Sivil katliamı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Birleşmiş Milletler raporuna göre, geçen yıl 33 bin sivil ölüm kayda geçti. Dünyada 19 çatışma bölgesinde 117 milyon kişi kriz düzeyinde gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya.

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen oturumda konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Joyce Msuya, üzerinden 25 yıl geçen savaş ve afetlerde sivillerin korunması kararının halen bir sorun olduğunu anlattı. Msuya, çatışmada sivillerin korunmasına yönelik Cenevre Sözleşmesi'nin de 75. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Yayınlanan raporun detayları hakkında bilgi verilen oturumda, geçen yıl 33 bin sivil ölümün kayda geçtiğini, gerçek rakamın bundan çok daha yüksek olduğunu açıkladı. Dünyada 19 çatışma bölgesinde 117 milyon kişi kriz düzeyinde gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya.

“Gazze zorla yerinden edildi”

Msuya, 2023'ün sivillerin çatışmada korunması anlamında kötü bir yıl olduğuna dikkati çekerek, Hamas'ın 7 Ekim saldırısı ile İsrail'in saldırıları sonucu daha önce görülmemiş düzeylerde ölüm, yıkım ve acının ortaya çıktığını kaydetti. Msuya, “Gazze halkının yüzde 75'i zorla yerinden edildi” dedi ve insan eliyle oluşturulan bir kıtlığın kapıda olduğunu bildirdi. Ayrıca Gazze'de on binlerce insanın öldürüldüğünü ve "çocuklara yönelik savaşın" ortaya çıktığını belirtti.

Savaşlar sivil katliamına döndü

Sudan'da da 2023'te korkunç bir çatışmanın çıktığını anımsatan Msuya, on binlerce sivilin öldürüldüğünü ve binlercesinin yaralandığını dile getirdi.

Msuya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Myanmar, Nijerya, Sahel, Somali, Suriye ve Ukrayna'da da devam eden çatışmaların siviller üzerindeki etkisine işaret ederek, "BM, geçen yıl 33 bin sivil ölüm kayda geçti. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu bir önceki yıla göre yüzde 72'lik bir artış oldu" dedi.

Ölenlerin yüzde 90'ı sivil

Patlayıcı silah kullanımının siviller üzerinde felaket etkileri bulunduğunun altını çizen Msuya, Sudan ve Ukrayna'da sivil ölümlerin temel nedeninin söz konusu bu tür silahların kullanımı olduğunu kaydetti. Msuya, "Tüm çatışmalar ele alındığında, yoğun nüfuslu alanlarda patlayıcı silahlar kullanıldığında ölenlerin yüzde 90'ı sivillerden oluşuyor" dedi.

110 milyon kişi yerinden edildi

Çatışmalarda zorla yerinden edilmeye dikkati çeken Msuya, 2023'ün ortasına kadar 110 milyon kişinin çatışma, baskı, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yerinden edildiğini bildirdi. Msuya, çatışmanın açlığı da tetiklediğini belirterek, 19 çatışma bölgesinde 117 milyon kişinin kriz düzeyinde gıda güvencesizliğiyle mücadele ettiğini aktardı. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.