Avrupa'nın tarım işçileri: Köle gibi çalıştırılıyor
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Oxfam'ın yayınladığı raporuna göre, Avrupa'da 2,4 milyon göçmen tarım işçisi köle gibi çalıştırılıyor. Bu işçilere düşük ücret veriliyor, mesai ücretleri ödenmiyor ve sağlık hizmetlerine erişemiyorlar. Kadın göçmen işçilerin durumu ise daha da kötü.
Oxfam'ın yayınladığı yeni raporuna göre, Avrupa'da 2,4 milyon göçmen tarım işçisi köle gibi çalıştırılıyor. Bu işçilere düşük ücret veriliyor, mesai ücretleri ödenmiyor ve sağlık hizmetlerine erişemiyorlar. Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İsveç'te yapılan incelemelerde, her dört tarım işçisinden birinin göçmen olduğu, ancak gerçek sayının daha fazla olabileceği belirtiliyor.
Hollanda'da göçmen işçiler, yerli işçilere göre daha düşük ücret alıyor ve kötü çalışma koşullarına maruz kalıyor. Örneğin, Hollanda'da yerli işçiler saatte 20 Euro kazanırken, göçmen işçiler en fazla 10 Euro alıyor.
Kadın göçmen işçilerin durumu ise daha da kötü, hastalandıklarında bile işten atılma korkusuyla çalışmaya devam ediyorlar.
Sistematik sömürü
Oxfam'ın raporu, bu durumun Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya ve İsveç gibi birçok Avrupa ülkesinde yaygın ve sistematik olduğunu belirtiyor.
Rapor, kadın göçmen işçilerin daha da kötü şartlarda çalıştığını vurguluyor. Kadın işçilerin daha düşük ücret alması ve daha fazla sömürüye maruz kalması, cinsiyet temelli bir ayrımcılığı gösteriyor. Bu durum, kadın göçmen işçilerin hem ekonomik hem de sosyal açıdan daha büyük zorluklarla karşılaştığını ortaya koyuyor. FRANKFURT
* * *
95 milyon kişi yoksulluk sınırında
Avrupa Birliği'nde geçen yıl yaklaşık 95 milyon kişi yoksulluk riski altındaydı. Eurostat verilerine göre, 2023'te AB nüfusunun yüzde 21'i yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşılaştı.
AB ülkelerinde toplam 94,6 milyon kişi yoksulluk sınırında yaşamını sürdürdü.
En yüksek yoksulluk oranları Romanya'da yüzde 32, Bulgaristan'da yüzde 30, İspanya'da yüzde 27 ve Yunanistan'da yüzde 26 olarak belirlendi. En düşük yoksulluk oranları ise Çekya'da yüzde 12, Slovenya'da yüzde 14, Finlandiya ve Polonya'da yüzde 16 olarak kaydedildi.
Yoksulluk oranı Almanya'da yüzde 21,3, Fransa'da yüzde 20,4 ve İtalya’da yüzde 22,8 seviyesinde tespit edildi.