PKK yasağı başvurusuna 6 aydır yanıt verilmiyor
Dünya Haberleri —
- PKK’nin 'terör listesi’nden çıkarılması için 11 Mayıs’ta Almanya İçişleri Bakanlığı’na başvuran Ceza Hukuku Uzmanı Dr. Lukas Theune, "Başvurumuza yanıt verilmesi için gereken 3 aylık yasal süreyi geçtik. Önemli bir dosya olduğu için bakanlığa ek süre tanıdık. Cevap bu yıl içinde gelmezse yeni girişimlerde bulunacağız” dedi.
BERDAN DOĞAN/FRANKFURT
Almanya İçişleri Bakanlığı’na PKK yasağının kaldırılması için yapılan başvuruya aradan 6 ay geçmesine rağmen hala cevap verilmedi. Başvurucu avukatlardan Dr. Lukas Theune, “Umarız Almanya, Türkiye’nin tehditleri karşısında öve öve bitiremediği hukuk devleti prensiplerinden taviz verme hatasına düşmez" dedi.
Almanya’da Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) faliyetlerinin 26 Kasım 1993’te dönemin İçişleri Bakanı Manfred Kanther tarafından yasaklanmasının üzerinden 29 yıl geçti. Yasağın kaldırılması için, Ceza Hukuku uzmanları Dr. Lukas Theune ve Dr. Peer Stolle’nin geçtiğimiz 11 Mayıs’ta, Federal İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvurunun üzerinden ise 6 ay geçti. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan ve Duran Kalkan adına yapılan başvuru iki ayrı bilirkişi raporuna dayandırılıyor.
Gecikme şüphe yaratıyor
Yapılan başvuruda gelinen son durum hakkında gazetemize bilgi veren Dr. Lukas Theune, “Bugüne kadar başvurumuzun ellerine geçtiğine dair bir geri bildirim dahi yapılmadı. Başvurumuzun kimin tarafından işleme aldığına ve kararın ne zaman verileceğine dair bilgi verilmemesi de şüphe yaratan bir konu. Dolayısıyla bu hukuk devleti için oldukça sakıncalı bir durum" dedi.
Theune: "Hukuk devletinde, idare yönteminde bir makamın geri dönüş yapması için yasal süre 3 aydır ve Bakanlık bu süre içerisinde cevap vermek zorunda. Bu zaman içerisinde başvuruya dair bir bildirim yapılmalı veya en azından işlemin uzayacağına ve neden uzayacağına dair bilgi verilmeliydi.”
Reddedilirse dava açacağız
Yaptıkları başvuru kapsamlı bir dosyayı içerdiğinden, İçişleri Bakanlığı'na gerekli incelemenin tamamlanması için ek süre tanıdıklarını belirten Theune şöyle devam etti: "Sabrımız yavaş yavaş tükenmekte. Eğer yakın zamanda Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan bir cevap alamazsak, bize bildirimde bulunulmamasına karşı itirazda bulunacağız. Bu yıl içerisinde bize bir cevap ulaştırılacağını tahmin ediyoruz. Eğer bakanlık başvurumuza red cevabı verirse de elbette hukuk yoluna başvuracağız."
Hiçbir dayanağı yok
PKK yasağının günümüz koşullarında bir karşılığının kalmadığını belirten ve yapılan başvurunun dayandığı temel argümanlara dair bir değerlendirme yapan Theune, "PKK yasağının güncel bir geçerliliği artık kalmamıştır. PKK iç güvenliği tehdit eden bir hareket değildir. PKK’nin Almanya’da işlediği bir suç yoktur ve aynı zamanda düşüncelerini duyurma konusunda uluslararası hukuku da ihlal etmiyor. Dolayısıyla bu yasağın artık bir dayanağı yoktur. Asıl kimyasal silahlar kullanarak ve dronlar ile özel hedefler belirleyerek cinayet işleyen ve uluslararası hukuku ayaklar altına alan Türkiye’dir" dedi.
Yasak suç makinesi
Yasağın ortaya çıkardığı tablonun yasal durumu daha karmaşık hale getirdiğinin altını çizerek, yasağın kalkmasının normalleşme sürecine pozitif bir katkı da sunacağını ifade eden Theune şöyle konuştu: “PKK yasağı önce suç üretiyor sonra bu suçlar yasağın devam ettirilmesi için için gerekçe gösteriliyor. PKK yasağı aslında kendi kendini onaylayan bir makine. Yasak, Kürtleri marjinalleştiriyor ve en temel haklarından mahrum ediyor. Yasağın kaldırılması tüm grupların topluma dahil olmalarına vesile olacak ve yeniden diyalog fırsatı yaratacak.”
Önce siz hukuka uyun
PKK yasağının 29. yıla girdiğinin altını çizerek, bu ısrardan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Theune, “Aslında İçişleri Bakanlığı’na sunduğumuz başvuruya fazladan bir şey eklemeye gerek yok. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını engelleme tehditini Avrupa’ya karşı bir koz olarak kullanıyor. Almanya da Türkiye’nin bu tehditi karşısında öve öve bitiremediği 'hukuk devleti' prensiplerinden Türkiye lehine taviz verme hatasına düşmemelidir. Federal Hükümet kendi hukuk devleti prensiplerine uygun davranmalıdır” diye konuştu.