Anne ve bebekler riskte

Kadın Haberleri —

.

.

  • İngiltere’deki Bristol Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, anne karnında hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin ergenlik döneminde bazı ruh sağlığı sorunları geliştirme riskinin arttığını gösterdi.

28 Mayıs’ta JAMA Network Open‘da yayımlanan çalışmada araştırmacılar hamilelik, erken çocukluk ve ergenlik dönemlerinde hava ve gürültü kirliliğine maruz kalmanın, psikotik deneyimler (halüsinasyonlar ve paranoyak düşünceler gibi), depresyon ve anksiyete gibi üç yaygın ruh sağlığı problemi üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceledi.

Araştırma ekibi, 1991-1992 yılları arasında Bristol bölgesinde 14 binin üzerinde hamile kadını kapsayan Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) adlı doğum kohort çalışmasından 9 binin üzerinde katılımcının verilerini kullandı. Katılımcıların erken çocukluk dönemine ait verilerini, 13, 18 ve 24 yaşlarındaki ruh sağlığı raporlarıyla eşleştirerek, Güneybatı İngiltere‘deki dış mekan hava ve gürültü kirliliği seviyeleri ile karşılaştırdılar.

Artan kanıtlar, toksik gazlar ve partiküllerden oluşan hava kirliliğinin, ruh sağlığı sorunlarının başlamasına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Kirliliğin kan-beyin bariyerini zayıflatarak, nöroenflamasyonu (sinir sistemi iltihabını) ve oksidatif stresi artırarak ve doğrudan beyne girerek ve dokuya zarar vererek ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

Araştırma, hamilelik ve çocukluk dönemlerinde ince partikül madde (PM2,5) seviyelerindeki küçük artışların, ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde daha fazla psikotik deneyim ve depresyon semptomları ile ilişkilendirildiğini ortaya koydu. Bu ilişkiler, ailede psikiyatrik geçmiş, sosyoekonomik durum ve yeşil alanlar gibi diğer risk faktörleri göz önünde bulundurulduktan sonra da devam etti. BRISTOL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.