Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Sınır dışı için 3,7 milyon euro
  • Japonya ve Pasifik’in Çin endişesi
  • Onlar Filistin’e, Türkiye Kurdistan’a düşman
  • Almanya’da korona iflasları gündemde
  • İsviçrede vaka arttı, endişe başladı

Sınır dışı için 3,7 milyon euro

Avusturya İçişleri Bakanlığı, geçen yıl sınır dışı etme işlemleri için toplam 3,7 milyon euro harcandığını açıkladı. Avusturya Özgürlük Partili milletvekili Hannes Amesbauer’ın soru önergesine verilen yanıtta, 140 kişinin ülkeden gönüllü olarak ayrıldığı belirtildi. Gönüllü geri dönüşlerde Türkiye, Sırbistan ve Gürcistan öne çıktı. Geçen yıl 101 kişinin Suriye'ye ve 39 kişinin Afganistan'a gönüllü olarak döndüğünü belirtildi.

****

Japonya ve Pasifik’in Çin endişesi

Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde artan nüfuzu ve askeri yetenekleri Japonya’da endişeleri tetikledi. ABD ve müttefikleri üç günlük ziyaret ardından açıklama yapan Japonya ve Pasifik Adaları, Çin'e üstü kapalı bir gönderme yaparak “statükoyu tehdit ya da güç veya baskı kullanarak değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişime şiddetle karşı olduklarını” ifade etti. Japonya ve Çin, Güney Çin Denizindeki adalarda hak iddia ediyor.

****

Onlar Filistin’e, Türkiye Kurdistan’a düşman

İsrail meclisi, "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önergeyi kabul etti. Eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar’ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından verilen “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önerge 68’e karşı 9 oyla mecliste kabul edildi. Gece boyu tek taraflı konuşmaların sürdüğü söz konusu önergede, "Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı" belirtildi.

****

Almanya’da korona iflasları gündemde

Berlin Yatırım Bankası (IBB), korona yardımı yapılan 25 bin 700 başvurudan, toplamda 200 milyon euro geri ödeme talep etti. Şu ana kadar bu miktarın dörtte biri ödendi, geri kalanı ise ödenmeyi bekliyor. Almanya’da korona salgını döneminde yapılan yardımlardaki usulsüzlük sebebi ile geri alınmaya çalışılan hibeler orta ölçekli işletmeleri yıkıma sürüklüyor. IBB, toplamda yaklaşık 7 milyar euro korona yardımı yaptı.

****

İsviçrede vaka arttı, endişe başladı

İsviçre Federal Sağlık Ofisi (BAG), son dört hafta içinde korona vakalarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığını bildirdi. Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Tanja Stadler, artan enfeksiyon oranlarının kanalizasyon verilerinden elde edildiğini açıkladı. BAG, enfeksiyonlardaki artışta yeni virüs varyantlarının etkili olduğunu açıkladı. BAG verilerine göre, laboratuvar doğrulamalı korona vakaları 100 bin kişi başına 4,17 vaka olarak kaydedildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.