Filistinlileri Refah'tan sürüyorlar

Dünya Haberleri —

  • Uluslararası alandan gelen yoğun baskı ve kınamaya rağmen İsrail, Gazze'nin birçok bölgesini vurumaya devam ediyor. 

Gazze Şeridinin işgal edilmemiş son kenti olan Refah’ı vuran İsrail ordusu sivil halkı göçe zorluyor. 300 binden çok olduğu söylenen Filistinliler Refah'tan ayrılarak Gazze'nin orta kesimine yerleşiyor. Hamas’a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayları Gazze’nin kuzeyinde İsrail ordusunu vurduğunu duyurdu.

Refah boşaltılıyor

Tel Aviv, hava ve kara saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze'nin Refah kentindeki Filistinli sivillerden bölgeyi boşaltmaları ve Al-Mawasi'de oluşturduğu genişletilmiş insani yardım alanı olarak adlandırdığı bölgeye gitmelerini istedi. 300 binden fazla Filistinlinin Refah'ı terk etmesini isteyen İsrail bugün de Gazze'yi vurmaya devam etti. AFP, İsrail'in Gazze'nin kuzey, orta ve güney kesimlerine yönelik hava saldırılarını geceli günüzlü devam ettirdiğini duyurdu. Mısır sınırındaki Refah'ta son 24 saatte en az 18 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor. Gazze'nin orta kesmindeki Deyrel Balah bölgesinde baba-oğul iki doktorun hayatını kaybettiği de aktarıldı. Cibaliya Mülteci Kampı'na dün gece yüzden fazla saldırı düzenlemesi üzerine binlerce Filistinli, kuzey bölgelerinden kentin batısına doğru göçe başladı. İsrail ordusu Hamas’a karşı operasyon yaptığını iddia etmeye devam ediyor.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini sosyal medyada yaptığı paylaşıda İsrail'in Gazze'de halkı zorla yerinden etmeyi sürdürdüğünü belirtti: “Güvenli bölge iddiası yanlış ve yanıltıcıdır. Gazze'de hiçbir yer güvenli değil”

İsrail, elindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında Hamas'ın aldığı rehinelerin de serbest bırakılacağı bir anlaşmaya varmak istediğini ancak askeri saldırıya son vermeye hazır olmadığını söylüyor.

24 saatte 37 ölü

Filistin Sağlık Bakanlığı, 24'ü Gazze'nin orta kesimlerinden olmak üzere en az 37 Filistinlinin, Refah da dâhil olmak üzere, gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı. Bölge sakinleri, İsrail savaş uçaklarının ve topçularının kampı ve Gazze Şehri'nin doğusundaki Zeitoun bölgesini vurduğunu söyledi. 

Sağlık bakanlığının 16 kişinin öldüğünü açıkladığı Refah'ta yaşayanlar, İsrail ordusunun yeni tahliye emirlerinin şehrin merkezindeki bölgeleri kapsadığını bildirdi. Yüz binlerce kişinin sığındığı Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr El-Belah'ta Filistinliler düzenlenen cenaze törenlerinde yakınlarının yasını tuttu.

Gazze'ye yardım ulaştırılması için hayati önem taşıyan iki geçiş noktası kapalı. Filistin’in resmi yayın organı WAFA haber ajansı, Mısır'dan Refah geçişinin beşinci gün, İsrail'in güneyinden Kerem Şalom geçişinin ise yaklaşık bir haftadır kapalı olduğunu kaydetti. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığına göre İsrail saldırılarında yaşamını yitiren insan sayısı 35 bini aştı. REFAH

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.