamlar neden bu kadar az tutuklu kalıyor?" diye sordu. 

Avukat Önkol, hem Kurt’un hem de Kurt'u savunan avukatları olarak kendilerinin öldürülme riski ile karşı karşıya olduklarını belirterek saldırganların tutuklanmasını istedi.

CEYLAN ŞAHİNLİ - MA/URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.