24 siyasetçiye ceza

Yargıtay

Yargıtay

  • ‘KCK Gever’ davasında yargılanan 24 siyasetçiye 8 ile 17 yıl arasında değişen hapis cezaları onandı.

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, Hakkari 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2019 yılında 24 Kürt siyasetçiye 8 ile 17 yıl arası değişen hapis cezası verilmesi kararını onadı. Yargıtay, görevden alınarak yerine kayyum atanan Gever Belediye eski Eşbaşkanı Remziye Yaşar'ın da bulunduğu 24 kişiye verilen cezaları "hukuka uygun" buldu. Usule ve hükme esas alınan delilerin hukuka uygun elde edildiğini savunan Yargıtay, mahkemenin kararının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandığını ve kanunda öngörülen suç tipine uygun olduğunu belirtti. Yargıtay, temyiz başvurusunu “dosyada hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar olmadığı” gerekçesiyle reddetti. 

Belediye eşbaşkanına ceza

Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesinde 2012 yılında çeşitli tarihlerde yapılan operasyonda KCK yapılanması içerisinde yer aldıkları gerekçesiyle 30 kişi gözaltına alınıp, tutuklandıktan bir süre sonra çeşitli tarihlerde tahliye edilip yargılandı. 1 Ekim 2021 yılında görülen davanın karar duruşmasında 2019 yılında görevden alınarak yerine kayyum atanan tutuklu Gever Belediyesi Eşbaşkanı Remziye Yaşar, Vahit Şahinoğlu ve Mehmet Çapraz’a “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla 17 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca, Yaşar ve Şahinoğlu’nun tutukluluk halinin devamına, Mehmet Çapraz hakkında ise yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme, daha sonra Yaşar, Çapraz ve Şahinoğlu’na “örgüt yöneticiliği” suçundan beraat kararı vererek, “örgüt üyeliğinden” ikişer kez 8 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Ceza yağdırdılar

Aynı davada yargılanan Tacettin Safalı, Yılmaz Güneyli, Yılmaz Gözyan, Abidin Eniş, Naif Öztekin, Nazif Ataman, Necip Çapraz, Arif Karay, Sabri Tümen, Abdülkerim Akdoğan, Songül Öğmen, Süleyman Sabri Mavi, Abdülhalik Özdel, Metin Yaşar, Muhyettin Önal, Nahide Yıldız Pulat, Hurşit Altekin, M. Emin Seven, Hüsnü Beşer, Abdulmenaf Düzenci, Abdurrahman Gemicioğlu, Ruken Yetişkin, Cemil Bor, Hüsnü Bulgan, Seracettin Fırat, Ahmet Öner ve Reşit Örbey’e ise “örgüt üyeliği” iddiasıyla  8 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

80 yaşında vefat etmişti

Mahkeme,  2017 yılında 80 yaşında yaşamını yitiren Ahmet Öner’e de 8 yıl 9 ay hapis cezası vermişti. Ahmet Öner yakalandığı mide kanserinden dolayı Haziran 2017’de hayatını kaybetmiş ve Peylan köyünde toprağa verilmişti. Hayatını kaybetmesine rağmen hakkında hapis cezası verilmişti tepki toplamıştı. Özer’in dosyası istinafta düşürülmüştü. MA/HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.